Update articol:

El Chapo a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare

Lordul drogurilor Joaquin “El Chapo” Guzman Loera, şeful cartelului mexican de droguri din  Sinaloa, a fost găsit astăzi vinovat de toate cele zece capete de acuzare formulate împotriva sa – inclusiv de cel mai grav dintre ele, de participare continuă la o întreprindere criminală, potrivit presei americane.

La aflarea verdictului, “El Chapo” nu a avut  nicio reacție vizibilă, riscând pedeapsa de închisoarea pe viaţă, conform CNN. El urmează să fie condamnat pe 25 iunie.

După ce juriul a părăsit încăperea, Guzman a zâmbit la soția sa, Emma Coronel, o fostă regină a frumuseții. “Bine, mulțumesc”, a spus ea când a fost întrebată cum s-a simțit după verdict.

Juriul – alcătuit din opt femei şi patru bărbaţi – a deliberat în total 34 de ore, timp de şase zile.

“Suntem evident dezamăgiți de verdictul juriului în procesul lui Joaquín Guzmán Loera, dar respectăm procesul și decizia juriului”, a declarat avocatul apărării Eduardo Balarezo, precizând: “Ne-am confruntat cu obstacole extraordinare și fără precedent în apărarea lui Joaquín …”

Procurorul american Richard Donoghue a declarat că acest caz reprezintă o victorie pentru poporul american, pentru cetăţenii mexicani care au pierdut pe cei dragi în războaiele cu droguri și pentru fiecare familie care a pierdut pe cineva din cauza  dependenței de droguri. 

Potrivit unor documente deschise la tribunal, mai mulți martori au declarat autorităților că El Chapo a întreținut relații sexuale cu minore despre care spunea că sunt ca niște ”vitamine”.  Un alt martor a spus investigatorilor că în 2007 l-a ajutat pe El Chapo să drogheze fetițe de 13 ani, punându-le praf alb în băuturi. Apoi baronul drogurilor a întreținut relații sexuale cu ele. Pentru 5000 de dolari minorele îi erau trimise la ferma lui din Sinaloa.

Eduardo Balarezo a declarat că Guzman neagă vehement aceste acuzații ”extrem de murdare”.

Guzman, în vârstă de 61 de ani, a fost extrădat din Mexic în SUA în 2017. Procurorii americani l-au acuzat pe El Chapo că a adus în Statele Unite tone de cocaină, heroină, metamfetamină şi marijuana. Acordul de extrădare exclude posibilitatea unei condamnări la moarte.

Avocaţii apărării au încercat să convingă juriul că El Chapo este doar un ţap ispăşitor pentru cartelul Sinaloa, al cărui lider ar fi de fapt Ismael “El Mayo” Zambada, potrivit stirilorprotv.ro. Acesta a fost şi el inculpat, însă autorităţile nu au reuşit încă să îl aresteze şi să îl aducă în faţa instanţei.

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING