”Vom putea tura din nou din plin motoarele proiectelor în execuție după stingerea pandemiei Covid”
Hidroconstrucția, constructor cu capital privat 100% românesc, aniversează 70 de ani de activitate, timp în care a dezvoltat o expertiză unică în România pentru toate lucrările de construcții hidroenergetice și hidrotehnice, atât de suprafață, cât și subterane, având, totodată, și o prezență activă în străinătate.
Dorel Peciu-Florianu, director general Hidroconstrucția, ne-a acordat un interviu despre activitatea companiei, despre efectele pandemiei Covid și așteptările de la autorități.
Potrivit domnului Peciu-Florianu, Hidroconstrucția a derulat lucrări în 37 din cele 41 de județe ale țări, din fonduri europene: „Începând cu anul 2007, anul aderării, societatea noastră a lucrat în 110 proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu o valoare totală de peste 600 milioane euro. Dintre acestea au fost finalizate cu o valoare de 350 milioane de EURO un număr de 79 de proiecte, iar 31 sunt în derulare totalizând o valoare de 253 milioane EURO”.
***
Cum apreciați activitatea Hidroconstrucția în cei 70 de ani de activitate?
Dorel Peciu – Florianu: 70 de ani de existență activă reprezintă o perioadă îndelungată, o perioadă în care societatea noastră a desfășurat proiecte în diverse ramuri ale geniului civil, în condițiile unei piețe centralizate la început, urmată de condițiile unei piețe liberalizate în prezent. Cred că există o sumă de cuvinte care să ne caracterizeze activitatea: seriozitate, versatilitate și capacitate de adaptare. Precum bine știți, sunt puține companii în România care să fi rezistat trecerii de la un tip de economie la un altul, complet opus din punctul de vedere al transformărilor în economia României. Hidroconstrucția a reușit să se adapteze din mers și să reziste în noile condiții… tradiție și modernitate.
Care sunt principalele lucrări pe care le-a realizat Hidroconstrucția în cei 70 de ani de activitate?
Dorel Peciu – Florianu: Portofoliul de lucrări cu care ne mândrim este extrem de vast. Am început cu construcția primului mare baraj din România, Bicazul, urmat apoi de toate barajele de mari dimensiuni din țară având ca finalitate producerea de energie electrică sau gospodărirea apelor pentru marile aglomerări industriale și umane: Vidraru, Porțile de Fier I, Poiana Uzului, Tarnița, Fântânele, Oasa, Porțile de Fier II, Râu Mare Retezat, Paltinu, Brezoi, Galbenu și Petrimanu precum și multe altele. Ne-am înscris printre realizări și mari construcții de barare a cursurilor de ape din străinătate, unde am avut mereu o prezență activă: Algeria – barajul Ksob, Iran – barajul Vafreghan. Avem o tradiție bine definită în construcția centralelor subterane și a tunelurilor de acces, cele de la Ciunget și Mariselu fiind de referință. Avem o vastă experiență în realizarea lucrărilor „de artă” și ne mândrim cu podurile de la Rusanești, pasajele rutiere și CF peste răul Vadului pe Valea Oltului, podul de la Lainici, pasajul Darste-Zizin, podul suspendat de la Porțile de Fier II, experiență ce ne-a permis să pătrundem și pe piața construcțiilor din vestul Europei, realizând tunelul Lochberg în Germania, parte din lucrările la ecluza Harelbeke de la Anvers, Belgia, precum și alte lucrări în Kurdistanul irakian, Bulgaria, Republica Moldova și Iordania. La toate acestea ar trebui să adăugăm și multitudinea de lucrări edilitare de tipul realizării alimentărilor cu apă, canalizarilor, stațiilor de epurare și, deloc de neglijat, lucrări pentru infrastructiura de gestionare a deșeurilor.
Cine sunt principalii clienți?
