Update articol:

Engie o numeşte pe Catherine MacGregor director general, pentru a implementa strategia de transformare a companiei

 

Într-un comunicat, Engie a anunţat că a numit-o pe Catherine MacGregor, de la firma franco-americană de servicii petroliere TechnipFMC, în funcţia de director general, de la 1 ianuarie 2021. Catherine MacGregor, în vârstă de 48 de ani, de naţionalitate franceză, a lucrat anterior 23 de ani la gigantul mondial Schlumberger. Printre contracandidaţi s-au aflat Gwenaëlle Avice-Huet, director general adjunct la Engie, Laurent Guillot, director general adjunct la Saint-Gobain, şi Catherine Guillouard, preşedinte director general la RATP.

Conducerea Engie a devenit în ultimele luni un subiect sensibil politic pentru Guvernul de la Paris, în special având în vedere că Isabelle Kocher era singura femeie din fruntea unei companii incluse în indicele bursier CAC 40. În luna februarie, Consiliul de Administraţie de la Engie a decis să nu îi prelungească mandatul lui Isabelle Kocher şi să găsească un nou şef care să accelereze procesul de transformare al companiei.

Numirea noului director general vine într-un moment delicat, în contextul ofertei de preluare lansate de Veolia pentru o participaţie deţinută de Engie la Suez. Această ofertă a provocat un conflict deschis între Veolia şi Engie, astfel că statul francez, principalul acţionar al Engie, s-a regăsit în poziţia de arbitru.

Întrebat în legătură cu numirea unui director al unei companii de servicii petroliere pentru a realiza planul Engie axat pe energiile regenerabile, servicii şi infrastructură,
preşedintele Consiliului de Administraţie, Jean-Pierre Clamadieu, a declarat că nu vede nicio contradicţie.

“Nimeni nu trebuie să o vadă pe Catherine MacGregor doar ca pe cineva care vine din industria petrolului. Ea are o carieră în serviciile petroliere dar mai mult decât atât, este o persoană care are o experienţă operaţională majoră într-un mediu complex şi care a depăşit cu succes toate aceste provocări”, a explicat Clamadieu, citat de Agerpres.

Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, fostul GDF Suez.

Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Engie România este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, Engie Servicii, Engie Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds.

Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. Engie Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.900 de angajaţi.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera