Update articol:

După o lungă tăcere, Jim Mattis, fostul secretar al Apărării, îl acuză pe Donald Trump că “divizează” America

După ce a refuzat mult timp să îl critice în mod explicit, fostul secretar al Apărării, Jim Mattis, l-a acuzat miercuri pe președintele Donald Trump că a încercat să împartă America și a denunțat militarizarea răspunsului Statelor Unite la tulburările civile interne, potrivit Reuters.

Declaraţiile lui Mattis, un influent general al US Marine aflat acum la pensie, care și-a dat demisia pentru diferențele de politică în 2018, sunt cele mai puternice până în prezent făcute de către un fost lider al Pentagonului la răspunsul lui Trump cu privire la uciderea afro-americanului George Floyd, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis.

“Donald Trump este primul președinte din viața mea care nu încearcă să unească poporul american – nici măcar nu se preface că încearcă”, a scris Mattis, care a demisionat din funcția de secretar al apărării în 2018, într-un comunicat publicat de The Atlantic. Acesta a adăugat: „În schimb, încearcă să ne împartă. Asistăm la consecințele a trei ani ai acestui efort deliberat”.

Trump a apelat la retorica militaristă ca răspuns la demonstrațiile împotriva brutalității poliției în urma uciderii lui Floyd de un ofițer de poliție alb, care a îngenuncheat pe gâtul bărbatului neînarmat timp de aproape nouă minute în Minneapolis săptămâna trecută.

Luni, Trump a amenințat că va trimite trupele americane pentru a calma tulburările civile din mai multe orașe, împotriva dorințelor guvernatorilor de stat şi ale unor foşti militari.

“Militarizarea răspunsului nostru creează un conflict – un conflict fals – între societatea militară și civilă”, a scris Mattis.

Trump a reacționat pe Twitter, numindu-l pe Mattis „generalul cel mai supraestimat din lume!”.  „Nu mi-a plăcut stilul său de„ leadership”. Mă bucur că a dispărut!”, a scris Trump.

Actualul general al armatei Mark Milley a transmis un mesaj forțelor armate amintindu-le de jurământul lor de a susține Constituția Statelor Unite, care dă dreptul americanilor la „libertatea de exprimare și întrunirea pașnică”. Mesaje similare au fost transmise de alți lideri militari de top.

 

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014