Update articol:

După angajamentul G7, UE încearcă să rivalizeze iniţiativa chineză ”O centură un drum” cu propriul proiect de infrastructură

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să lanseze un plan global de infrastructură care leagă Europa de lume, cel mai recent pas după acordurile cu India și Japonia și un angajament similar al Grupului celor șapte cele mai bogate democrații (G7), potrivit Reuters.

Pe fondul îndoielilor provocate de iniţiativa ”O centură un drum” a preşedintelui chinez Xi Jinping, pentru conectarea Europei de Asia prin intermediul infrastructurii, într-o încercare de creştere a influenţei, UE a stabilit  o cale formală către un plan ambițios de „conectivitate” din 2022.

„Vedem că China folosește mijloace economice și financiare pentru a-și crește influența politică peste tot în lume. Este inutil să ne plângem despre asta, trebuie să oferim alternative ”, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas, la Bruxelles, într-o întâlnire cu omologii săi din UE.

“Este important ca UE … să se coordoneze foarte strâns cu Statele Unite”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a semnat deja parteneriate cu Japonia și India pentru a coordona proiectele de transport, energie și digitale care leagă Europa și Asia. Oficialii spun că atât Tokyo, cât și Delhi sunt îngrijorați de generozitatea chineză, deoarece fac țările sărace dependente de Beijing, fiind obligate să își asume datorii foarte mari.

Prin intermediul băncilor de dezvoltare, garanţii de primă pierdere pentru companiile private şi oferind know-how-ului guvernului occidental, G7, ai cărei lideri s-au întâlnit în Anglia în iunie, vrea să ofere, de asemenea, mai multă transparenţă în parteneriatele de infrastructură.

Oficialii occidentali spun că Muntenegru, membru al alianței militare NATO și care aspiră să adere la Uniunea Europeană, este cea mai mare victimă a datoriei chineze. Muntenegru a împrumutat aproape 1 miliard de dolari de la China în 2014 pentru un drum de 41 km (25 mile), o sumă care a pus țara în pericol de faliment. Acum este în discuții cu băncile occidentale pentru a schimba (swap) sau refinanta împrumuturi, a raportat Businesshala luna aceasta.

Strategia UE, denumită ”O Europă conectată la nivel global”, nu face nicio menţiune referitoare la China, iar ministrul de Externe luxemburghez Jean Asselborn a avertizat luni cu privire la transformarea Chinei într-un adversar, menţionând că producătorii germani de automobile vând în fiecare an mai multe vehicule în China decât în ​​Germania.

Dar un diplomat UE implicat în elaborarea strategiei a spus că documentul de opt pagini „a fost scris pentru China”.

Din 2013, China a lansat proiecte de construcţii în peste 60 de ţări, căutând să creeze o reţea de legături terestre şi maritime între Asia de Sud-Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa. Beijingul neagă orice intenţie de a-şi extinde puterea şi a spus că coridorul de infrastructură se concentrează pe nevoile oamenilor obişnuiţi.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni