Wall Street Journal a relatat săptămâna aceasta că președintelui ales Donald Trump i se prezintă o serie de propuneri din partea consilierilor, legate de promisiunea sa din campanie de a pune capăt imediat războiului din Ucraina, la intrarea la Casa Albă.
Deși se pare că acesta nu a aprobat încă un plan specific, iar multe ar putea depinde de identificarea de către echipa sa a persoanelor care vor ocupa posturile de conducere în domeniul securității naționale și al politicii externe în cadrul administrației, ceea ce este clar este că guvernul Zelenski va simți presiunea de a se așeza imediat la masa negocierilor cu Moscova, scrie Zero Hedge.
WSJ a dezvăluit că opțiunile actuale luate în considerare implică toate impunerea unei „înghețări” a războiului, ceea ce, spre disperarea Kievului, ar implica “consolidarea cuceririi de către Rusia a aproximativ 20 % din Ucraina ”, impunând în același timp o suspendare de 20 de ani a aderării Ucrainei la NATO.
Liniile de front din est „s-ar bloca în esență pe loc” , conform planului propus care se pare că atrage cea mai mare atenție în cadrul echipei lui Trump, iar acest blocaj ar fi impus de forțele europene de menținere a păcii de-a lungul unei zone demilitarizate de 800 de mile.
Oficiali ai lui Trump au declarat pentru WSJ că președintele ales se angajează să nu desfășoare trupe americane pentru a supraveghea această zonă tampon; în schimb, europenii ar trebui să preia această sarcină: “Rămâne neclar cine ar supraveghea acest teritoriu, dar un consilier a declarat că forța de menținere a păcii nu ar implica trupe americane și nici nu ar proveni de la un organism internațional finanțat de SUA, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite.
„Putem oferi instruire și alt sprijin, dar țeava armei va fi europeană”, a declarat un membru al echipei lui Trump. “Nu trimitem bărbați și femei americani pentru a susține pacea în Ucraina. Și nu vom plăti pentru asta. Trimiteți-i pe polonezi, germani, britanici și francezi să o facă””.
Măsura în care acest plan este analizat și favorizat de Trump este neclară. Ucraina se va opune probabil să fie forțată să renunțe la o parte atât de mare din ceea ce ea consideră a fi teritoriul său suveran legitim.
„Oricine – indiferent cât de important este în cercul lui Trump – care pretinde că are un punct de vedere diferit sau o perspectivă mai detaliată asupra planurilor sale cu privire la Ucraina, pur și simplu nu știe despre ce vorbește sau nu înțelege că el își ia propriile decizii cu privire la problemele de securitate națională, de multe ori pe moment, în special cu privire la o problemă atât de importantă ca aceasta”, a declarat un fost consilier al Consiliului Național de Securitate al lui Trump pentru WSJ, ca o atenționare importantă.
Cu toate acestea, Elon Musk, care a fost invitat de Trump să participe la o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Zelensky, săptămâna aceasta, a sugerat că planul de pace menționat mai sus se află probabil în fruntea listei celor care sunt luate în considerare.
“Crimele fără sens se vor încheia în curând. Timpul a expirat pentru profitorii belicoși”, a postat Musk pe X ca răspuns direct la comentatorul X Mario Nawfal, care a scris despre «planul lui Trump pentru Ucraina».
Nawfal, în postarea sa inițială care i-a atras atenția lui Musk, a scris că Trump „se pare că plănuiește o zonă demilitarizată de 800 de mile între Rusia și Ucraina, cu trupe britanice și europene care să patruleze zona” – citând Newsweek. „Conform propunerii, Rusia și-ar păstra câștigurile teritoriale, iar Ucraina ar fi de acord să nu adere la NATO timp de 20 de ani”, a adăugat postarea lui Nawfal.
🚨TRUMP’S PLAN: EUROPEAN TROOPS TO ENFORCE BUFFER ZONE BETWEEN RUSSIA AND UKRAINE
Trump reportedly plans an 800-mile demilitarized zone between Russia and Ukraine, with British and European troops patrolling the area. Under the proposal, Russia would retain its territorial… pic.twitter.com/irWY0tPakw
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) November 8, 2024
Un alt aspect controversat al planului ar fi faptul că Washingtonul ar continua să alimenteze Ucraina cu arme, declarând-o în același timp „neutră” în ceea ce privește NATO. J.D. Vance a solicitat anterior ca Ucraina să fie “puternic fortificată, astfel încât rușii să nu o invadeze din nou ”, ca parte a unui viitor proces de pace.
Dar, probabil, Kremlinul s-ar opune în mod special acestui lucru, având în vedere că unul dintre obiectivele declarate ale lui Putin în executarea războiului este tocmai „demilitarizarea” Ucrainei și oprirea avansului infrastructurii NATO în fostul satelit sovietic. Putin ar putea considera că, dacă Occidentul va continua să înarmeze Ucraina pentru mulți ani de acum înainte, nu va face decât să pregătească lucrurile pentru o altă confruntare și un alt război major viitor în Europa de Est.