Update articol:

Emisiunile de obligaţiuni sustenabile au atins un nivel record de 732 de miliarde dolari în 2020

Sursa foto: iea.org
Piaţa globală a obligaţiunilor sustenabile a crescut cu 29% anul trecut, până la un nivel record de 732 miliarde dolari, stimulată de explozia emisiunilor pentru proiecte sociale, în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu BloombergNEF.

“Sustenabilitatea continuă să avanseze pe agenda investitorilor, companiilor şi guvernelor. Această piaţă relativ nouă este văzută ca un instrument pe care economiile globale îl pot utiliza pentru a construi un viitor mai verde şi mai corect social”, susţine analistul BNEF, Mallory Rutigliano, într-un raport publicat luni.

Potrivit acestui raport, emisiunile de obligaţiuni sociale au crescut de şapte ori, până la 147,7 miliarde dolari în 2020, pe măsură ce guvernele şi companiile s-au împrumutat, pe fondul unei cereri puternice a investitorilor. De asemenea, emisiunile de obligaţiuni sustenabile, care permit emitentului să utilizeze fondurile strânse pentru proiecte verzi şi sociale, au crescut cu 81%, până la 68,7 miliarde dolari.

Printre cei mai mari emitenţi de obligaţiuni sociale în 2020 s-a numărat şi Uniunea Europeană, care a accesat piaţa de trei ori pentru proiecte destinate să furnizeze fonduri pentru un program de susţinere a locurilor de muncă, iar toate ofertele au fost puternic supra-subscrise.

De asemenea, vânzările de obligaţiuni “verzi”, cea mai mare categorie de obligaţiuni sustenabile, au crescut cu 13%, până la un nivel record de 305,3 miliarde dolari, după o încetinire în prima jumătate a anului, susţine BNEF.

Sprijinul oferit de organismele de reglementare şi băncile centrale din întreaga lume, inclusiv din partea BCE, sugerează “o creştere robustă în viitor” pe piaţa obligaţiunilor sustenabile, chiar dacă este nevoie de mai multă transparenţă, susţine analistul BNEF, Maia Godemer.

“Cererea crescută din partea investitorilor şi stakeholder-ilor va încuraja piaţa obligaţiunilor sustenabile să inoveze şi să lanseze noi tipuri de instrumente”, a spus Maia Godemer.

Dobândirea de către partidul democrat a controlului asupra Guvernului SUA ar urma să dea un impuls suplimentar vânzărilor de obligaţiuni corporative care finanţează proiecte de mediu şi sociale. Analiştii de la JPMorgan Chase & Co. prognozează o creştere cu 30% a emisiunilor globale de obligaţiuni verzi, sociale şi sustenabile în acest an.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent privind importanta votului prin corespondenta AGA 27.01.2021

BERMAS S.A. (BRM) (19/01/2021)

Calendar financiar an 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent cf. art. 234 litera i) din Reg. 5/2018

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (19/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014