* Elon Musk a anunțat că donează 100 de milioane de dolari ca premiu pentru cea mai bună tehnologie care poate capta dioxidul de carbon *Musk, care l-a depășit la avere pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a făcut anunțul pe Twitter, spunând că va da multe detalii săptămâna viitoare * Captarea carbonului este procesul de colectare a deșeurilor de dioxid de carbon fie direct din aer, fie chiar înainte ca acesta să fie emis din fabrici și centrale electrice
Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, a anunțat că donează 100 de milioane de dolari ca premiu pentru cea mai bună tehnologie care poate capta dioxidul de carbon, scrie CNBC.
Musk, care l-a depășit la avere pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, devenind cea mai bogată persoană în această lună, a făcut anunțul pe Twitter joi târziu, spunând că va împărtăși mai multe detalii săptămâna viitoare.
„Donez 100 de milioane de dolari ca premiu pentru cea mai bună tehnologie de captare a carbonului”, a scris Musk pe Twitter către 42,7 milioane de urmăritori.
Captarea carbonului este procesul de colectare a dioxidului de carbon rezidual fie direct din aer, fie chiar înainte ca acesta să fie emis din fabrici și centrale electrice. Cu acesta din urmă, primul pas este adesea instalarea de filtre de solvent pe coșurile de fabrică, care captează emisiile de carbon înainte de a fi eliberate în atmosfera Pământului. Odată colectat, dioxidul de carbon poate fi apoi transportat undeva de unde nu poate fi eliberat (adesea în adâncurile subterane) pentru a preveni contribuția la încălzirea globală.
Cea mai mare parte a dioxidului de carbon capturat rămâne sub pământ, dar o parte din acesta poate fi folosită și pentru fabricarea de materiale plastice și băuturi gazoase.
De ce este necesară captarea carbonului?
Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut în ultimii 100 de ani, ducând la încălzirea globală și la schimbările climatice fără precedent.
În prezent, există aproximativ 20 de proiecte de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS) care funcționează comercial la nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Agenția a spus că 30 de noi proiecte au fost convenite din 2017, dar a subliniat că sunt necesare multe altele pentru a preveni emisiile de carbon să crească temperatura pe Pământ cu peste 1,5 grade Celsius.
AIE consideră că proiectele CCUS ar putea reduce emisiile de carbon cu aproape o cincime, diminuând în același timp costurile de atenuare a crizei climatice cu 70%. Adaptarea industriei grele pentru a funcționa cu energie curată este relativ dificilă și costisitoare comparativ cu instalarea sistemelor de captare a carbonului.
Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să pună mai mult accent pe reducerea emisiilor decât predecesorul său, Donald Trump, și a declarat că dorește ca SUA să fie neutră în carbon până în 2050.
“Plantaţi mai mulţi copaci”
Premiul la care Musk a spus că va contribui este legat de Fundația Xprize, a raportat TechCrunch, citând o sursă anonimă. Fundația este o organizație nonprofit care organizează concursuri pentru a promova și susține inovația.
Potrivit indicelui Bloomberg Billionaire Index, Musk are o valoare netă totală de 201 miliarde de dolari, în timp ce Bezos are 193 de miliarde de dolari. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, este următoarea cea mai bogată persoană, cu o valoare netă totală de 134 miliarde de dolari.
Musk și-a întrebat recent urmăritorii de pe Twitter ce ar trebui să facă cu banii săi.
„Feedback-ul critic este întotdeauna foarte apreciat, precum și modalitățile de a dona bani care chiar fac diferența (mult mai greu decât pare)”, a scris el pe Twitter pe 8 ianuarie.