Update articol:

Dreptul la replică

Sorin Bogdan Prioteasa, Manager Securitate S.C. Tocari&Co SRL, ne-a transmis următorul drept la replică privind articolul ”Arhiva ANRM – împrăștiată, ani de zile, în mai multe locații”:

În primul rând, facem precizarea că rămânes surprinși de modul tendențios în care domnul Gigi Dragomir, în calitate de președinte al ANRM, a prezentat relația contractuală cu SC Tocari&Co SRL, în contextul în care instituția pe care o reprezintă nu a înregistrat nici un prejudiciu, financiar sau de imagine, din partea firmei private.

În al doilea rând vom încerca să corectem unele derapaje ale discursului domnului Gigi Dragomir, în contextul în care acesta insinueză că acțiunile sale au ca unic scop evitarea prejudicierii bugetului de stat.

În data de 05.05.2017, a fost semnat un contract de comodat între o persoană fizică și ANRM, prin care se oferea instituției, în mod exclusiv și gratuit, o hală pentru depozitarea arhivei. Hala fusese construită în acest scop, în perioada 1 octombrie 2016 – 4 mai 2017, de către firma SC Tocari&Co SRL. În aceiași zi, a fost semnat un contract de antrepriză și mentenanță, care prevedea faptul că toate lucrările care se vor efectua pentru dotarea halei, vor fi realizate doar cu acordul proprietarului și doar de către firma SC Tocari&Co SRL, la prețul pieței.Totodată se stabilea că mentenanța sistemelor care vor fi instalate în hală, precum și întreținerea spațiului, se vor face tot cu firma menționată anterior. S-a stabilit ca suma lunară, necesară mentenanței sistemelor tehnice (ventilație, control umiditate, iluminat, stigere incendiu cu gaz inert, decontaminare microbiologică, supraveghere video e.t.c.) care asigurau funcționarea în condiții legale a depozitului, să fie de 4000 euro, deși este evident că păstrarea unei echipe tehnice (un inginer și un tehnician) la locația respectivă, presupune costuri mult mai mari (comparativ, prețul pentru firma care este responsabilă de înlocuirea becurilor într-un mall este de 10 euro/mp/lună).

De aici rezultă suma de 2.350.000 euro fără tva, care a fost vehiculată de către domnul Gigi Dragomir ca fiind costul acestui contract anulat, deoarece produce prejudicii statului român. În realitate este vorba despre costul mentenanței tuturor sistemelor din hală, pe o perioadă de 49 de ani (4000 euro *12 luni* 49 ani=2.352.000 euro).

În contractul de comodat se specifică foarte clar că obținerea avizelor necesare organizării depozitului de arhivă va fi responsabilitatea reprezentanților ANRM, fapt ignorat de către reprezentanții tuturor instituțiilor statului.

Din această expunere rezultă clar că firma SC Tocari&Co SRL nu avea nevoie să fie autorizată de Arhivele Naționale pentru activitatea de depozitare arhivă, deoarece nu era implicată în procesul de depozitare al arhivei.  Aplicând aceiași logică, ar rezulta ca și SC Romaero SA, proprietarul spațiului închiriat de către ANRM, să fie autorizată de Arhivele Naționale pentru activitatea de depozitare arhivă.

Referitor la paza depozitului de arhivă, menționăm că am achitat serviciile prestate de către o firmă specializată, urmând ca ulterior ANRM să ne returneze sumele achitate, conform contractului de comodat. Până în acest moment nu am reușit să recuperăm sumele datorate de către ANRM, pentru paza documentelor instituției, în perioada mai-octombrie 2017.

Din păcate chiar și faptul că angajații SC Tocari&Co SRL au schimbat butucul ușii de acces în depozit, pe motiv că sunt proprietari și fac ce vor pe proprietatea lor, reprezintă o minciună, generată la nivelul conducerii ANRM, în dorința de a evidenția un incident de securitate inexistent.

Din păcate, domnul Gigi Dragomir, în calitate de președinte al ANRM, a dezinformat atât Corpul de Control al Guvernului, cît și reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, furnizându-le aceste date false, context în care au fost înaintate două plângeri prealabile către cele două instituții menționate anterior.

În ultimul rând, aș dori să semnalez diferențele esențiale între proiectul propus de noi și proiectul adoptat de domnul Gigi Dragomir, în contextul în care investițiile pentru amenajarea spațiului și mentenanța sistemelor tehnice sunt aceleași;

– proiectul nostru prevedea utilizarea unor fonduri extrabugetare, în schimb proiectul domnului Gigi Dragomir se bazează strict pe bugetul statului român;

– chiria depozitului era zero în cazul proiectului nostru, în schimb actualul proiect presupune o chirie semnificativă;

– actualul proiect al ANRM pentru digitalizarea arhivei nu face referire la utilizarea fondurilor UE.

  Din păcate, toate aceste enunțuri ale domnului Gigi Dragomir, trecând peste efectele juridice pe care le vor avea, constituie doar demersuri care au ca singur scop controlarea și direcționarea tuturor achizițiilor publice din cadrul ANRM”.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/06/2025)

Opinie CA privind oferta publica de preluare voluntara WINE

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (17/06/2025)

Reducere capital social - Certificat de Inregistrare a Instrumentelor Financiare

CONPET SA (COTE) (17/06/2025)

Stadiu derulare procedura de selectie conform OUG nr.109/2011

ROPHARMA SA (RPH) (17/06/2025)

Convocare AGAE 21.07.2025