Update articol:

Discuții SUA – China, azi, la Londra; „Sinceritatea este o condiție prealabilă pentru orice noi rezultate negociate”, afirmă un expert chinez

SUA-China
  • Experții chinezi solicită Statelor Unite o abordare bazată pe „egalitate, respect și beneficii reciproce”

China va avea astăzi, la Londra, prima reuniune a mecanismului de consultare economică și comercială cu SUA. Un expert chinez a remarcat că orice rezultate substanțiale ale negocierilor vor depinde de demonstrarea de către Washington a „bunei voințe sincere” și de luarea de măsuri concrete pentru a răspunde preocupărilor Chinei, scrie Global Times.

Întâlnirea de la Londra va fi a doua între oficiali chinezi și americani de la discuțiile de la Geneva de la jumătatea lunii mai.

La invitația guvernului britanic, He Lifeng, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și vicepremier al Consiliului de Stat, va vizita Marea Britanie în perioada 8-13 iunie. În timpul vizitei sale în Marea Britanie, el va avea prima întâlnire a mecanismului de consultare economică și comercială China-SUA cu partea americană, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe într-un comunicat publicat sâmbătă seara pe site-ul ministerului.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, secretarul Comerțului, Howard Lutnick, și reprezentantul comercial Jamieson Greer vor reprezenta SUA la discuții, a anunțat sâmbătă președintele american Donald Trump într-o postare pe platforma sa socială Truth Social, fără a oferi mai multe detalii, a raportat Reuters.

Întâlnirea de la Londra dintre China și SUA poate clarifica și mai mult diferențele existente în cadrul discuțiilor bilaterale anterioare de la Geneva, a declarat duminică pentru Global Times Song Guoyou, director adjunct al Centrului de Studii Americane de la Universitatea Fudan.

„Acest lucru demonstrează că cele două părți abordează treptat o serie de probleme din domeniul economic și comercial prin negocieri continue”, a declarat duminică pentru Global Times Li Haidong, profesor la Universitatea de Afaceri Externe din China.

Mass-media străină urmărește cu atenție evoluția viitoarei întâlniri dintre oficialii chinezi și americani de la Londra, iar relatările actuale sunt marcate de optimism și prudență.

„Discuțiile comerciale dintre SUA și China de la Londra din această săptămână vor aborda o serie de noi dispute care au afectat relațiile și amenință fragila pace în domeniul tarifelor”, a raportat duminică Associated Press (AP).

AP a afirmat că tehnologia este un punct sensibil. „Secretarul american al Comerțului, Lutnick, nu a fost la Geneva, dar se va alătura discuțiilor de la Londra. Analiștii spun că acest lucru sugerează cel puțin o disponibilitate din partea SUA de a asculta preocupările Chinei cu privire la controlul exporturilor”, a declarat AP.

Un raport Bloomberg a afirmat, de asemenea, că includerea lui Lutnick în noua rundă de discuții ar putea semnala că „Trump este dispus să reconsidere unele dintre restricțiile tehnologice care amenință să împiedice ambițiile de creștere pe termen lung ale Chinei”.

CNN a afirmat că negocierile din Marea Britanie sunt importante și că mult depinde de succesul lor – creșterea economică a SUA rămâne stabilă, dar există semne de slăbire. Și nimeni nu dorește să se întoarcă la impasul din aprilie, care a amenințat să arunce economia globală în recesiune, a afirmat CNN.

The New York Times a afirmat că „negocierile au loc într-un moment fragil pentru economia globală, care a fost încetinită de incertitudine și de întreruperile lanțului de aprovizionare”. De asemenea, a subliniat că, în timp ce delegația americană se întâlnește la Londra, administrația Trump are termen limită pentru a prezenta în fața unei curți federale de apel motivele pentru care tarifele ar trebui să continue.

Tarifele suspendate temporar, precum și taxele de import ridicate asupra produselor chinezești, au fost aruncate într-o incertitudine și mai mare la sfârșitul lunii mai, când un tribunal comercial american le-a considerat ilegale. Cu toate acestea, tarifele rămân în vigoare în prezent, în timp ce se desfășoară procesul de apel, a afirmat New York Times.

Semnalele sunt mixte

Discuțiile de la Londra au avut loc după o conversație telefonică joi între liderii celor două țări.

„SUA adoră să primească studenți chinezi care vin să studieze în America”, a declarat Trump în timpul convorbirilor telefonice, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

În afară de vizele de student, un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din China (MOFCOM) a răspuns sâmbătă la îngrijorările privind controlul exporturilor de pământuri rare din China.

„China examinează cererile de licențe de export pentru pământuri rare și produse conexe în conformitate cu legile și reglementările în vigoare, a aprobat o serie de cereri conforme și va continua să consolideze procesul de aprobare a acestor cereri”, a declarat purtătorul de cuvânt al MOFCOM.

China este pregătită să intensifice comunicarea și dialogul cu țările relevante cu privire la politicile de control al exporturilor pentru a facilita comerțul convenabil și conform, a declarat purtătorul de cuvânt.

În ciuda unor semne pozitive, experții chinezi au subliniat că nivelurile actuale ale tarifelor rămân ridicate, iar SUA continuă să impună restricții asupra cipurilor chinezești. Aceste tarife și restricții nu sunt în interesul nici al Chinei, nici al SUA.

