Update articol:
PRIMA CONFERINŢĂ DE PRESĂ DUPĂ ALEGERI ÎN SUA

Donald Trump, cooperant cu democraţii, agresiv cu presa

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat miercuri speranţa că va putea colabora cu oponenţii săi politici, democraţii, în următorul Congres, făcând apel la cele două formaţiuni “să lase partizanatul la o parte” şi să găsească teren comun, relatează dpa şi AFP.

“Să sperăm că vom putea lucra cu toţii împreună anul viitor pentru a continua să obţinem rezultate pentru poporul american”, a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Casa Albă, menţionând comerţul, infrastructura, scăderea costurilor sistemului de sănătate şi creşterea economică printre domeniile în care cele două tabere ar putea coopera.”Sunt multe lucruri măreţe pe care le putem face împreună”, a adăugat liderul de la Casa Albă. “Democraţii vor veni la noi cu propuneri şi vom negocia. Poate vom ajunge la un acord, poate nu”, a spus Trump.

 

Donald Trump i-a avertizat, însă,  pe democraţi că “minunata situaţie bipartizană” s-ar putea prăbuşi dacă îşi folosesc puterile în viitoarea Cameră a Reprezentanţilor pentru a lansa investigaţii asupra Casei Albe, afirmând că “nu pot face ambele lucruri simultan”.

Responsabili democraţi au sugerat deja după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de la jumătatea mandatului că ar putea începe o serie de anchete parlamentare privind conflictele de interese, finanţele personale şi eventualele intervenţii ale lui Trump în investigaţia privind presupusul amestec al Rusiei în scrutinul prezidenţial din 2016. ”Vom face anchetele pe care refuză să le facă republicanii. Vom umple lacunele anchetelor privind Rusia. Americanii vor vedea declaraţiile fiscale” ale lui Trump, a spus miercuri la postul NBC alesul democrat Eric Swalwell.

În replică, Trump a scris pe Twitter că ”dacă democraţii cred că pot risipi banii contribuabililor pentru a ne ancheta în Cameră, atunci probabil şi noi vom fi obligaţi să-i anchetăm în Senat pentru toate scurgerile de informaţii clasificate, printre altele”. ”Putem să jucăm amândoi acest joc”, a completat el.

 

 

O mare zi pentru republicani (Trump)

Preşedintele SUA a vorbit despre “o mare zi” pentru republicani, a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului în urma cărora democraţii au obţinut din nou majoritatea în camera inferioară a Congresului, dar nu au reuşit acelaşi lucru şi în Senat. “Este o zi mare, o zi incredibilă. Partidul Republican a sfidat istoria şi a consolidat majoritatea noastră în Senat, dejucând de manieră importantă previziunile pentru Camera Reprezentanţilor”, a spus Trump.

În acelaşi timp, Trump i-a luat în râs pe republicanii care au evitat să facă campanie împreună cu el înainte de alegerile din Congres şi apoi nu au fost aleşi în circumscripţiile în care au candidat. El chiar a prezentat o listă de nume cu astfel de candidaţi, potrivit Reuters. “Aceştia sunt unii dintre oamenii care au decis din propriile motive să nu stea alături de mine sau de ceea ce ne reprezintă. S-au descurcat foarte prost. Nu ştiu dacă ar trebui să mă simt fericit sau trist, dar nu am nicio problemă cu asta”, a mai spus Trump.

Presa internaţională susţine că, odată cu învestirea noului Congres, pe 3 ianuarie 2019, Trump nu-şi va mai putea susţine iniţiativele legislative făcând abstracţie de democraţi, care odată ce controlează Camera Reprezentanţilor pot bloca adoptarea oricărei legi. Astfel, de exemplu, zidul dorit de Trump la graniţa cu Mexicul, pentru care el nu a reuşit să obţină finanţare nici măcar de la actualul Congres controlat de republicani, ar putea rămâne doar pe hârtie.

