Update articol:

Edward Randolph, Amber Infrastructure: România este atractivă pentru investiții, în special în infrastructură; Proiectele în infrastructură sunt pe termen lung, oferă risc scăzut și randament stabil

  • ”Discursul recent despre alegerile prezidențiale din România este în centrul atenției comunității internaționale de investiții și a agențiilor de rating”
  • ”Cea mai mare oportunitate pentru economia românească o reprezintă procesul de aderare la OCDE”

România este atractivă pentru investiții, în special în infrastructură, consideră Edward Randolph, Investment Director la Amber Infrastructure, care administrează Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări („3SIIF”), de 1,1 miliarde de euro, pe lângă alte participații de 4,6 miliarde de euro.

„Vedem oportunități considerabile pentru investiții în infrastructura românească și considerăm climatul investițional ca fiind atractiv”, ne-a spus el, în cadrul unui interviu.

Până în prezent, Amber a investit în România circa 200 de milioane de euro, în special în proiecte din domeniul energiei și al transportului feroviar.

***

Care este suma de bani pe care Amber Infrastructure o are la dispoziție pentru investiții în proiecte din România?

Edward Randolph: Amber este consultantul exclusiv de investiții al Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări („3SIIF”), cel mai mare fond dedicat investițiilor în infrastructură din regiunea CEE, cu un capital total de aproximativ 1,1 miliarde euro. Fondul este o colaborare între sectorul privat și cel public: o mare parte din capitalul fondului a fost furnizat de guvernele din regiune, inclusiv Polonia, România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Slovenia și Țările Baltice, precum și de investitori privați. Fondul vizează investiții în infrastructura digitală, de transport și energetică și urmărește obținerea unui randament comercial din investițiile sale.

Fondul a realizat, până în prezent, 5 investiții, dintre care 3 operează în România în domeniile energiei regenerabile și locomotivelor. Aceste companii sunt Enery Development, R.Power și Cargounit și, împreună, investițiile însumează aproximativ 200 de milioane de euro în proiecte din România.

Pe lângă 3SIIF, Amber gestionează active de încă aproximativ 4,6 miliarde de euro, în 7 fonduri și conturi administrate, toate dedicate investițiilor în infrastructură.

România este atractivă pentru investiții, în special în infrastructură. Forța de muncă din România este înalt calificată și bine educată, există o bază solidă de activitate și cerere industrială. În plus, România se bucură de o abundență de resurse naturale, inclusiv gaze, energie hidroelectrică, energie eoliană și solară, precum și de acces la Marea Neagră.

Ce fel de proiecte căutați pentru investiții?

Edward Randolph: Amber urmărește, de obicei, să facă investiții în infrastructura energetică (inclusiv generatoare și rețele de energie), proiecte de transport, infrastructură digitală (cum ar fi rețele de fibră optică, turnuri mobile și centre de date) și infrastructură socială (inclusiv proiecte PPP). Amber se numără printre cei mai mari investitori globali în proiecte PPP (n.n. parteneriat public privat).

Amber consideră că este valoroasă construirea de parteneriate atunci când investește, cum ar fi parteneriatele cu sectorul public, pentru a realiza proiecte mari de infrastructură critică, parteneriatele cu dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabilă, precum și investițiile alături de partenerii financiari locali.

Cum vedeți economia României pentru 2025 și anii următori și unde vedeți cele mai mari oportunități?

Edward Randolph: În opinia noastră, cea mai mare oportunitate pentru economia românească o reprezintă procesul de aderare la OCDE, care este în curs de desfășurare. Mulți investitori străini – în special administratori de fonduri, dar și companii industriale care ar putea lua în considerare investiții în străinătate – au obligația de a investi doar în țările OCDE. Din experiența noastră, mulți investitori sunt surprinși să constate că România nu face încă parte din OCDE, mulți presupunând că, având în vedere apartenența sa la UE și NATO, România este, de asemenea, membră OCDE.

Considerăm că aderarea la OCDE este o prioritate absolută. Calitatea de membru va consolida percepția asupra economiei și instituțiilor României și se așteaptă să deschidă în mod semnificativ economia românească către noi investiții internaționale, consolidând astfel economia.

Care considerați că sunt cele mai mari amenințări, având în vedere situația geopolitică actuală?

