Frații milionari Andrew și Tristan Tate au fost reținuți pentru 24 de ore, joi, în urma audierilor, fiind acuzați de trafic de persoane și de viol. Alături de cei doi, au mai fost reținute două persoane, printre care și o fostă polițistă.
Andrew Tate este un fost kickboxer britanic, devenit celebru ca „influencer” pe rețele de socializare, înainte de a fi interzis pe principalele platforme social media din cauza comentariilor misogine. Acesta consideră că locul femeilor este „în casă” și că „sunt dăruite bărbaților și aparțin bărbaților”.
Înainte de perchezițiile DIICOT, Andrew Tate a publicat pe Twitter o fotografie în care apărea în timp ce își alimenta bolidul de lux, un Bugatti, și i-a transmis un mesaj Gretei Thunberg: „Hello Greta Thunberg. Am 33 de mașini. Bugatti-ul meu are motor de 16 cilindri. Mai am două Ferrari 812. Și ăsta e doar începutul. Te rog să-mi dai o adresă de email la care să-ți trimit lista completă a mașinilor mele și a emisiilor lor enorme”.
Răspunsul activistei de 19 ani nu a întârziat să apară: „Da, te rog, luminează-mă. Dă-mi e-mail la smalldi**energy@getalife.com.”
După câteva ore, primul răspuns al lui Tate a fost „How dare you? (Cum îndrăznești?), o replică folosită chiar de tânăra suedeză într-un discurs în care a criticat poluarea planetei.
Andrew Tate are 3,5 milioane de urmăritori pe Twitter.
Percheziții DIICOT
Dosarul procurorilor DIICOT a fost deschis în luna aprilie, iar cazul îi implică pe britanicii Andrew Tate şi Tristan Tate, în vila cărora a fost găsită, tot în acea lună, o tânără cu cetăţenie americană. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore, împreună cu alte două persoane. Până în prezent, ar fi fost identificate şase persoane care ar fi fost exploatate sexual de către această grupare, a anunțat joi DIICOT.
La data de 29.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol.
În cauză s-a reținut că, la începutul anului 2021, 4 suspecți (doi cetățeni britanici și doi cetățeni români) au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar și al altor state, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, a infracțiunii de trafic de persoane.
Persoanele vătămate au fost recrutate de cetățenii britanici prin inducere în eroare cu privire la intenția de a întemeia o relație de căsătorie/concubinaj și existența unor sentimente reale de iubire (metoda loverboy). Acestea au fost ulterior transportate și adăpostite în imobile din județul Ilfov unde, prin exercitarea de acte de violență fizică și constrângere psihică (prin intimidare, supraveghere constantă, controlul și invocarea de pretinse datorii), au fost exploatate sexual de membrii grupului prin obligarea la manifestări pornografice în vederea producerii și difuzării prin intermediul unor platforme de socializarede material având un astfel de caracter și prin supunerea la executarea unei munci, în mod forțat, în scopul obținerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani obținute ca urmare a accesării materialelor de către utilizatori.
Până în prezent au fost identificate 6 persoane vătămate care au fost exploatate sexual de grupul infracțional organizat.
Cu privire la infracțiunea de viol s-a reținut că, în luna martie 2022, o persoană vătămată a fost constrânsă, în două ocazii diferite, de un suspect prin exercitarea de violențe fizice și presiuni psihologice să întrețină relații sexuale.