Update articol:

Dragnea vrea să schimbe legea offshore prin Ordonanță de Urgență

Harta concesiunilor offshore Romania (sursa - http://rbsta.ro)

Ambasadorul SUA Hans Klemm: ”Legea offshore încalcă toate principiile transparenţei şi negocierii”

Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru “clarificarea” Legii offshore, adoptată recent în Parlament, a anunţat, duminică seară, liderul PSD, Liviu Dragnea, la România TV. Deși legea a stat luni de zile în dezbateri în Parlament, stârnind numeroase controverse, acum Liviu Dragnea susține că ceea ce prevede textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul: ”Vrem să și punem în lege că nu se schimbă acea cotă de 50%. Pe mine mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca principiu să fie puse foarte clar, riguros, în formule, în texte, pentru ca pe viitor să nu existe un dubiu care să poată fi exploatat de rea credință. Este o lege de importanţă uriaşă pentru România şi e bine să nu existe dubii, pentru că orice dubiu poate fi exploatat oricând de cineva cu rea credinţă, dintr-o parte sau alta. Vorbim de resursele României, vorbim de peste 400 de miliarde de metri cubi de gaze cel puţin, vorbim de zeci de miliarde pe care trebuie să le câştige statul român şi vorbim de câştigarea pentru prima dată a independenţei energetice”.
Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată, recent, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. În ultimul moment, proiectul de lege a fost schimbat din punct de vedere al fiscalității, fiind eliminat creditul fiscal pe care și-l doreau operatorii, iar, în schimb, a fost introdus un impozit progresiv  pe veniturile suplimentare, ceea ce a stârnit nemulțumirea operatorilor, care au amenințat inclusiv că renunță la investițiile din Marea Neagră. De asemenea, documentul mai precizează că 50% din toată producţia va trebui tranzacţionată pe piaţa românească.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a criticat, acum două zile, modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, afirmând că au fost încălcate toate principiile transparenţei şi negocierii: “Această lege a fost prezentată prima dată spre vot, luni, la ora 15.00 şi adoptată la 22.00. A fost foarte rapid și a încălcat toate principiile transparenţei şi negocierii. Este îndoielnic”.

Legea offshore a generat controverse și în Coaliţia PSD-ALDE, deputatul Varujan Vosganian precizând că este nevoie de o intervenție de urgență pe acest act normativ, deoarece ceea ce şi-a dorit ALDE să apară în această lege nu se regăseşte. În opinia lui Vosganian, în Coaliţie nu a existat dialog pe acest act normativ, propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost puşi, astfel, într-o situaţie delicată.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020