Edward Randolph: Discursul recent despre alegerile prezidențiale din România este în centrul atenției comunității internaționale de investiții și a agențiilor de rating, existând riscul ca unii investitori noi să fi amânat investițiile până când rezultatul va fi clar. Investitorii care cunosc bine România ar putea considera că, în calitate de democrație parlamentară, rezultatul alegerilor este important, dar poate nu la fel de important ca (de exemplu) alegerea noii administrații Trump.

Investițiile în proiecte de infrastructură critică pe termen lung, cum ar fi investițiile 3SIIF în România, prezintă de obicei un grad ridicat de rezistență la șocurile macroeconomice și geopolitice.

Care este strategia dumneavoastră în ceea ce privește investițiile actuale pe care le aveți în România? Doriți să vă implicați în management? În ce orizont de timp plănuiți să faceți exit?

Edward Randolph: Amber se așteaptă să își păstreze investițiile pe termen lung. Investitorii în infrastructură dețin de obicei active timp de 10-15 ani, uneori mai mult, în funcție de obiectivele convenite cu investitorii la crearea fondului sau a vehiculului de investiții. O astfel de abordare pe termen lung permite investitorilor în infrastructură să construiască parteneriate semnificative cu părțile interesate cheie – strategia nu se bazează pe câștiguri rapide sau pe cumpărarea și vânzarea rapidă de investiții, ci pe acumularea de randament, cu răbdare, prin furnizarea de servicii esențiale.

Cum vedeți climatul investițional din România?

Edward Randolph: Așa cum am menționat, vedem oportunități considerabile pentru investiții în infrastructura românească și considerăm climatul investițional ca fiind atractiv.

În ce constă colaborarea dumneavoastră cu Guvernul României?

Edward Randolph: Guvernul României este un sponsor principal al Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, furnizând capital prin Exim România, alături de alte guverne regionale și inițiative de finanțare susținute de stat, inclusiv Guvernul SUA, care a investit prin intermediul International Development Finance Corporation.

Când intenționați să deschideți un birou în București?

Edward Randolph: Amber are o prezență semnificativă în România prin activitățile companiilor din portofoliu ale fondului de investiții Three Seas Initiative, care au împreună ~25 de angajați cu normă întreagă în România. Amber se așteaptă să își mărească prezența în timp.

Cum vedeți dezvoltarea pieței de capital din România?

Edward Randolph: Fondurile de pensii interne gestionează în prezent circa 30 de miliarde de euro. Pe baza estimărilor actuale, se așteaptă ca acest total să se dubleze în următorii 5 ani, deci aproximativ 500 de milioane de euro de capital nou de investit pe lună.

La nivel global, fondurile de pensii alocă în medie ~5% din activele lor totale investițiilor în infrastructură, fie prin investiții directe în proiecte de infrastructură, fie prin investiții indirecte în fonduri de infrastructură. Administratorii fondurilor de pensii preferă, de obicei, investițiile în infrastructură, deoarece proiectele sunt pe termen lung, oferă risc scăzut și randament stabil și au un grad ridicat de corelație cu inflația. Împreună, aceste caracteristici oferă o bună corelație pentru plățile aferente pensiilor, oferind în același timp capital pentru îmbunătățirea infrastructurii. Acest lucru poate oferi un impuls creșterii economice din punct de vedere al ofertei, beneficiind astfel de orice alte investiții interne.

În România, alocările fondurilor de pensii pentru infrastructură sunt aproape de zero. Fondurilor de pensii le este practic interzis prin reglementări să investească în structura tipică de fonduri „nelistate” utilizată de fondurile de infrastructură. Investițiile în structuri de fonduri listate sunt posibile, dar în prezent nu există fonduri interne listate dedicate investițiilor în proiecte de infrastructură.

Presupunând o alocare de 5% pentru infrastructură și o împărțire de 20:80 a capitalului propriu și a datoriilor în investiții noi, aproximativ 7,5 miliarde EUR de capital ar putea fi investiți în infrastructură, ajungând la 15 miliarde EUR, în 2030.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (22/04/2025)

Disponibilitate vot electronic prin eVote/eVote PRO - AGA din 29 aprilie 2025

ALRO S.A. (ALR) (22/04/2025)

Trading Update T1 2025

Sphera Franchise Group (SFG) (22/04/2025)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2024

MedLife S.A. (M) (22/04/2025)

Notificare rascumparare actiuni proprii 14 - 18 aprilie 2025

AETA SA (ELGS) (22/04/2025)

Propunere Candidati CA - AGOA 25.04.2025