Este o avalanșă de probleme, în momentul de față, în piața de energie, a spus Dumitru CHISĂLIȚĂ, Președintele Asociației Energia Inteligentă, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence, pe 22 mai.
“În continuare, avem bariere puternice, în special pentru noile inovații, pentru noile tehnologii. Avem o problemă ridicată în ceea ce privește acceptabilitatea, vedem că diversele proiecte noi care au dorit să fie puse în acțiune de anumite societăți comerciale s-au lovit rapid de o barieră din punct de vedere al unor comunități. Cred că această situație se va amplifica în viitor. Din păcate, nu dăm o atenție corespunzătoare acestei probleme legate de acceptabilitatea socială.
În același timp, avem, în continuare, speranța unei reduceri a sărăciei energetice, cu toate că s-au făcut eforturi substanțiale, atât din partea societăților comerciale, cât și din partea consumatorilor individuali înspre reducerea consumului de energie în anul 2022. Cu toate acestea, în continuare, prețurile sunt ridicate, în continuare, facturile sunt ridicate. Toate aceste lucruri ar trebui să fie depășite cu o abordare inteligentă, care, din păcate, lipsește.”
Domnia sa a vorbit si despre oportunitățile pe care le are Romania: „Problemele care există în sistemul energetic sunt oportunități pentru cei care doresc să se implice, care doresc să investească, pentru cei care doresc să creeze plus valoare în zona energetică. In sisteme care funcționează perfect sau care sunt deja într-un stadiu inteligent, d oportunitățile se reduc substanțial.
Trebuie să înțelegem că aceste oportunități, care există datorita specificului României, nu trebuie să fie îngrădite prin bariere legislative, printr-o birocrație excesivă, nu trebuie să fie îngrădite prin tot felul de activități ale unor instituții sau ale unor regii autonome, ci, din contră, ar trebui cel puțin să fie lăsate să zburde mai departe.
Cred că o țară ca România, spre deosebire de alte țări din vestul Europei, pune pe masă mai multe oportunități, dar pune pe masă și mai multe bariere. Dacă am fi mai inteligenți, să reducem aceste bariere și să dăm frâu liber oportunităților native pe care le avem, cred că așa cum am avut una din cele mai mari creșteri economice din istoria României, ca și stat, am putea să tindem spre așa ceva și în zona energiei.”
Iarna aceasta am avut noroc de vreme bună, dar am reușit să depășim și un mare complex pe care noi, ca țară, și Europa îl aveam – complexul ca nu se poate trece o iarnă fără energia din Rusia, a mai spus Chisăliță: “Chiar dacă această situație, din punct de vedere al balanței energetice, nu este chiar corectă, pentru că noi, chiar dacă nu am avut gaze direct din Rusia, o mare parte din gazul și petrolul rusesc au ajuns în Europa, fie vopsit în diverse culori, fie urmare a disponibilizării anumitor cantități din altă parte, dar cred că avem și acest mare câstig al faptului că am trăit prima iarnă fără energie din Rusia.
Pentru iarna următoare, există diverse scenarii. Așa cum arată lucrurile în momentul de față, nu ar trebui să trecem foarte greu iarna următoare, dar din păcate am învățat cu toții, în 2022, că sunt foarte multe necunoscute și lucrurile se pot schimba foarte rapid în funcție de cum se vor mișca lucrurile la nivel mondial. Aici, în primul rând China va avea un cuvânt foarte important de spus, dar și cum va alege Rusia să joace în viitor, ne putem găsi într-o situație în care o să trecem foarte ușor iarna următoare sau să existe anumite probleme în ceea ce privește situația de atunci. Cred că e bine să ne pregătim pentru scenariul cel mai greu, cel mai periculos, pentru că vedem ce bucuroși am fost în iarna aceasta când totuși am depus eforturi și ne-am bucurat atunci când am putut să ieșim fericiți din iarnă, fără niciun incident major”.