Update articol:
"Banking Forum Online by Financial Intelligence"

Dragoș Cabat, RisCo: Bankingul digital a adus un model de afaceri simplificat față de bankingul clasic; Băncile mari fie cumpără tehnologie de la băncile tip challenger, fie le cumpără cu totul – VIDEO

Sursa: Facebook

Bankingul se transformă și, prin tehnologie, o ia cu mult înainte a ceea ce avem noi în România, a spus Dragoș CABAT – Managing Partner la RisCo, la prima ediție a evenimentului ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”.

Domnia sa a vorbit despre trecerea de la bankingul clasic la cel digital: “Băncile clasice reprezintă trecutul. Mai avem băncile de tip ‘challenger’, care au pornit ca platforme de tehnologie și au intrat în partea de servicii financiare, cu modele specializate, și avem și servicii moderne- conceptul de open banking”.

Dragoș Cabat a spus: “Bankingul clasic a plecat de la ‘Magia’ multiplicării banilor.

Rolul băncilor de a finanța economia le-a dat o poziție de siguranță și care le-a inhibat nevoia de a se dezvolta rapid. Asta a mers până acum 10-20 de ani. În situația actuală, în care tehnologia e tot mai prezentă, se pare că acest model de afaceri cu “de toate pentru toți – credite, depozite, pentru persoane fizice și companii“, este complicat și va fi din ce în ce mai mult atacat de alte insituții financiare mai mici, care pun accent mai mult pe tehnologie.

Bankigul clasic a pus mult accent pe o rețea de sucursale, care înseamnă costuri fixe deosebit de ridicate, ceea ce presupune ca ratele și comisioanele să fie sus.

În schimb, bankingul digital a adus un model de afaceri simplificat, o concentrare pe unul – două produse – de exemplu conturi curente și un singur tip de credite pentru persoane fizice. Este un model mult mai simplu și care lasă o libertate mult mai mare instituțiilor financiare de a se adresa unor grupuri de clienți care pot fi mulțumiți mult mai ușor.

Băncile digitale au pornit de la o platformă pe care o pot upgrada mult mai ușor, au costuri fixe mult mai mici și fac chiar vânzare de tehnologie către băncile clasice.

Chiar băncile mari fie cumpără tehnologie de la băncile tip challenger, fie le cumpără cu totul.“

Referitor la serviciile moderne, Dragoș Cabat a spus: “Conceptul de ‘Open Banking’ înseamnă rapiditate, plăți interbancare instant, costuri 0 la retragere numerar la orice ATM, ‘portarea’ contului rapid, gratuit și cu toate facilitățile aferente.

Informația despre client este disponibilă tuturor firmelor financiare.“

Vorbind despre educația financiară, Dragoș Cabat a spus că băncile trebuie să se concentreze pe modelul de afaceri al companiilor, nu pe indicatori financiari clasici și pe garanții.

Clienții aleg prin ‘portarea’ contului, a spus el, precizând că bankingul devine un commodity, un ofertant de servicii.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (26/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA E & O 03/04.07.2023

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2023)

Constituirea Consiliului de Administratie ca organ de conducere in urma AGA

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (26/05/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

MedLife S.A. (M) (26/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) aug 2022 - mar 2023