Update articol:

DIW: Nu se întrevede o redresare rapidă a economiei Germaniei după recesiunea din iarnă

Germania Sursa foto: Pixabay

Nu se întrevede o redresare rapidă a economiei Germaniei, afectată de inflaţie, după recesiunea din iarnă, se arată într-un raport publicat de Institutul de cercetare economică (DIW), transmite Reuters.

Indicatorul lunar privind economia al DIW a scăzut la 91 puncte în mai, de la 101,5 puncte în aprilie, fiind sub pragul de 100 puncte care indică un nivel neutru al activităţii economice.

“Declinul activităţii economice în iarnă a fost mai extins decât ne aşteptam şi redresarea va fi probabil la un nivel mai redus decât am previzionat anterior”, a afirmat Timm Boenke, director în cadrul DIW Berlin.

Inflaţia persistent ridicată şi majorarea dobânzilor de către BCE afectează puterea de cumpărare şi creditarea, a apreciat Geraldine Dany-Knedlik, de la DIW.

În timp ce economia a făcut faţă crizei energetice “surprinzător de bine până acum”, o redresare solidă nu se întrevede, a adăugat expertul economic Guido Baldi. Acesta a explicat că în primul trimestru industria germană a avut o evoluţie solidă, beneficiind de atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi de creşterea comenzilor.

Dar în sectorul serviciilor creşterile persistente de preţuri continuă să reducă masiv puterea de cumpărare a gospodăriilor şi limitează consumul, avertizează experţii DIW. Aceştia sunt optimişti că rata scăzută a şomajului va sprijini creşterea economică, deşi majorările salariilor abia ţin pasul cu inflaţia.

Conform datelor revizuite publicate săptămâna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%. (Agerpres)

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023