Update articol:

Doi oligarhi ruși cer lui Vladimir Putin încetarea războiului

https://alfabank.com/members/mikhail-fridman/

Miliardarii ruși Mihail Fridman și Oleg Deripaska au rupt rândurile cu Kremlinul și au cerut încetarea războiului Rusiei în Ucraina, potrivit CNN.

Fridman, care s-a născut în vestul Ucrainei, a scris într-o scrisoare către angajaţii săi că dorește ca „vărsarea de sânge să se încheie”.

Oligarhii ruși Mikhail Fridman și Pyotr Aven vor contesta „baza falsă și nefondată” a sancțiunilor Uniunii Europene

 

„Părinții mei sunt cetățeni ucraineni și locuiesc în Lvov, orașul meu preferat. Dar mi-am petrecut o mare parte din viață ca cetățean al Rusiei, construind și dezvoltând afaceri. Sunt profund atașat de popoarele ucrainene și ruse și văd conflictul actual ca fiind o tragedie pentru ambele ţări”, a scris Fridman.

“Această criză va costa vieți și va dauna celor două națiuni care au fost frați de sute de ani. În timp ce o soluție de pace pare înfricoșător de îndepărtată, nu pot decât să mă alătur celor a căror dorință fierbinte este ca vărsarea de sânge să se termine”, a adăugat el în scrisoare, citată de Financial Times.

Fridman este președintele Alfa Group, un conglomerat privat care operează în principal în Rusia și fostele state sovietice care se întinde în sectorul bancar, asigurări, retail și producția de apă minerală. Fridman are o avere netă de 11,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire’s Index.

Miliardarul este, de asemenea, președintele Alfa Bank, a patra cea mai mare firmă de servicii financiare din Rusia și cea mai mare bancă privată din Rusia. Alfa Bank a fost lovită săptămâna trecută de sancțiuni care o vor împiedica să strângă bani pe piața americană.

Apelul lui Fridman la pace a fost reluat de Oleg Deripaska, un miliardar care și-a făcut avere din afaceri cu aluminiu.

“Pacea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil!”, a transmis Deripaska într-o postare pe Telegram.

El a abordat, de asemenea, situația economică într-o serie de postări luni, când rubla s-a prăbușit și bursa rusă nu a reușit să se deschidă pentru tranzacționare.

„Îmi doresc foarte mult clarificări și comentarii inteligibile cu privire la politica economică pentru următoarele trei luni”, a spus Deripaska, adăugând că decizia băncii centrale de a majora dramatic ratele dobânzilor și de a forța companiile să vândă valută este „primul test pentru cine va plăti de fapt pentru acest banchet”.

„Este necesar să schimbăm politica economică, trebuie să punem capăt întregului capitalism de stat”, a adăugat el.

Deripaska a ieșit din lupta haotică pentru bunuri în urma prăbușirii Uniunii Sovietice cu o avere uriașă, pe care Forbes a estimat-o la 28 de miliarde de dolari în 2008. În 2018, a fost sancționat de Statele Unite, care a remarcat că oligarhul „nu se desparte de statul rus”.

Oligarhii Rusiei se confruntă cu haosul economic și pedeapsa Occidentului după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina săptămâna trecută. Statele Unite ale Americii și aliații, inclusiv Regatul Unit, au răspuns prin sancțiuni vizând persoane bogate care sunt aproape de Kremlin.

Statele Unite vizează chiar familiile oligarhilor – un nou pas care duce la erodarea sprijinului pentru Putin în rândul elitei Rusiei. Săptămâna trecută, Trezoreria SUA i-a sancționat pe fiii a doi dintre cei mai apropiați oficiali ai lui Putin.

„Elitele apropiate lui Putin continuă să-și folosească apropierea de președintele rus pentru a jefui statul rus, a se îmbogăți și a pune membrii familiei lor în unele dintre cele mai înalte poziții de putere”, a declarat Departamentul Trezoreriei la anunțarea sancțiunilor.