Energie

Enel anunţă investiţii totale de 190 de miliarde de euro până în 2030

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat marţi investiţii totale de 190 de miliarde de euro până în 2030, îndreptate în special către procesul de decarbonizare şi electrificare a consumului, potrivit unui comunicat al companiei, remis, AGERPRES.

“După un deceniu de transformări majore, Grupul plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziţiei energetice, alături de o dezvoltare durabilă şi profitabilă pentru a crea valoare în comun cu toţi stakeholderii şi randamente atractive pentru acţionari. EBITDA din activităţi curente la nivel de Grup este estimată să crească cu o rată anuală compusă – Compounded Annual Growth Rate (“CAGR”) – de 5% în timp ce profitul net din activităţi curente se aşteaptă să crească cu o rată CAGR de 6% -7% între 2020 şi 2030″, se arată în comunicat.

Grupul se aşteaptă să mobilizeze investiţii de 190 de miliarde de euro în perioada 2021-2030, stimulând decarbonizarea, electrificarea consumului, precum şi activităţile de business de tip platformă pentru a crea valoare sustenabilă împărţită între toţi stakeholderii şi profitabilitate pe termen mediu şi lung.

“Cu acest nou plan strategic stabilim direcţia pentru următorii 10 ani, mobilizând 190 de miliarde de euro în investiţii pentru a ne atinge obiectivele într-un deceniu plin de oportunităţi. Pentru a face posibilă această viziune, ne putem baza pe leadershipul nostru recunoscut în domeniul utilităţilor ţinând cont de trei elemente principale, toate conduse de un model inovator bazat pe utilizarea de modele tip platforme. În primul rând, în calitate de “Super Major” în sectorul energiei regenerabile, operăm cel mai mare portofoliu privat de centrale regenerabile din lume. În plus, avem o reţea globală fără egal, în care modelul de operare în platforme duce la îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea, rezilienţa, eficienţa şi flexibilitatea”, a afirmat Francesco Starace, CEO al Enel.

Compania vrea să implementeze două modele de afaceri: cel tradiţional, numit “Ownership”, unde platformele digitale reprezintă un factor de amplificare a business-ului prin susţinerea profitabilităţii investiţiilor şi modelul “Stewardship”, care catalizează investiţiile terţilor în parteneriat cu Enel sau în care platformele sunt un generator de afaceri”, mai precizează reprezentanţii companiei.

Grupul intenţionează să investească direct aproximativ 160 de miliarde de euro, din care peste 150 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership şi aproximativ 10 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, stimulând şi investiţii de aproximativ 30 de miliarde de euro de la terţi.

În ceea ce priveşte investiţiile planificate în cadrul modelului de afaceri Ownership, aproape jumătate din investiţii vor fi alocate Diviziei Globale Producţie de Energie, în timp ce pentru Energii Regenerabile investiţiile vor totaliza aproximativ 70 miliarde de euro, sumă prin care capacitatea instalată se aşteaptă să ajungă la aproximativ 120 GW până în 2030, de 2,7 ori mai mare decât nivelul de aproximativ 45 GW din prezent. Acest obiectiv va fi realizat pe baza portofoliului de proiecte de circa 140 GW din prezent, cu ajutorul modelelor de business Dezvoltare, Proiectare, Construcţie şi Operare&Mentenanţă, derulate prin platforme implementate la nivel global în grup.

Se aşteaptă ca aproximativ 46% din investiţii să fie alocate pentru divizia Infrastructură şi Reţele, pentru îmbunătăţirea calităţii şi rezilienţei, noi conectări şi digitalizarea infrastructurii, rezultând într-o bază de active reglementate la nivel de grup (Group Regulated Asset Base – “RAB”) de aproximativ 70 miliarde de euro în 2030 şi peste 90 de milioane de utilizatori finali 100% digitalizaţi prin contoare inteligente. Această ţintă are în vedere extinderea digitalizării la un nivel fără precedent, precum şi folosirea expertizei extinse în digitalizare şi valoarea proprietăţii intelectuale;

Suma rămasă va fi alocată investiţiilor legate de operaţiuni pentru Clienţi şi se preconizează că va duce, până în 2030, la o creştere accelerată a valorii acestor operaţiuni. Grupul va susţine electrificarea, accelerând drumul clienţilor către sustenabilitate şi eficienţă energetică, combinând ofertele tradiţionale cu serviciile “dincolo de mărfuri”. Această divizie va beneficia de cea mai mare bază de clienţi din întreaga lume, de platforme digitale şi de un portofoliu integrat de oferte, în continua dezvoltare.

În ceea ce priveşte investiţiile în cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul se aşteaptă să aloce circa 10 miliarde de euro şi să mobilizeze în plus în jur de 30 de miliarde de euro de la terţi, permiţând investiţii globale de circa 40 de miliarde de euro, în principal pentru Energii Regenerabile, alături de proiectele pentru fibră optică, e-transport şi flexibilitate.

Grupul va reduce cu 80% emisiile directe de CO2 faţă de nivelul din 2017 (Science-Based Targets initiative, SBTi-certified) şi va contribui la majorarea cu peste 240 miliarde de euro a produsului intern brut în ţările în care Enel este prezent, prin investiţii locale în producţie şi electrificare.

Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, este prezent şi în România, unde deţine distribuţiile de energie electrică Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, precum şi capacităţi de producere a energiei regenerabile.

View Comments

Articole recente

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

15 minute ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

52 de minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

54 de minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

57 de minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

o oră ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More