Totuşi, Trump a întins şi o mână adversarilor democraţi prin intermediul consilierei sale Kellyanne Conway, care a declarat miercuri că nu sunt de neconceput unele compromisuri între republicani şi democraţi, mai ales în probleme precum imigraţia şi infrastructura, ea subliniind că ”preşedintele a arătat deja în ultimii doi ani că este dispus să discute cu democraţii”.

  • Casa Albă suspendă acreditarea unui reporter CNN care l-a iritat pe preşedintele Trump

După conferinţa de presă de 90 de minute a preşedintelui Donald Trump, Casa Albă a anunţat miercuri că îi retrage acreditarea reporterului CNN Jim Acosta, informează DPA.

Agenţiile internaţionale de presă au relatat un episod din timpul conferinţei, în care Acosta l-a enervat pe preşedinte insistând asupra subiectului “invaziei” – termenul cu care Trump s-a referit la caravana de potenţiali imigranţi din America Centrală, care se îndreaptă spre frontiera Mexicului cu Statele Unite. Deşi preşedintele i-a cerut jurnalistului să cedeze microfonul, acesta a refuzat să îl lase din mână.

“Să-ţi spun ceva. Celor de la CNN ar trebui să le fie ruşine că lucrezi pentru ei. Eşti o persoană necioplită, îngrozitoare”, i-a răspuns Trump lui Acosta, iar în încheiere l-a acuzat: “Când transmiţi ştiri false, ceea ce CNN face, chiar foarte des, eşti duşmanul poporului”.

  • Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a fost înlocuit cu şeful său de cabinet

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a înlocuit miercuri pe procurorul general Jeff Sessions, după ce acesta şi-a prezentat demisia, transmite Reuters. Trump a anunţat printr-un mesaj pe Twitter numirea ca interimar, în funcţia care implică şi prerogative de ministru al justiţiei, a şefului de cabinet al lui Sessions, Matthew Whitaker.

Sessions a anunţat Casa Albă, printr-o scrisoare, că demisionează la cererea preşedintelui. El a fost criticat în mod repetat de Trump pentru că s-a recuzat de la coordonarea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA din 2016.

Trump afirmase cu câteva ore înainte că nu vor avea loc schimbări “monumentale” în administraţie după alegerile parlamentare parţiale, în urma cărora republicanii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

Lidera grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a apreciat, într-un comentariu pe Twitter, că concedierea lui Sessions este “o încercare flagrantă” de a submina ancheta legată de Rusia, condusă de un procuror independent, şi i-a cerut lui Whitaker să nu accepte să se implice în vreun fel în dosar. “Congresul trebuie să acţioneze imediat pentru a apăra statul de drept şi integritatea anchetei”, a declarat ea.

Prezenţă masivă la urne

Peste 113 milioane de votanţi s-au prezentat la urne la alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial desfăşurate marţi în SUA, participare care o depăşeşte semnificativ pe cea de la ultimul scrutin de acest fel, cel din 2014, când numărul celor care au venit la vot a fost de circa 83 de milioane, relatează postul CBS, citat de agenţia dpa. Rata prezenţei la urne a fost acum de circa 49%, însă particularităţile sistemului american fac dificilă calcularea unui procent exact, spre deosebire de cazul altor ţări. Dar acesta a fost primul scrutin de la jumătatea mandatului la care a fost depăşit pragul de 100 de milioane de alegători prezenţi la urne, după ce la alegerile din 2016, când a fost şi scrutinul prezidenţial, a fost înregistrat recordul de 137 de milioane de voturi.

Conform rezultatelor preliminare, democraţii au obţinut deja 220 mandate în Camera Reprezentanţilor, care le asigură majoritatea, în timp ce republicanii îşi păstrează controlul asupra Senatului, obţinând cel puţin 51 de mandate, potrivit aceloraşi rezultate.

După o campanie electorală în care temele principale au fost imigraţia, economia şi sistemul de sănătate, impopularitatea preşedintelui republican Donald Trump în special în rândul femeilor, minorităţilor şi tinerilor s-a tradus în voturi pierdute în favoarea democraţilor, în pofida bunelor rezultate economice ale actualei administraţii. Femeile americane şi-au sporit sprijinul în favoarea candidaţilor democraţi la Camera Reprezentanţilor, furnizând, după cum se anticipa, voturile necesare pentru ca Partidul Democrat să preia controlul asupra acestei camere a Congresului Statelor Unite, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi, în ziua alegerilor.

