Update articol:

Elveţia: Anchetă împotriva unei firme care ar fi ajutat CIA şi serviciul german de spionaj BND să spargă mesajele top-secret ale altor națiuni

Autorităţile elveţiene au anunţat astăzi că investighează informațiile din presă potrivit cărora agenția centrală de informații a SUA (CIA) și serviciul de spionaj german BND au folosit tehnologia de criptare a unei firme elvețiene pentru a decripta mesajele top-secret ale altor națiuni.

Firma Crypto AG a vândut echipamente de codare Iranului, Indiei, Pakistanului, unor ţări latino-americane şi altor zeci de state. Tehnica a fost modificată pentru a permite CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) şi BND (serviciul de spionaj al Germaniei) să spargă codurile respective, afirmă ziarul Washington Post şi radioteleviziunile ZDF din Germania şi SRF din Elveţia. China şi Uniunea Sovietică nu s-au aflat printre cumpărători, fiind astfel ferite de modalitatea respectivă de spionaj.

Jurnaliştii au descris un capitol din perioada Războiului Rece în care spionii americani şi omologii lor  din Germania de Vest din 1970 erau responsabili pentru aproape toate operațiunile Crypto AG, de la angajare și concediere până la tactici de vânzări.

Jurnaliştii menționează un raport clasificat al CIA pentru a susține acuzațiile, unele datează cel puțin din 1992, când unul dintre angajații Crypto a fost arestat și ținut în Iran timp de nouă luni ca un spion suspect.  La vremea respectivă, compania a calificat drept “o teorie a conspiraţiei incredibilă” afirmaţiile potrivit cărora a ajutat în secret servicii occidentale de informaţii, consemnează revista germană Focus, care prezintă detalii dintr-o carte apărută în 1994. În 1995, Baltimore Sun a raportat și legăturile strânse ale Crypto AG cu Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite.

Washington Post adaugă că, pe lângă informaţii, CIA şi BND au câştigat şi sume de bani de ordinul milioanelor de dolari, provenite din vânzările Crypto.

Guvernul elveţian, care a aflat anul trecut despre existenţa unor noi cercetări despre Crypto, a numit în ianuarie un fost judecător de la Curtea Supremă să ancheteze activităţile firmei “pentru a clarifica faptele”, a comunicat ministerul apărării de la Berna. Conform instituţiei, “evenimentele discutate au avut loc din 1945 şi sunt dificil de reconstituit şi interpretat în contextul actual”.

Judecătorul Niklaus Oberholzer trebuie să prezinte un raport până la sfârşitul lui iunie, după care va fi informat guvernul.

Potrivit articolelor de presă, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Regatul Unit şi Elveţia – ştiau despre operaţiunea cu numele de cod “Rubicon” sau li s-a permis accesul la unele secrete în urma acesteia. Un document atribuit istoricului CIA privind operaţiunea arată că agenţia americană de spionaj şi instituţia omoloagă din fosta Republică Federală a Germaniei (RFG) au trecut peste diferenţele culturale şi interesele divergente “în repetate rânduri, pentru a crea cea mai profitabilă asociere în domeniul informaţiilor din timpul Războiului Rece”.

Dacă autoritățile elvețiene au permis activitatea Crypto, s-ar putea ca firma să nu fi încălcat nici o lege elvețiană care urmărește să limiteze activitățile de spionaj „nedorite” ale agenților străini pe teritoriul său, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, un politician, membru al Partidului Verde, Balthasar Glaettli, a declarat la radio naţional că, dacă Elveţia ar avea cunoştinţă de activitățile Crypto, „ar submina bazele identității noastre politice”.

Crypto AG a fost lichidată în 2018, printr-o tranzacţie despre care Washington Post spune că pare să acopere o ieșire din CIA,  și care a creat două companii succesoare: Crypto International și CyOne Security AG.

Identitatea acţionarilor anteriori a fost protejată pe durată nedeterminată de legislaţia din Liechtenstein. Succesoarea sa, Crypto International, deţinută de cetăţeanul suedez Andreas Linde, a declarat pe site-ul său de internet că povestea este “tulburătoare” şi a susţinut că proprietarii sunt acum alţii, iar compania nu are nicio legătură cu CIA sau cu serviciul german de spionaj. Washington Post arată că şi CyOne Security, o altă succesoare a Crypto, neagă orice colaborare cu serviciile de informaţii. Reuters nu a reuşit să obţină direct reacţii nici de la Crypto International, nici de la CyOne Security. 

Ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, a suspendat licențele generale de export ale Crypto International și CyOne Security până la „clarificarea situației. 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica