Update articol:
ANRE vrea să reducă rata reglementată de rentabilitate la circa 6%

Distribuitorii de energie avertizează că nu-şi mai pot face investiţiile

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pregăteşte modificarea unui ordin prin care vrea să diminueze rata reglementată de rentabilitate (RRR) la sub 7%, ceea ce a dus la nemulţumirea companiilor din energie, care avertizează că nu-şi mai pot face investiţiile, ne-au declarat surse din piaţa de energie. Acestea susţin că unele companii străine au ameninţat  că părăsesc piaţa românească şi se pare că s-au întâlnit, ieri, la Parlament, cu preşedintele PSD Liviu Dragnea pentru negocieri.

Distribuitorii de gaze şi de energie electrică aveau oportunitatea, prin rata rentabilităţii, să-şi recupereze costurile pentru prestarea serviciilor.
Sursele ne-au spus: “Acum, ANRE are trei scenarii pentru modificarea RRR: unul sub 6% şi două între 6 şi 7%. Distribuitorii susţin că, la aceste cifre, nu mai este rentabil să faci investiţii. Dar, în anii trecuţi, RRA a fost de 11-12% şi companiile nu şi-au făcut nici 30% din programul de investiţii, preferând să obţină 60% profit operaţional. Cu noul RRR, vor face, probabil, profit operaţional de 20%, ceea ce nu este rău”.

Sursele au precizat că, pentru reducerea RRR, ANRE a făcut analize pe doi indicatori: ştiinţific şi economic: “Pe cele două componente s-a creat o formulă, luându-se în calcul mai mulţi factori din ţările membre UE, în special din statele de unde vin distribuitorii, respectiv Germania, Italia etc. Noul RRR, care va fi o medie la nivel european, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, timp de 5 ani”.

În luna aprilie, ANRE a anunţat că rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică va scădea de la 7,7% la 5,07% începând cu 1 ianuarie 2019, demersul făcând parte dintr-un proces mai larg de revizuire a modului de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari.

Pentru ca ANRE să stabilească tariful de distribuție a energiei electrice, operatorii de distribuție trebuie să depună un program de investiții referitor la investițiile avute în vedere pentru a fi incluse în BAR la începutul fiecarei perioade reglementate de cinci ani. Odată aprobat de către ANRE, programul de investiții al operatorilor de distribuție este inclus în BAR și este remunerat în conformitate cu metodologia prevazută în Ordinul ANRE nr. 72/2013. Începând cu anul 2015, prin Ordin ANRE 146/2014, Rata Reglementată a Rentabilității (RRR) a tot scăzut.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023