Schimbarea taxării a dus la creşterea taxării şi de 14 ori pentru microîntreprinderile care au trecut la impozitul pe profit
Microîntreprinderile sunt comoara economică a României, a spus aseară ministrul finanţelor, Marcel Boloş, la un eveniment la care au participat reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii.
Anul trecut, atât Marcel Boloş, cât şi premierul Marcel Ciolacu blamau regimul de taxare a microîntreprinderilor, de parcă ar fi fost principalul motiv care împiedică creşterea veniturilor la buget. În august 2023, Marcel Ciolacu spunea că microîntreprinderile au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat şi că nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi. În martie, însă, Ciolacu spunea că nu susţine reducerea plafonului la microîntreprinderi, care ar duce la creşterea impozitării pentru acestea, iar acum pasează decizia cu privire la reducerea plafonului la microîntreprinderi în coaliţia de guvernare.
Aseară, Boloş a declarat în faţa antreprenorilor: “IMM-urile sunt pentru România comoara economică pe care o are şi, de aceea, trebuie să o protejăm. Dacă vom aduce o veste bună, atunci aceasta va fi, a deciziei pe care o va lua coaliţia de guvernare pentru ca pragul la microîntreprinderi să nu fie afectat. Am explicat Comisiei Europene că, pentru România, traiectoria de ajustare a deficitului bugetar nu este afectată de pragul la microîntreprinderi – şi să o lăsăm mai moale cu această poveste, că nu ţine, dar aceasta este din culisele negocierilor cu Comisia – şi au recunoscut aşa, tacit, ca avem dreptate. De aceea, eu sunt convins că finalul va fi unul bun pentru dumneavoastră. Cum spuneam, sunteţi comoara economică a României şi trebuie să fim alături de dumneavoastră pentru a vă sprijini în toate demersurile şi în ceea ce înseamnă mai ales predictibilitatea sistemului fiscal”.
Sperăm că ministrul Boloş nu confundă IMM cu microîntreprinderile, dar pare că acum şi-a schimbat viziunea, în plină campanie electorală. Anul trecut, era hotărât să schimbe cu orice preţ regimul de taxare a microîntrepriderilor.
“Cum poate să aibă asemenea declaraţii, când ne-a crescut impozitarea anul acesta şi de 14 ori? E revoltător!”, ne-a declarat o reprezentantă a mediului de afaceri, prezentă la eveniment.
Printr-o ordonanță de urgență din decembrie 2023, Ministerul Finanţelor, condus de Marcel Boloş, a restrâns sfera de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, MFP a limitat numărul de micro pe acționar la una și, de asemenea, a decis ca plafonul de 500.000 de euro pentru încadrarea la micro (impozit de 1 sau 3% pe cifra de afaceri) să se calculeze cumulat pentru toate întreprinderile legate. Antreprenorii cu mai multe firme, care au afaceri cumulate de peste 500.000 de euro, au trecut cu toate la impozitul pe profit.
“Ne-a schimbat taxarea peste noapte, deşi Codul Fiscal spune că modificările trebuie anunţate cu şase luni înainte. După aceea, trei luni, din ianuarie şi până în martie 2024, am aşteptat clarificări de la Finanţe privind întreprinderile legate, pentru că nici ei nu ştiua cum să facă, aşa că au mai dat o Ordonanţă de clarificare. Iar acum spune că suntem o comoară e economiei?”, ne-a spus antreprenoarea.
Multe microîntreprinderi au dispărut după schimbarea regimului de taxare, potrivit datelor ANAF.
Aseară, Marcel Boloş a spus că România a depus toate diligenţele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar, în continuare, să fie redus pragul la microîntreprinderi, deoarece nu mai pot fi obţinuţi bani mulţi din această măsură:
“Planul fiscal este trimis în mod oficial la Comisia Europeană. Pe dumneavoastră vă interesează pragul la microîntreprinderi. Noi am depus toate diligenţele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar ca România, în continuare, să reducă pragul la microîntreprinderi, fiindcă nu mai pot fi obţinuţi bani mulţi din această măsură pe care Comisia Europeană insistă să o punem în aplicare. Am trecut acolo că decizia aparţine coaliţiei de guvernare”.
În Planul bugetar-structural național pe termen mediu – 2025-2031, apare posibilitatea scăderii plafonului de la 500.000 la 88.500 de euro. Astfel toate microîntrepriderile cu cifră de afaceri peste 88.500 vor trece de la impozit de 1% din cifra de afaceri la impozit pe profit de 16%. Consultanţii fiscali au avertizat că multe microîntreprinderi se vor închide din cauza acestei măsuri.