O companie de export de valize cu sediul în Ningbo a declarat duminică pentru Global Times că nivelurile actuale ale tarifelor la exporturile chineze, după negocierile de la Geneva, sunt încă prea ridicate pentru exportatorii chinezi și importatorii americani, și că speră ca tarifele să fie reduse. În prezent, exporturile către SUA reprezintă aproape jumătate din totalul exporturilor companiei.

„Fabrica noastră din Asia de Sud-Est a început producția în această lună. Dar costurile de producție în fabrica din străinătate sunt de aproximativ 1,5 ori mai mari decât în China, ceea ce înseamnă că importatorii noștri din SUA trebuie să importe la prețuri mai mari, care vor fi plătite de clienții americani”, a declarat compania.

„În calitate de practicant de primă linie în domeniul comerțului, am fost martor la faptul că importatorii noștri din SUA așteaptă cu nerăbdare livrările din China, în special multe întreprinderi mici și mijlocii, care riscă să rămână fără materiale importate din China”, a declarat duminică pentru Global Times Zhu Qiucheng, directorul general al Ningbo New Oriental Electric Industrial Development, un exportator de produse pentru amenajarea locuințelor.

Între timp, opoziția împotriva tarifelor crește în SUA.

Una dintre cele mai recente opoziții majore a fost decizia unui tribunal comercial american din 28 mai, care a blocat tarifele radicale impuse de președintele SUA în temeiul unei legi privind puterile de urgență, în urma unor procese intentate de cinci mici întreprinderi americane și 12 state, potrivit Xinhua. Aceste întreprinderi au susținut că tarifele au crescut costurile, au perturbat lanțurile de aprovizionare și au afectat competitivitatea.

Nu numai firmele americane au fost afectate. Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) a declarat într-un raport din aprilie că escaladarea tarifelor și restricțiile comerciale afectează vânzările și prețurile acțiunilor companiei NVIDIA din Silicon Valley și ale companiei olandeze ASML.

De fapt, reducerea tarifelor de către SUA este salutată pe scară largă. Acest lucru se poate observa din creșterea încrederii la nivel mondial după ce China și SUA au dat publicității o declarație comună privind comerțul, în urma discuțiilor de la Geneva din 12 mai, în care cele două părți au anunțat o serie de măsuri de modificare a tarifelor menite să atenueze tensiunile comerciale.

CNN subliniază că piețele s-au redresat, băncile de pe Wall Street și-au redus previziunile privind recesiunea, iar încrederea consumatorilor americani, aflată în declin, a înregistrat o revenire semnificativă, arătând o „schimbare importantă  față de luna aprilie, când tensiunile erau atât de mari încât comerțul dintre SUA și China a fost practic blocat”.

„Sinceritatea SUA, o bază solidă”

China a dat dovadă de sinceritate constantă în punerea în aplicare a declarației comune de la Geneva. Experții au remarcat că China și-a respectat întotdeauna cuvântul și s-a străduit să-și îndeplinească angajamentele.

He Weiwen, cercetător principal la Centrul pentru China și Globalizare, a declarat duminică pentru Global Times că poziția Chinei a fost consecventă: menținerea cooperării și soluționarea diferențelor prin egalitate, respect reciproc și beneficii reciproce, ceea ce reflectă și spiritul de la Geneva.

„Sperăm că discuțiile de la Londra vor respecta aceste principii și vor duce la rezultate concrete. Cu toate acestea, rezultatele concrete sunt greu de prevăzut în acest stadiu, deoarece multe vor depinde de sinceritatea părții americane și de disponibilitatea acesteia de a lua măsuri concrete”, a declarat He Weiwen.

„Negocierile economice și comerciale dintre China și SUA trebuie să pună accentul pe temele respectării egalității și cooperării reciproc avantajoase. În prezent, SUA încă au un sentiment de superioritate și o gândire nesănătoasă care restricționează drepturile și spațiul de dezvoltare ale partenerilor lor de negociere”, a declarat Li.

Declarațiile lui Li au fost un comentariu la suspendarea de către guvernul SUA a licențelor care permiteau furnizorilor americani să expedieze piese și echipamente pentru centrale nucleare în China, așa cum a raportat Reuters sâmbătă, citând surse.

SUA au impus, de asemenea, restricții la exportul de produse, inclusiv cipuri, motoare aeronautice, și suspendarea exporturilor de etan către China, potrivit mai multor rapoarte media.

He Weiwen a subliniat, de asemenea, că acum totul depinde de sinceritatea Washingtonului – dacă va lua măsuri concrete pentru a abroga aceste tarife și restricții, care încalcă în primul rând normele OMC.

Expertul a subliniat că soluționarea disputelor comerciale trebuie să fie o cale cu două sensuri. Expertul a îndemnat SUA să adopte o abordare bazată pe „egalitate, respect și beneficii reciproce”, evitând măsurile unilaterale bruște.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/06/2025)

Opinie CA privind oferta publica de preluare voluntara WINE

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (17/06/2025)

Reducere capital social - Certificat de Inregistrare a Instrumentelor Financiare

CONPET SA (COTE) (17/06/2025)

Stadiu derulare procedura de selectie conform OUG nr.109/2011

ROPHARMA SA (RPH) (17/06/2025)

Convocare AGAE 21.07.2025