Update articol:

Emisiile de CO2 vor atinge niveluri record în 2023 și nu există „un vârf clar la orizont” (AIE)

Doar o mică parte din cheltuielile de recuperare ale guvernelor ca răspuns la pandemia Covid-19 au fost alocate măsurilor de energie curată, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), organizația din Paris prognozând că emisiile de dioxid de carbon vor atinge niveluri record în 2023, scrie CNBC.

Analiza AIE notează că, începând cu al doilea trimestru al acestui an, guvernele lumii au rezervat aproximativ 380 de miliarde de dolari pentru „măsuri de recuperare durabilă legate de energie”. Suma reprezintă aproximativ 2% din cheltuielile de recuperare, arată raportul.

AIE a prezentat o imagine clară a cât de multă muncă trebuia depusă pentru ca obiectivele legate de climă să fie îndeplinite.

“Sumele de bani, atât publice, cât și private, care sunt mobilizate la nivel mondial prin planuri de redresare nu depășesc cu mult ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele climatice internaționale”, a spus aceasta.

Aceste deficiențe au fost „deosebit de pronunțate în economiile emergente și în curs de dezvoltare, dintre care multe se confruntă cu provocări speciale de finanțare”, a adăugat aceasta.

Privind în perspectivă, organizația cu sediul la Paris a estimat că, în conformitate cu planurile de cheltuieli actuale, emisiile de dioxid de carbon ale planetei vor atinge niveluri record în 2023 și vor continua să crească în anii următori. Analiza susține că „nu se întrevede un vârf clar”.

Comentând concluziile, Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat: „De când a izbucnit criza Covid-19, multe guverne ar fi putut vorbi despre importanța reconstruirii mai bune pentru un viitor mai curat, dar multe dintre ele încă nu și-au pus bani acolo unde le este gura. ”

“În ciuda ambițiilor climatice crescute, suma fondurilor de redresare economică cheltuite pentru energie curată este doar o mică parte din total”, a adăugat el.

Birol a spus că guvernele trebuie să „mărească rapid cheltuielile și acțiunile politice pentru a-și îndeplini angajamentele pe care și le-au luat la Paris în 2015 – inclusiv furnizarea vitală de finanțare de către economiile avansate către lumea în curs de dezvoltare.

„Dar trebuie să meargă și mai departe”, cu investițiile și desfășurarea de energie curată, pentru a schimba lumea pe o cale către emisii nete zero până în 2050.

Raportul AIE privind piața de energie electrică prevede că cererea globală de energie electrică va fi de aproape 5% în 2021 și 4% în 2022, întrucât economiile din întreaga lume vor să-și revină după efectele pandemiei.

Raportul menționează că, deși producția de energie electrică din surse regenerabile „continuă să crească puternic”, nu poate ține pasul cu creșterea cererii.

Organizația interguvernamentală a menționat că sursele regenerabile de energie „erau de așteptat să poată servi doar aproximativ jumătate din creșterea proiectată a cererii globale în 2021 și 2022”.

La celălalt capăt al spectrului, generarea de energie electrică bazată pe combustibili fosili a fost „stabilită să acopere 45% din cererea suplimentară în 2021 și 40% în 2022”.

Într-adevăr, realitatea de pe teren arată cât de mare va fi provocarea pentru realizarea obiectivelor legate de climă în anii următori.

De exemplu, companiile energetice descoperă noi câmpuri petroliere, în timp ce în țări precum SUA, combustibilii fosili continuă să joace un rol semnificativ în producția de energie electrică.

La nivel global, se așteaptă ca producția de energie electrică pe cărbune să crească „cu aproape 5% în 2021 și încă 3% în 2022, după ce a scăzut cu 4,6% în 2020”.

„Ca urmare, producția de energie electrică pe bază de cărbune va depăși nivelurile pre-pandemice în 2021 și va atinge un nivel istoric maxim în 2022”, adaugă AIE.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/07/2021)

Disponibilitate Raport S1 2021 si teleconferinta

International Investment Bank Bonds 2022 (IIB22) (30/07/2021)

Situatii financiare interimare consolidate la 30.06.2021

International Investment Bank Bonds 2021 EUR (IIB21E) (30/07/2021)

Situatii financiare interimare consolidate la 30.06.2021