Update articol:
ADVERTORIAL

Dubla măsură la vreme de pandemie și pandalii

În contextul pandemiei, Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare (subordonat municipalității) a fost inclus pe lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, iar Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare (din subordinea CJ) – pe cea a spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu acest virus, aflați în faza I.

Îngrijorat de faptul că Maramureșul se apropia de pragul de 1000 de persoane infectate cu noul coronavirus, ministrul liberal al Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut o vizită la cele două spitale în 21 august (cu o zi înainte, numărul persoanelor infectate în județ era de 915). E o cutumă ca gazda ministrului să fie un lider al organizației de partid/coaliție care se află la guvernare. Cum președintele Ionel Bogdan nu se afla în municipiu, rolul de gazdă l-a preluat Vicepreședintele PNL Maramureș, Mircea Cirț, totodată candidat la primăria Baia Mare. Lucrul – de fapt, postura de candidat pe bune, nu la blat – l-a cam iritat pe primar, totodată și el candidat la primăria municipiului pe care îl consideră că e al său, doar pentru că i-a tocat banii aproape 10 ani.  Așa că, la Spitalul TBC – aflat în subordinea Consiliului Local – s-a ofuscat că de față e și contracandidatul său și i-a spus ”n-ai ce să cauți aici, ieși afară”. Asta, chipurile pe motiv că nu e campanie electorală. Dar l-a tolerat pe președintele CJ, Gabriel Zetea (care are treabă cu spitalele din subordinea CJ, dar nu cu TBC-ul), pentru care brusc nu era campanie electorală, deși e candidat la președinția CJ; ce-i drept e drept, e coleg cu primarul în Coaliția pentru Maramureș, în care s-a neantizat PSD-ul care l-a făcut om (politic?) pe Zetea.

Situația nu s-a prea schimbat la vizita de la Spitalul de Infecțioase (unde avea o treabă Zetea – totodată candidat la președinția CJ – și niciuna primarul, totodată candidat la primăre). Dar primarul a dat ordin portarului ca, după mașina ministrului să nu mai intre nimeni, adică nici (sau mai ales) Mircea Cirț. Portarul s-a conformat așezându-se în fața mașinii, dar a cedat când a aflat că ”domnul e cu ministrul”. În virtutea cărui fapt dădea primarul astfel de ordine? Păi, poate pentru că Spitalul e în Baia Mare, poate pentru că acolo a fost director performant distinsa sa mamă, actual deputat PNL, sau poate pentru că în ultima vreme i s-a urcat rău de tot la cap.

Ordinele au continuat: ”Fă-le poză, fă-le poză!”, adică să fie pozată repede mașina lui Cirț, care a oprit câteva secunde pe spațiul destinat ambulanței, cât să coboare candidatul. Presa subordonată primarului – totodată candidat – înfierează cu mânie proletară ”nesimțirea să vă parcați bolidul pe locul Ambulanței”, dar chiar și poza publicată arată cum șoferul a deschis portiera și urcă în mașină pentru a o muta. În biroul managerial de la spitalul TBC, primarului i-a cășunat rău de tot pe contracandidatul său și gazda oficială a ministrului, având o ieșire foarte nervoasă; făcând o comparație, o reacție ca a unui dependent de prafuri care nu și-a luat doza la timp. L-a salvat înțeleapta sa mamă, care l-a potolit la timp, iar ”copilul rău” a părăsit, supărat, sala.

Relatările din presa subordonată – care tocmai au scăpat aspectele prezentate aici – vorbesc de faptul că ministrul Sănătății “a avut grijă să-l ia de mânuță pe candidatul liberal la Primăria Baia Mare, Mircea Cirț, să viziteze unitățile spitalicești care tratează pacienți COVID, încălcând astfel flagrant normele de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 impuse de ministerul pe care îl conduce”. Dar nimic despre faptul că primarul l-a luat de mânuță pe Zetea și viceversa, “să viziteze unitățile spitalicești care tratează pacienți COVID, încălcând astfel flagrant normele de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2”.  

Că așa arată dubla măsură la vreme de pandemie și așa arată pandaliile declanșate la vreme de alegeri în care nu toți contracandidații sunt de formă. 

(R. A.)

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/02/2023)

Raport auditor tranzactii parti afiliate an 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)