Update articol:

Elizabeth Holmes, cea considerată cândva noul „Steve Jobs”, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă

Elizabeth Holmes,
  • Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată vineri la 135 de luni de închisoare.

  • Judecătorul Curții de District din SUA Edward Davila, care a prezidat procesul lui Holmes, a pronunțat sentința.

  • Holmes a fost condamnată pentru patru acuzații de fraudă, după ce compania ei de analiză a sângelui s-a prăbușit.

 

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnat vineri la peste 11 ani de închisoare pentru fraudă, după ce a înșelat investitorii, susţinând că a descoperit o tehnică revoluţionară în domeniul analizelor medicale, potrivit CNBC.

Holmes a fost condamnată în ianuarie la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Californiei. Ea a plâns în timp ce a vorbit cu tribunalul înainte de sentința de vineri.

Îmbrăcată într-o bluză închisă la culoare şi o fustă neagră, Elizabeth Holmes şi-a îmbrăţişat părinţii şi partenerul după pronunţarea sentinţei „Am iubit Theranos. A fost munca vieții mele”, a spus Holmes. „Echipa mea a însemnat lumea pentru mine. Sunt devastată de eșecurile mele. Îmi pare atât de rău. Am dat tot ce aveam pentru a-mi construi compania.”

Echipa ei de apărare a susținut că ar trebui să se confrunte cu o pedeapsă maximă de 18 luni, potrivit dosarelor instanței. În schimb, i s-au dat 135 de luni, ceea ce înseamnă 11 ani și trei luni, după gratii.

Fosta miliardară ar putea fi încarcerată în aprilie, după ce probabil va rămâne în libertate pe cauţiune pe durata apelului.

Wall Street Journal a publicat pentru prima dată povestea despre modul în care tehnologia de testare a sângelui Theranos se lupta să răspundă așteptărilor în 2015. Denunțătorii și alți martori au venit pentru a oferi relatări detaliate despre modul în care Holmes și fostul șef operațional Ramesh „Sunny” Balwani au înșelat pacienții, partenerii , investitorii și angajații despre progresul companiei și capacitățile tehnologiei acesteia.

Cândva evaluată la 9 miliarde de dolari de către investitorii privați, Theranos s-a închis în 2018.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 15 ani pentru fosta miliardară însărcinată, în vârstă de 38 de ani. În iulie, Balwani, care a fost implicat în afaceri cu Holmes, a fost găsit vinovat pentru 12 acuzații de fraudă penală. Condamnarea lui este stabilită pentru luna viitoare.

Judecătorul Curții de District din SUA Edward Davila, care a prezidat procesul lui Holmes, a pronunțat sentința.

Înainte de a pronunţa sentinţa, judecătorul a spus că acest caz este „tulburător din mai multe puncte de vedere” şi s-a întrebat ce a motivat-o pe Holmes, care părea o antreprenoare „strălucită”, să denatureze adevărul despre compania sa în faţa investitorilor. „Acesta este un caz de fraudă în care o companie interesantă a mers înainte cu mari aşteptări, dar a sfârşit prin a fi distrusă de neadevăruri, declaraţii false, pur orgoliu şi minciuni”, a spus judecătorul Edward Davila. „Tragedia în acest caz este că doamna Holmes este genială”, a conchis el.

Ideea de afacere i-a venit lui Elizabeh Holmes când avea 19 ani şi făcuse numai un an de facultate. Voia să revoluţioneze modul în care se fac analizele de sânge. Ceea ce promitea compania ei era o tehnologie ce ar fi urmat să permită efectuarea simultană, într-un timp record, a sute de analize pentru care ar fi fost nevoie de doar câteva picături de sânge. Numai că aparatul său miniaturizat nu a funcţionat şi atunci compania s-a bazat în secret tot pe aparate convenţionale, ale altor companii, pentru a efectua analizele pacienţilor, au declarat procurorii.

Holmes le-a spus investitorilor că a încheiat parteneriate cu marile lanţuri de magazine alimentare pentru a construi centre de testare în incinta acestora. De asemenea, a susţinut că tehnologia companiei ei a fost aprobată de firmele farmaceutice şi a fost folosită pe câmpurile de luptă din Afganistan, având o colaborare cu Pentagonul. Niciuna dintre aceste afirmaţii nu s-a dovedit a fi adevărată.

Era invitată la conferinţe de top, era primită peste tot şi chiar Joe Biden s-a întâlnit cu ea când era vicepreşedintele SUA. Comparată cu Steve Jobs, tânăra avea grijă să-şi cultive această imagine şi apărea în public îmbrăcată simplu şi sobru, cu bluze de culoare neagră, pe gât, la fel ca fondatorul Apple.

Condamnarea lui Holmes vine în momentul în care un alt tânăr fost miliardar icon al tehnologiei, Sam Bankman-Fried, se confruntă cu un viitor descurajator, după prăbușirea bruscă a platformei de criptomonede FTX, săptămâna trecută. Bankman-Fried nu a fost acuzat de infracţiuni, dar este în pericol, după dezvăluirile că firma  sa nu a putut să le dea deponenților banii înapoi, deoarece o parte din aceștia au fost folosiți pentru a finanța pariuri riscante, cu pierderi.