Update articol:

Drulă: Guvernul a dezbătut în primă lectură OUG privind participarea la licitaţii în domeniul achiziţiilor publice

catalin drula

Participarea la licitaţii în România se poate face doar de firme care provin din legislaţii şi dintr-un cadru legislativ şi normativ similar cu cel al Uniunii Europene”.

Guvernul a dezbătut în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice care reglementează faptul că “participarea la licitaţii în România se poate face doar de firme care provin din legislaţii şi dintr-un cadru legislativ şi normativ similar cu cel al Uniunii Europene”, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, citat de Agerpres.

“În primul rând, este vorba despre o ordonanţă de urgenţă care a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de guvern de astăzi, este vorba despre acea ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia de achiziţii publice, clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la procedurile de achiziţie publică din România în conformitate cu comunicarea Comisiei Europene din 2019, care a spus statelor membre că la procedurile de achiziţii publice ale statelor din UE statele membre sunt obligate să permită doar accesul operatorilor economici din alte state membre ale UE sau din ţări cu care UE are un acord de acces reciproc la pieţele de achiziţii publice. E vorba de un acord semnat sub egida Organizaţiei Mondiale a Comerţului, e vorba de aproximativ 25 de state în afară de statele membre ale Uniunii Europene şi aici sunt incluse Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, precum şi state din zona de vecinătate, precum Republica Moldova, Armenia şi aşa mai departe”, a declarat Cătălin Drulă, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a explicat că prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, care va avea loc, probabil, în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, se clarifică faptul că “participarea la licitaţii în România se poate face doar de firme care provin din legislaţii şi dintr-un cadru legislativ şi normativ similar cu cel al Uniunii Europene”.

El a precizat că reglementările se referă la “norme de mediu, norme privind drepturile omului, privind drepturile salariaţilor”.

“Vreau să fac o clarificare, aceste limitări care sunt introduse şi de alte state membre, prin legislaţie primară, aici dau exemplul Greciei, la fel cum o facem şi noi, alte state membre o introduc prin legislaţie secundară sau direct de către autorităţile contractante, şi aici e spre exemplu Austria, aceste limitări se referă doar la accesul la proceduri de achiziţii publice. Fiecare stat membru, când face licitaţii, când are proceduri de licitaţii publice, e un domeniu privilegiat de acces. Nu se referă la norme de comerţ, de exemplu, (…) nu sunt restricţii pe capital, nimic nu împiedică o firmă sau un cetăţean dintr-o terţă ţară (…) să investească într-o firmă din România sau din UE. Ceea ce nu se poate este să vii cu un portofoliu şi cu o aşa-zisă experienţă similară dintr-o zonă unde şi dintr-o ţară unde, poate, oamenii nu trebuie aibă, eu ştiu, concediu la fel cum au aici, nu trebuie să aibă ziua de muncă doar de 8 ore, nu trebuie să respecte norme de mediu, nu trebuie să respecte norme privind ajutorul de stat şi aşa mai departe, ceea ce, aşa cum a constatat şi Comisia Europeană, denaturează concurenţa”, a mai declarat Drulă.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (05/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/12/2023)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

VES SA (VESY) (05/12/2023)

Neintrunire cvorum AGAE 29-30.11.2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (05/12/2023)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

PREBET SA AIUD (PREB) (05/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27.11.2023 - 01.12.2023