Americanii au ales aşadar un Congres divizat, care prefigurează doi ani dificili pentru Trump până la încheierea mandatului. Alegerile de la jumătatea mandatului sunt de obicei nefavorabile preşedintelui în funcţie, dar pierderea Camerei Reprezentanţilor este totuşi un mare eşec pentru preşedintele republican, care însă, odată cu acest scrutin, a văzut părăsind Congresul câteva personalităţi care, deşi făceau parte din Partidul Republican, nu îi împărtăşeau anumite abordări.

Donald Trump vrea ca noul Congres să-i finanţeze construcţia zidului de la frontiera cu Mexicul

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că speră că va putea coopera cu Congresul pentru a obţine finanţare pentru zidul de la frontieră, precum şi pentru a renunţa la un program care îi vizează pe mii de tineri imigranţi care nu deţin cetăţenie americană, relatează Reuters. Într-o întâlnire cu ziariştii de la Casa Albă după alegerile legislative de marţi, el a spus că-şi doreşte ca congresmenii americani să-i aloce suficienţi bani pentru a construi zidul de mult promis de la frontiera sudică cu Mexicul. Trump a precizat însă că nu va forţa un blocaj al activităţii guvernului din acest motiv. “Avem nevoie de bani pentru a construi zidul, tot zidul, nu doar o parte din el”, a spus Trump în cadrul conferinţei de presă. “Avem nevoie de zid, mulţi democraţi ştiu că avem nevoie de zid, va trebui să vedem ce se va întâmpla”, a adăugat liderul de la Casa Albă, potrivit Agerpres.

Preşedintele republican a mai spus că ar putea lucra cu democraţii şi în privinţa programului “Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)”, dar că va trebui mai întâi să vadă decizia Curţii Supreme în această chestiune. Programul DACA i-a protejat de deportare pe tinerii imigranţi aşa-numiţi “Dreamers” şi le-a asigurat permise de muncă, dar nu şi o cale către obţinerea cetăţeniei.

Mike Pence va candida din nou alături de Donald Trump în 2020

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat miercuri că vicepreşedintele Mike Pence va candida din nou alături de el, în 2020, transmite Reuters. “Mike, vrei să fii partenerul meu pentru candidatură?”, l-a întrebat Trump pe Pence, de faţă cu reporterii, la Casa Albă. După ce vicepreşedintele i-a răspuns, preşedintele a confirmat: “Răspunsul este da” şi a adăugat “Nu mă aşteptam, dar mă simt foarte bine”.

Donald Trump afirmă că ancheta condusă de Robert Mueller este rea pentru ţara sa

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei în alegerile din SUA din 2016 nu este bună pentru ţara sa şi ar trebui să se încheie, informează dpa.

“(Ancheta) Ar trebui să se încheie, pentru că este rea pentru ţara noastră. I-aş fi putut pune capăt oricând aş fi vrut, dar nu am făcut asta. Nu a existat nicio conspiraţie. Ei cheltuiesc o mulţime de bani. I-aş putea pune capăt chiar acum”, a spus Trump.

El a calificat drept o ‘ruşine’ ancheta privind amestecul Rusiei în scrutinul prezidenţial american din 2016, răspunzând astfel unei întrebări legate de o potenţială investigaţie iniţiată de aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA atunci când aceştia îşi vor începe mandatele, în luna ianuarie.

În cursul acestui an, aleşii democraţi din Congresul american au făcut apeluri constant la preşedintele Donald Trump să respecte statul de drept şi să nu-i concedieze pe înalţii responsabili cu ancheta privind legăturile dintre Rusia şi echipa de campanie a miliardarului american.

Trump a declasificat un memoriu extrem de controversat şi de critic la adresa FBI – în pofida avertismentelor poliţiei federale şi a aleşilor democraţi – ce releva, potrivit autorilor republicani, abuzuri în supravegherea campaniei electorale a miliardarului american din 2016.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014