Update articol:

ELCEN: La solicitarea TERMOENERGETICA se trece la schema de vară; în fiecare an, funcționăm cu două CET-uri în loc de 4

https://www.elcen.ro https://www.elcen.ro
  • În schema de vară, ELCEN funcționează în fiecare an (de aprox. 15 ani încoace) cu două CET-uri în loc de 4

  • La solicitarea TERMOENERGETICA se trece la schema de vară

  • CET-urile ELCEN pot asigura agent termic din orice punct al orașului. Sistemul

    centralizat permite interconexiunea din orice arie

  • ELCEN furnizează agentul termic pentru necesarul de apă caldă destinată locuitorilor capitalei, prin intermediul celor două centrale ale sale aflate  în prezent în funcțiune

Momentul în care se decide oprirea a două CET-uri din cele 4 pe care ELCEN le deține, este marcat de notificarea transmisă de către Termoenergetica București către ELCEN prin care CMTEB anunță faptul că se sistează furnizarea energiei termice pentru încălzire, potrivit unui comunicat ELCEN.

Acest lucru înseamnă că Termoenergetica inițiază manevrele în punctele termice proprii pentru a fi trecute ÎN REGIM DE VARĂ și solicită ELCEN oprirea agentului termic pentru căldură și reducerea temperaturii de livrare către consumatori.

Elcen precizează: “În aceste condiții în care nu se mai livrează agent termic pentru căldură, nu mai este necesară funcționarea tuturor celor 4 CET-uri, întrucât necesarul de energie termică doar pentru prepararea apei calde menajere are o pondere foarte mică în termoficare. Dacă în regim de vară, ar funcționa toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mai mult decât este necesar din punct de vedere tehnic pentru termoficare. Drept urmare, Termoenergetica nu solicită furnizarea de agent termic din toate cele 4 CET-uri. Totuși, deși nu livrează agent termic pentru încălzire, ELCEN se află în situația de a livra apă de adaos din toate cele 4 CET-uri din cauza condiției tehnice precare a
rețelei de termoficare (conductele vechi de peste 25 de ani sunt practic găurite de
vechime și de lipsa investițiilor din ultimii 15-20 de ani, iar apa se scurge în pământ).

Cantitatea enormă de apă de adaos este necesară pentru a compensa apa care se
scurge în pământ și pentru a ține sistemul de termoficare în viață. Acest lucru
presupune un regim anormal de funcționare pentru echipamentele ELCEN, cu efecte
negative semnificative ce pot conduce la defecțiuni majore ale instalațiilor.

Pe perioada cât nu se află în funcțiune, cele două CET-uri oprite ale ELCEN sunt supuse unui program de mentenanță planificat încă de la începutul anului de comun acord cu Termoenergetica, în vederea asigurării condițiilor corespunzătoare de funcționare în sezonul rece următor.

În acest moment, se află în funcțiune CET București Sud și CET Grozăvești. CET
București Vest și CET Progresu sunt oprite.

CET Grozăvești acoperă aria deservită majoritar de CET București Vest, așadar
consumatorii deserviți de obicei din CET București Vest beneficiază în acest moment de agent termic livrat din CET Grozăvești.

Reviziile sau reparațiile unor defecțiuni din cadrul CET București Vest (închisă în
prezent în regim de vară) nu afectează, prin prisma ELCEN, consumatorii racordați.
Structura inelară a rețelei permite preluarea agentului termic din orice punct, în
cazul de față din CET Grozăvești.

CET București Sud a preluat aria deservită majoritar de CET Progresu.
Subliniem că nerealizarea la timp (în ultimii 15-20 de ani), a lucrărilor majore de
modernizare esențiale în rețeaua de termoficare, a condus la degradarea fără precedent a sistemului de termoficare operat în prezent de Termoenergetica , acesta neavând în acest moment capacitatea tehnică de a prelua în mod corespunzător agentul termic produs de ELCEN.

Asigurăm consumatorii bucureșteni că în ciuda situației determinate de starea tehnică gravă în care se află sistemul de termoficare, cu consecințe negative nu doar asupra parametrilor de furnizare a apei calde către consumatori, ci și asupra surselor de producere ale ELCEN, vitale pentru București și pentru Sistemul Energetic Național, facem toate eforturile de a găsi soluțiile cele mai eficiente și rapide pentru a face față acestui sistem învechit și care acum suportă consecințele lipsei de investiții.

Activitatea de producere și cea de transport și distribuție sunt interdependente și fac parte dintr-un singur organism, vital pentru București. Dacă o parte a sistemului nu funcționează, afectează și cealaltă parte. Este nevoie de colaborare interinstituţională eficientă în vederea dezvoltării și implementării unor termeni de referință comuni absolut necesari pentru menținerea unui sistem funcțional”.