Update articol:

Economia Turciei are probleme, experții sunt îngrijoraţi că ar putea deveni un nou punct fierbinte pentru coronavirus

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
  • Turcia a început să înregistreze peste 3.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi, după 4 aprilie, și a raportat peste 4.000 pe zi, începând cu 8 aprilie, o creștere bruscă care a alarmat experții în sănătate
  • Țara de 82 de milioane de locuitori este una dintre puținele din Europa care nu a implementat o izolare obligatorie la nivel național, lucru pe care președintele său, Recep Tayyip Erdogan, l-a evitat până acum
  • După aproape doi ani cu o monedă slăbită, datorie ridicată, scăderea rezervelor și șomaj în creștere, Turcia se află într-o situaţie dificilă pentru a face față unei pandemii, spun specialiștii

Turcia se află într-o situaţie dificilă, iar moneda sa se depreciază, deoarece mișcările monetare controversate și cazurile de coronavirus în creștere rapidă amenință că vor duce o economie deja fragilă într-un pericol mult mai mare, potrivit CNBC.

Țara de 82 de milioane este una dintre puținele din Europa care nu a implementat o izolare obligatorie la nivel național, lucru pe care președintele său, Recep Tayyip Erdogan, l-a evitat până acum în speranța de a proteja economia. Însă, după aproape doi ani de monedă slăbită, datorii mari, scăderea rezervelor și șomajul în creștere, Turcia se află într-o situaţie dificilă pentru a face față unei pandemii, spun specialiștii.

“Vor fi momente grele, deoarece Turcia era deja într-o poziție vulnerabilă din punct de vedere macroeconomic înainte de apariţia coronavirusului”, a declarat pentru  CNBC Can Selcuki, directorul general al Istanbul Economics Research. În timp ce autoizolarea este în prezent voluntară în Turcia, a spus el, majoritatea întreprinderilor neesențiale s-au închis și turismul e într-o situaţie gravă.

„Șomajul în ianuarie a fost deja de 14% și probabil va crește foarte mult din cauza coronavirusului”, a declarat analistul.

Turcia a început să înregistreze peste 3.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi după 4 aprilie și a raportat peste 4.000 pe zi începând cu 8 aprilie, o creștere bruscă care a alarmat experții în sănătate. Țara a confirmat primul său caz pe 11 martie.

Erdogan susține că guvernul său s-a ocupat de virus mai bine decât oricare altă țară. Însă apelurile îngrijorate din partea asociațiilor medicale din Turcia, care cer transparență guvernamentală și sprijin în lupta împotriva coronavirusului, s-au accentuat, existând pericolul ca Turcia să devină următoarea Italie sau Spanie.

„Este evident că spitalele din oraș nu s-au pregătit în mod adecvat în cele două luni și jumătate de când acest virus mortal a apărut”, a spus Camera Medicilor din Istanbul, într-o declarație la începutul lunii aprilie. Cazurile sunt acum peste 61.000, cu cel puțin 1.296 de morți.

Luni, Erdogan a anunțat zeci de miliarde de lire finanțare pentru întreprinderile lovite de virus, precum și sprijin pentru șomaj și amânarea la scară largă a datoriilor ipotecare. Au fost construite noi spitale în Istanbul și au fost efectuate aproape o jumătate de milion de teste, a spus el.

Mișcările recente ale administrației Erdogan au speriat investitorii – luni, Turcia a restricționat tranzactionarea lirei pe piața swap offshore pentru straini, ceea ce a dus la cea mai mare scadere a lirei, in randul monedelor de pe piețele emergente, in ziua respectivă. Analiștii se așteaptă ca lira să scadă în continuare.

Rezervele în valută străină au scăzut rapid în ultimele luni până la cel mai scăzut nivel din 2009, în mare parte datorită Băncii Centrale a Turciei, CBRT, care a vândut dolari pentru a proteja artificial lira. Rezervele externe ale Turciei, cu excepția aurului, s-au ridicat la 77,4 miliarde USD la sfârșitul lunii februarie, potrivit FMI; cerințele sale de finanțare pentru 2020, în schimb, sunt estimate la 170 de miliarde de dolari.

“Dacă țară are o criză a datoriilor suverane, există riscuri că ar putea exista un efect de contagiune pentru piețele emergente”, a declarat pentru CNBC Agathe Demarais, director global de prognoză la Economist Intelligence Unit. „Turcia are nevoi mari de finanțare externă, iar un sector privat foarte îndatorat în valută străină face parte din aceste riscuri.”

UIE se așteaptă la o recesiune de un an întreg în Turcia, al cărui „mare sector turistic se va prăbuși, ceea ce va alimenta presiunea asupra deficitelor gemene și asupra lirei deja fragile”, a avertizat Demarais.

O salvare de la FMI? În nici un caz, spune Erdogan

Lira a scăzut, de asemenea, după ce Erdogan a respins cu voce tare orice ajutor din partea FMI, în condiţiile în care economiștii spun că țara are mare nevoie.

“Turcia nu are tipurile de resurse de acum 10 ani pentru a compensa colapsul economic al coronavirusului”, a spus Selcuki. „Turcia va avea nevoie de orice fel de resurse pe care să le poată folosi.”

Respingerea ajutorului de la FMI este o politică pentru Erdogan, spun mulți analiști, dar o descriu ca fiind neconformă din punct de vedere economic.

Erdogan a declarat luni, că Turcia „nu se va înclina la programul FMI sau la orice impunere care ar îndatora țara noastră”.

Demarais a descris mișcarea lui Erdogan drept „o vitejie menită să ajute să-și salveze imaginea, dar investitorii străini nu vor fi impresionați”.

 

BVB | Știri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.00/70/73 (EBWTITL70) (26/11/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 Noiembrie si 2 Decembrie 2021