Kahovka, un baraj important din punct de vedere strategic din sudul Ucrainei, ocupată de ruși, a fost aruncat în aer marți, stârnind temeri cu privire la siguranță, alimentarea cu apă și cea mai mare centrală nucleară din Europa, care primește apă de răcire din rezervor în amonte.
Ucraina a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer barajul din orașul Nova Kakhovka, controlat de ruși. Moscova neagă atacul și spune că, de fapt, Kievul a sabotat în mod intenționat barajul pentru a distrage atenția de la contraofensivă, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în comentariile traduse pe Google, raportate de agenția de știri de stat rusă Tass. CNBC nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.
Imaginile verificate de NBC News au arătat apă în cascadă peste barajul avariat, autorităţile făcând eforturi de evacuare pentru a proteja mii de oameni care trăiesc în zonele joase din aval.
Aproximativ 600 de case au fost inundate ca urmare a exploziei barajului Nova Kakhovka, au declarat serviciile ruse de urgență, potrivit Tass. Moscova a declarat stare de urgență în districtul Nova Kakhovka.
La ora 13:00. ora locală (6 a.m. ET), serviciul de stat de urgență al Ucrainei a declarat că aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate de serviciile de salvare.
Barajul este situat pe râul Nipru și reține o cantitate imensă de apă. A fost construit în 1956 ca parte a hidrocentralei Kakhovka. Lacul de acumulare Kakhovka furnizează apă Peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, și furnizează apă de răcire centralei nucleare Zaporizhzhia, care se află, de asemenea, sub controlul Rusiei. În plus, apa sa este folosită pentru alimentarea centralelor hidroelectrice, a sistemelor de irigare și a fermelor piscicole de apă dulce.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul și serviciile publice fac tot posibilul pentru a salva oamenii, cei care locuiesc în așa-numitele zone periculoase, ordonând să fie evacuați cât mai curând posibil.
Marți mai devreme, Zelensky a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru a discuta situația.
„Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că ruşii trebuie expulzați din fiecare colț al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsaţi pe niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare”, a spus Zelenskyy.
„Un nou semn de escaladare”
Compania hidroenergetică de stat a Ucrainei a declarat că explozia care a deteriorat grav barajul Nova Kakhovka a venit din interiorul sălii mașinilor.
„Ca urmare a detonării sălii mașinilor din interior, Kakhovskaya [centrala hidroelectrică] a fost complet distrusă. Stația nu poate fi restaurată”, a spus Ukrhydroenergo într-un comunicat.
Jumătate din lungimea barajului Nova Kakhovka pare să fi fost distrusă, iar Tass a raportat că structura continuă să se prăbușească, citând serviciile de urgenţă.
Între timp, un oficial instalat de ruși în orașul ucrainean Nova Kakhovka a spus în comentarii la televiziunea de stat că barajul ar fi imposibil de reparat.
Regatul Unit, Estonia și Lituania au condamnat actul drept „crimă de război”, în timp ce Letonia a avertizat că explozia este un „dezastru ecologic”.
Comisia Europeană a reacţionat, spunând că distrugerea barajului Kakhovka reflectă „un nou semn de escaladare” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Uniunea Europeană condamnă cu fermitate acest atac îngrozitor și barbar împotriva unei astfel de piese de infrastructură crucială, cu consecințe umanitare și de mediu teribile”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru politica externă.
„Este evident că acest lucru se întâmplă în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.
Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că distrugerea barajului Kakhovka pune în pericol viața a mii de civili „și provoacă daune grave asupra mediului”.
„Acesta este un act scandalos, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului #Rusiei în Ucraina”, a spus el pe Twitter.
„Fără risc imediat” pentru centrala nucleară Zaporizhzhia
Organismul de supraveghere nuclear al ONU a declarat că monitorizează îndeaproape situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că este conștientă de pagubele raportate la baraj, dar nu a existat un „risc imediat de siguranță” la centrală.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a spus că absența apei de răcire pentru o perioadă îndelungată la centrala nucleară Zaporizhzhia ar putea provoca topirea combustibilului și inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgență.
„Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există niciun risc imediat pentru siguranța fabricii”, a spus Grossi într-un comunicat. El a adăugat că există o serie de surse alternative de apă pentru centrala nucleară.
Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a declarat prin Telegram că nivelul apei din rezervorul Kakhovka „a scăzut rapid, ceea ce reprezintă o amenințare suplimentară” pentru centrala nucleară, potrivit unei traduceri.
„Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca stația să primească energie pentru condensatoarele de turbină și sistemele de siguranță ale ZNPP. Iazul de răcire al stației este acum plin: începând cu ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile stației”, a spus agenția.
Observatorul pentru Conflicte și Mediu, o organizație nonprofit cu sediul în Marea Britanie, a declarat că lacul de acumulare Kakhovka poate elimina căldura din reactoarele oprite și din bazinele de combustibil uzat. Acesta a avertizat că spargerea barajului reprezintă o „amenințare gravă” pentru fabrică.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său monitorizează starea centralei nucleare Zaporizhzhia după spargerea barajului.