Dorel Peciu – Florianu: Numeric vorbind, suntem într-o perioadă în care lucrările de gospodărire edilitare sunt preponderente în portofoliul nostru. În aceste condiții, clienții noștri sunt autoritățile locale și județene ce accesează fondurile europene de coeziune sau cele dirijate prin PNDL.
Valoric vorbind, cel mai mare proiect aflat în lucru este realizarea digurilor de contur și amenajărilor conexe – clădiri stații pompe, pentru exploatarea potasiului on-shore la Marea Moartă, în Iordania.
Cum ați reușit să vă poziționați pe piață în topul companiilor de construcții din România?
Dorel Peciu – Florianu: După cum bine știm, există deja o tradiție în întocmirea unor topuri anuale, nu doar în construcții, pe diverse criterii. Evident că cel mai important este cifra de afaceri, în această categorie în ultimii ani pendulând între locurile 1 și 6. Firmele de construcții au ani mai buni și ani mai puțini buni din considerente uneori subiective pe care nu e cazul să le detaliem aici. Ceea ce este important pentru noi este că suntem vizibili prin istorie și prezent. Sunt convins că orice firmă de construcții își dorește această vizibilitate nu numai prin prisma rezultatelor, ci și prin prisma obiectivelor atinse și a faptului că lucrările realizate au capacitatea de a fi modele și surse de inspirație generațiilor următoare. Iar dacă vorbim de topuri, Hidroconstrucția a fost mereu în topul angajatorilor în construcții, anul 2019 am ocupat poziția de lider la această categorie.
Ce ne puteți spune despre lucrările Hidroconstrucția în străinătate?
Dorel Peciu – Florianu: Hidroconstrucția nu face din expansiunea în străinătate un scop în sine, dar când se ivesc oportunități, încercăm să le fructificăm. Avem în lucru proiecte în Germania, Belgia, Bulgaria, Irak și Iordania: în vestul Europei, lucrări hidrotehnice, civile și edilitare, rutiere și lucrări de artă,iar în Iordania și Irak lucrări hidrotehnice. Avem o situație mai specială în Kurdistanul irakian în care suntem la un stadiu de cca 50% din realizarea unor proiecte de execuție a unor baraje având în vedere situația militară și politică din această regiune.
În Germania, suntem prezenți încă din 1992 cu o activitate susținută, rezultatele de aici ne-au recomandat pentru realizarea unor lucrări și în Belgia, unde am înființat o sucursală și început să dezvoltăm proiecte din anul 2014.
Care sunt atuurile Hidroconstrucția în domeniul în care activați?
Dorel Peciu – Florianu: O solidă experiență acumulată de oamenii de bază ai firmei, un nivel de echipare corespunzător lucrărilor pe care le executăm, capacitatea de a ne adapta din mers cerințelor unui nou proiect, precum și profesionalismul oamenilor noștri.
Aveți circa 1600 de angajați. Cum va păstrați angajații și care sunt cursurile de calificare pe care le oferă Hidroconstrucția?
Dorel Peciu – Florianu: Fluctuațiile de personal într-o firmă de construcții sunt foarte mari, motiv pentru care încercăm în permanentă să ne fidelizam personalul. O contribuție deosebită în acest scop o are Casa Socială a Constructorilor, entitate cu care avem o colaborare deosebită, care permite angajatorilor din construcții să asigure constanța veniturilor personalului angrenat în această activitate în perioadele de timp friguros în care nu se pot realiza lucrări. La nivelul societății, se alocă anual fonduri pentru formarea, autorizarea și perfecționarea profesională a angajaților, la nivelul anului 2019 cheltuielile destinate acestei direcții fiind în sumă de 100.000 lei.
Recrutați și studenți de la facultățile de profil din România?
Dorel Peciu – Florianu: Da, având o relație excelență de colaborare cu Facultatea de Construcții Hidrotehnice din cadrul Universității de Construcții București. După cum vă este cunoscut probabil, în România ne confruntăm cu o acută lipsa de forță de muncă vizibilă în mod special în ceea ce privește personalul tehnic cu studii superioare, motiv pentru care suntem foarte atenți la ofertele de pe piața muncii.
