Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că Rusia și Ucraina „vor începe imediat negocierile” pentru încetarea focului și încheierea războiului care durează de trei ani, după ce a purtat o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
„Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe imediat”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social, după convorbirea cu Putin, care a durat două ore.
După convorbire, Putin a declarat că eforturile de a pune capăt războiului sunt „în general pe drumul cel bun” și că Moscova este gata să colaboreze cu Ucraina la un eventual acord de pace.
„Am convenit cu președintele Statelor Unite că Rusia va propune și este gata să colaboreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil acord de pace viitor”, a declarat Putin reporterilor în apropierea stațiunii Sochi de la Marea Neagră.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la declarația că negocierile vor începe imediat. O sursă familiarizată cu problema a declarat anterior că Zelenskiy a vorbit „câteva minute” cu Trump înainte de convorbirea telefonică a liderului american cu Putin.
Kievul a declarat că este pregătit pentru un armistițiu imediat, în timp ce Moscova a afirmat că mai întâi trebuie îndeplinite anumite condiții.
În postarea sa pe rețelele sociale, Trump a declarat că Vaticanul, „reprezentat de Papa, și-a exprimat interesul de a găzdui negocierile. Să înceapă procesul!”
Putin și Trump au discutat după negocierile directe de săptămâna trecută din Turcia între Moscova și Kiev, primele din 2022, din primele luni ale invaziei Rusiei în Ucraina. Negocierile de săptămâna trecută nu au dus la un acord de încetare a focului.
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a repetat anterior avertismentul că Washingtonul ar putea renunța la procesul de pace.
Putin a declarat că memorandumul va defini „o serie de poziții, cum ar fi, de exemplu, principiile soluționării, calendarul unui eventual acord de pace”.
El a afirmat că, dacă se vor ajunge la acorduri adecvate, ar putea avea loc un armistițiu, adăugând că discuțiile directe dintre Rusia și Ucraina dau „motive să credem că, în general, suntem pe drumul cel bun”.
„Principalul lucru pentru noi este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize”, a declarat Putin. ”Trebuie doar să stabilim cele mai eficiente modalități de a avansa spre pace.
El i-a mulțumit lui Trump pentru sprijinul acordat reluării negocierilor directe între Moscova și Kiev și a spus că Trump a remarcat sprijinul Rusiei pentru pace, deși întrebarea cheie este cum se poate ajunge la pace.
Trump, care a promis să pună capăt rapid celui mai sângeros război din Europa de după al Doilea Război Mondial, a cerut în repetate rânduri încetarea focului după trei ani de când Washingtonul s-a alăturat altor țări occidentale în armarea Ucrainei.
Liderii europeni au declarat că doresc ca Statele Unite să se alăture lor în impunerea de noi sancțiuni dure împotriva Rusiei pentru refuzul încetării focului. Liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei au vorbit cu Trump duminică, înainte de convorbirea acestuia cu Putin.
Putin a vorbit din stațiunea rusă Sochi, de la Marea Neagră, în timp ce Trump se afla la Washington.
Cu puțin înainte de convorbire, Vance a declarat reporterilor că Washingtonul recunoaște că „există o mică impas”.
„Și cred că președintele îi va spune președintelui Putin: «Uite, vorbești serios? Ești sincer în privința asta?»„, a declarat Vance în timp ce se pregătea să plece dintr-o vizită în Italia.
„Sincer, cred că președintele Putin nu știe prea bine cum să iasă din război”, a spus Vance.
El a spus că „e nevoie de doi pentru a dansa tango. Știu că președintele este dispus să facă asta, dar dacă Rusia nu este dispusă să facă asta, atunci în cele din urmă vom spune: «Acesta nu este războiul nostru»”.
„Vom încerca să-l încheiem, dar dacă nu putem să-l încheiem, în cele din urmă vom spune: «Știți ce? A meritat să încercăm, dar nu mai facem nimic»”.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor că Trump dorește un armistițiu, dar că a devenit „obosit și frustrat de ambele părți implicate în conflict”.