Update articol:

Doi specialiști din echipa CITR au fost aleși în conducerea principalelor organizații din domeniul insolvenței: INPPI și UNPIR

Vasile-Godinca-Herlea

Doi specialiști din echipa CITR, liderul pieței de insolvență din România și parte a Impetum Group, au fost aleși în conducerea principalelor organizații din domeniul insolvenței: Consiliul de Conducere al Institutului Național Pentru Pregătirea Practicienilor In Insolvență (INPPI) și Consiliul Național de Conducere al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR). Astfel, Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR, a fost ales membru în Consiliul Național de Conducere al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR), organismul de organizare al practicienilor în insolvență.

La rândul său, Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner CITR, a fost aleasă ca membru în Consiliul de Conducere al Institutului Național Pentru Pregătirea Practicienilor In Insolvență (INPPI), singura instituție de învățământ care pregătește practicieni în insolvență.

Alegerea celor doi reprezentați ai CITR în forurile de conducere ale principalelor organizații naționale din domeniul insolvenței, INPPI și UNPIR, vine într-un moment în care legislația din România în domeniul insolvenței este în schimbare și în armonizare cu legislația europeană. În acest context, CITR are calitatea de expert în consorțiul selectat  de Comisia Europeană, consultant al Ministerului Justiției pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării în România.

“Profesia de practician în insolvență se interpune la granița dintre mai multe discipline: Economie, Evaluare, Marketing, cea mai importantă fiind Dreptul, bineînțeles. Pregătirea practicienilor în insolvență este un element cheie pentru dezvoltarea domeniului, mai ales în acest moment când legislația este în schimbare. În calitate de membru al Consiliului de Conducere îmi propun să sprijin dezvoltarea profesiei și să continui eforturile de identificare și promovare a celor mai bune practici din domeniul nostru”, a declarat Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner, CITR.

”Evoluția meseriei de practician în insolvență este cea care face ca rolul pentru care am fost ales să fie unul plin de provocări și de oportunități. Evoluția și trendurile în economie determină, de asemenea, modul în care un practician în insolvență își va desfășura activitatea. Vedem în această perioadă faptul că multe sectoare de activitate din România întâmpină probleme ca urmare a blocajelor globale din lanțurile de aprovizionare și recenta evoluție a prețurilor. Un exemplu ar fi companiile din industrie ce au dificultăți în achiziționarea materiei prime precum oțel sau aluminiu, dar și a semiconductorilor, în acest din urmă caz penuria fiind preconizata să afecteze industriile conexe și în 2022.

Astfel, adaptarea și schimbul de bune practici din anumite industrii sunt elemente cheie în desăvârșirea unui practician în insolvență, astfel că îmi propun să contribui la înțelegerea mai temeinică a nevoilor practicienilor și la facilitarea interacțiunii acestora cu mediul de business, pentru a crea cadrul propice de a readuce businessuri în circuitul economic”, spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR.

Crește numărul companiilor aflate în insolvență

Conform rapoartelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), de la începutul anului și până la sfârșitul lunii iulie au intrat în insolvență peste 3.500 de companii, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. 30% din companiile intrate în insolvență până la 31 iulie sunt din comerț, 16% sunt din domeniul construcțiilor și 12% din industria prelucrătoare. Aceste prime 3 domenii sunt în creștere fiecare cu aproximativ 15% în ceea ce privește numărul insolvențelor față de aceeași perioadă a anului precedent.

Mai mult, la 1 august aproape 23.000 de companii erau în insolvență la nivel național, dintre care 72% erau în stadiul de faliment. Nu toate aceste companii erau active în economie la momentul intrării în dificultate, doar 9.800 depuseseră bilanțuri în 2020.

Experiența profesională

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și membru al boardului Impetum Group, este recunoscut și ca o autoritate în domeniul insolvenței, fiind Președinte UNPIR Filiala Cluj și membru al Consiliului INSOL Europe. Implicarea sa activă și impactul în legea insolvenței a atras de multe ori adaptarea legislației la realitățile business-ului românesc și a contribuit la reglementarea acestei industrii. Vasile Godîncă-Herea este coordonatorul echipei care transpune Directiva privind Restructurarea 2019/1023 în România.

Alina Popa este avocat și practician în insolvență de peste 15 ani și face parte din echipa CITR de aproape 2 ani de zile. Fiind parte a departamentului Legal al CITR, este responsabilă de susținerea, pregătirea și evaluarea continuă a profesioniștilor din echipele companiei, contribuind la menținerea unor standarde ridicate atât în interiorul organizației, cât și în profesia de practician din România. Alina Popa a făcut parte din echipa care a redactat actuala lege a insolvenței.

Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană privind insolvența și restructurarea în România a ieșit în luna iunie din dezbatere publică și își continuă parcursul de avizare inter-ministerială, urmând a fi transmis ulterior către Guvern și Parlament.

Pe lângă actualizarea legislației, transpunerea Directivei Europene privind insolvența și restructurarea în România reprezintă șansa salvării companiilor de la primele semne de dificultate. În plus, noua abordare în materia procedurilor de prevenire a insolvenței are scopul, dar și menirea de schimbare a mindsetului din businessul românesc, punând accentul pe prevenție și negociere în afaceri.

 

Misiunea UNPIR este construirea unei imagini publice pozitive a practicianului în societatea românească, perfecționarea continuă a membrilor săi sub aspect profesional și etic și promovarea efectului pozitiv al procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență în societate. Consiliul Național de Conducere al UNPIR este organismul care coordonează profesia practicienilor în insolvență, ia decizii de organizare, promovează politici de îmbunătățire a activității practicienilor.

INPPI are ca scop pregătirea, formarea şi perfecţionarea, iniţială şi continuă, a practicienilor în insolvenţă, contribuind la armonizarea legislației interne cu legislația Uniunii Europene și la programe de politici profesionale.

 

Practicienii în insolvență și-au ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani; Niculae Bălan – un nou mandat de preşedinte

 

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out