Cum apreciați rezultatele financiare în acest an marcat de Covid, comparativ cu anii precedenți?
Dorel Peciu – Florianu: Evident că debutul pandemiei a fost și pentru Hidroconstrucția un factor destabilizator, am fost luați prin surprindere, ca toată lumea de altfel, efectele acestei situații resimtindu-se în ritmul de realizare al proiectelor aflate în lucru. Au apărut o serie de probleme noi: restricții și mobilitate îngreunată, îmbolnăviri ale personalului muncitor și indirect productiv, sincope cauzate de aprovizionarea deficitară cu materiale și echipamente componente a lucrărilor în curs prin restrangere de activitate a unor furnizori s.a. Au fost luate măsuri de minimizare a acestor efecte însă rezultatele financiare în mod cert vor fi marcate de această situație excepțională.
Sunteți pregătiți de o criză post Covid?
Dorel Peciu – Florianu: Măsurile luate la nivelul de cunoștințe disponibile la acest moment ne fac să credem că vom putea tura din nou din plin motoarele proiectelor în execuție după stingerea acestui flagel.
Câte proiecte pe fonduri europene a făcut Hidroconstrucția?
Dorel Peciu – Florianu: Societatea noastră a început să lucreze pe programe ale Uniunii Europene derulate în România chiar de la inițierea acestora, încă înainte ca țara noastră să devină membru cu drepturi depline. Debutul s-a făcut prin realizarea în anul 2003 prin programul SAPARD a unor rețele de alimentare cu apă în unități administrative de tipul comunelor și reabilitări de drumuri comunale. Continuarea a fost făcută cu programele ISPA pe aglomerări mari de tipul orașelor și municipiilor în domeniul gospodăririi comunale (tratare apă, alimentare cu apă, canalizarea apei și epurarea acesteia). Astfel, din fonduri europene, Hidroconstrucția a derulat lucrări în 37 din cele 41 de județe ale țării.
Începând cu anul 2007, anul aderării, societatea noastră a lucrat în 110 proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu o valoare totală de peste 600 milioane euro. Dintre acestea au fost finalizate cu o valoare de 350 milioane de EURO un număr de 79 de proiecte, iar 31 sunt în derulare totalizând o valoare de 253 milioane EURO.
Ce va doriți de la autorități pentru îmbunătățirea activității Hidroconstrucția?
Dorel Peciu – Florianu: Având în vedere contextul cu totul deosebit din acest an, ne dorim din partea autorităților asigurarea unui echilibru economic concretizat în aplicarea unor măsuri de sprijin a angajaților și companiilor care să depășească caracterul preventiv impus de pandemie și să aibă și un caracter proactiv în sensul adaptării legislației la necesitățile partenerilor implicați în realizarea proiectelor – angajați, angajatori, autorități, beneficiar.
Ce mesaj doriți să le transmiteți partenerilor și clienților dumneavoastră?
Dorel Peciu – Florianu: Un mesaj de prețuire prin care să transmitem tuturor bucuria împlinirii a 70 de ani de existența chiar într-un an 2020 marcat de incertitudini și dificultăți. Un mesaj în care să spunem că ne mândrim cu această frumoasă vârstă cu atât mai mult cu cât știm că suntem o societate cu capital integral românesc. Un mesaj prin care să ne manifestăm prețuirea și recunoștința față de generațiile de angajați ce și-au pus în slujba Companiei cunoștințele profesionale, timpul și viețile. Și un mesaj special adresat beneficiarilor, proiectanților, partenerilor și tuturor colaboratorilor pentru sprijinul acordat muncii noastre de antreprenoriat.
Hidroconstrucția a fost și rămâne o mare familie, unită și dedicată ideii de permanență și excelență!