Update articol:

Dronă misterioasă care s-a prăbușit în Zagreb transporta o bombă de 120 de kg – Jerusalem Post

drona vijesti.hrt.hr
  • Bomba a explodat sub pământ din cauza loviturii de pământ, dar aterizarea pe asfalt sau beton ar fi fost dezastruoasă. * O altă dronă a fost observată în România.

 

O dronă din epoca sovietică care s-a prăbușit în apropierea capitalei Croației, Zagreb, joia trecută, nu a fost o dronă de cercetare așa cum se credea anterior, urme explozive și părți de bombe fiind găsite în craterul în care s-a prăbușit, a declarat ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, potrivit presei croate, citată de Jerusalem Post.

Bomba pe care o transporta cântărea în jur de 120 de kilograme. Din fericire, drona a avut o aterizare relativ moale când s-a prăbușit în pământul gol, ceea ce înseamnă că a explodat în subteran, potrivit radiodifuzorului de stat croat HRT, citând Ministerul croat al Apărării. Dacă ar fi lovit beton sau asfalt, situația ar fi fost mult mai gravă.

Drona de șase tone, care a zburat la 1.300 de metri, a venit din Ungaria și s-a prăbușit la șapte minute după ce a intrat în spațiul aerian al Croației, a declarat guvernul vineri trecute. Atât Ungaria, cât și Croația sunt membre NATO.

La acea vreme, președintele croat Zoran Milanovic a spus că, potrivit informațiilor preliminare, drona a venit inițial din Ucraina și s-a prăbușit odată ce a rămas fără combustibil. Nu este clar de unde provenea drona în sine, de ce zbura spre Croația și cui îi aparținea. Rusia sau Ucraina au negat lansarea dronei, potrivit Associated Press.

Prim-ministrul croat Andrej Plenković a fost în comunicare cu ambii reprezentanți ai Uniunii Europene și ai NATO cu privire la incident și o anchetă este în desfășurare.

Cu toate acestea, el și alți oficiali croați au criticat NATO și UE pentru că au reacționat lent, deoarece drona a zburat peste mai multe state membre timp de o oră sau mai mult, după cum a menționat AP. „Aceasta a fost o amenințare pură și clară și atât NATO, cât și UE ar fi trebuit să reacționeze”, a spus Plenković, potrivit AP.

Acesta nu a fost singurul accident de dronă din regiune.

O altă dronă a fost depistată în România. A fost identificat ca un Orlan-10, care este folosit în mai multe scopuri, cum ar fi colectarea de informații, dirijarea bombardamentelor de artilerie și lovituri aeriene și război electronic, după cum a raportat Euronews.

În timp ce drona nu avea niciun marcaj, iar originea, operatorul și scopul ei în spațiul aerian românesc rămân încă necunoscute, Rusia este singurul operator cunoscut de drone Orlan-10, iar procurorii români au demarat acum o anchetă penală, potrivit Euronews.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/04/2025)

Recomandarile de vot ale Administratorului Fondului - AGA din 29 aprilie 2025