Grupul Electrica a transmis o serie de clarificări în legătură cu opinia cu rezerve formulată de auditorul financiar, Deloitte Audit SRL, asupra Situațiilor Financiare Consolidate la data și pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2024, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
Rezerva exprimată de auditor se referă la imposibilitatea testării, până la data publicării situațiilor financiare, a unei sume de 979,5 milioane RON – reprezentând creanțe comerciale încă nefacturate aferente segmentului de furnizare a energiei electrice. Această suma corespunde unei cantități de aproximativ 430 GWh de energie electrică livrată către clienții finali și mapată în proporție de 97% pe puncte de consum, aflându-se în proces avansat de validare și urmând a fi facturată până cel târziu la data de 30 aprilie 2025, arată Electrica.
Valoarea ridicată a creanțelor nefacturate, respectiv 2,85 miliarde RON la 31 decembrie 2024, a fost influențată major de modificările legislative generate de aplicarea OUG nr. 312/2024, care a impus stornarea și reemiterea facturilor emise cu tariful aferent contribuției la Contractele pentru Diferența (CfD). Acest context a necesitat adaptări tehnice complexe în sistemele informatice ale companiei și a generat întârzieri temporare în procesul de facturare, se mai arată în raport.
Totodată, impactul cumulativ al schimbărilor legislative succesive – începând cu OUG nr. 118/2021 și continuând cu numeroase acte normative subsecvente – a impus ajustări recurente în sistemul informatic de gestionare a clienților, proces care a afectat ritmul normal al facturării. În aceste condiții, Electrica Furnizare a prioritizat corecta implementare a prevederilor legale și emiterea de facturi conforme către clienți, precizează raportul.
Un alt element care a influențat procesul de închidere a situațiilor financiare a fost atacul cibernetic suferit de Grupul Electrica la dată de 9 decembrie 2024, potrivit companiei: “Deși infrastructura critică nu a fost afectată, măsurile de securitate implementate și revalidarea machetelor de calcul au necesitat resurse și timp suplimentar.
Precizăm că, din volumul total de energie electrică înregistrat în contul creanțelor nefacturate (2,2 TWh), peste jumătate fusese deja facturat până la data publicării situațiilor financiare. De asemenea, compania nu se confruntă cu dificultăți de colectare sau cu un nivel semnificativ de creanțe neperformante, aspect ce oferă o perspectiva favorabilă privind încasarea sumelor restante în cursul anului 2025″.
De la momentul demarării schemei de sprijin din noiembrie 2021 până în prezent, Electrica Furnizare a încasat subvenții de la Ministerul Energiei și ANPIS în valoare de 5,7 miliarde RON din totalul de 6,8 miliarde RON cereri depuse la ANRE.
Grupul Electrica asigura toți investitorii, finanțatorii și partenerii săi că derulează cu prioritate toate acțiunile necesare pentru finalizarea procesului de facturare, recuperarea creanțelor și testarea completă a sumelor aferente, în perspectiva emiterii scrisorii de reprezentare de către Deloitte Audit SRL, inclusă în documentația aferentă viitoarei emisiuni de eurobonduri, conform raportului.