Update articol:

Epidemia a şters 70 miliarde de dolari din capitalizarea principalelor companii aeriene listate

pixabay.com pixabay.com
  • UE modifică reglementările pentru a ajuta companiile aeriene

 

Extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19) a şters aproape o treime – sau 70 miliarde de dolari – din capitalizarea principalelor 20 de companii aeriene listate şi a modificat clasamentele, Air China urcând pe locul trei, în urma rivalelor din SUA, arată o analiză realizată de Reuters.

Sectorul aerian a fost cel mai lovit de epidemie, scăderea rezervărilor şi carantina impusă în Italia forţând operatorii să anuleze rutele şi să-şi micşoreze costurile pentru a supravieţui crizei.

În contextul turbulenţelor de pe bursele mondiale, compania aeriană United Airlines a pierdut locul trei în clasament, în defavoarea Air China, ajungând în urma Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa. De la începutul anului, capitalizarea de piaţă a companiei americane s-a înjumătăţit la 11,6 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2003.

Air China a fost relativ neatinsă de turbulenţe, capitalizarea sa de piaţă se situa marţi la 15 miliarde de dolari, faţă de 19 miliarde de dolari în 2 ianuarie.

Wizz Air, o companie low-cost care se concentrează pe Europa Centrală şi de Est, are acum o valoare mai mare decât Air France-KLM. În schimb, criza a şters peste zece miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a Delta Air, cea mai valoroasă companie aeriană din lume. Acum, capitalizarea sa de piaţă se situează la aproximativ 28 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2016.

  • UE modifică reglementările pentru a ajuta companiile aeriene

Uniunea Europeană va suspenda reglementarea prin care se cere companiilor aeriene să opereze majoritatea zborurilor programate, altfel îşi pierd dreptul asupra sloturilor de pe aeroporturi, pentru a le ajuta după ce epidemia de coronavirus (Covid-19) s-a extins, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia vine în contextul în care companiile aeriene globale sunt profund afectate de efectele epidemiei, iar premierul Giuseppe Conte a declarat luni că întreaga Italie se află în carantină până luna viitoare. Anunţul a determinat operatorii aerieni să anuleze mii de zboruri şi să amâne comenzile pentru avioane.

Suspendarea reglementării va pune capăt “zborurilor fantomă” în care operatorii aerieni vor trebui să zboare cu aeronavele aproape goale pentru a-şi păstra sloturile, a explicat Von der Leyen, fără a preciza cât va dura suspendarea.

“Comisia Europeană va pune în discuţie foarte rapid legislaţia necesară. Vrem să facem mai uşor pentru companiile aeriene să-şi păstreze sloturile de pe aeroporturi, chiar dacă nu operează zboruri din cauza scăderii traficului. Aceste măsuri temporare vor ajuta industria noastră, dar şi mediul. Va atenua presiunile asupra industriei aviaţiei şi, în special, asupra micilor operatori aerieni”, a adăugat oficialul CE.

Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.

Săptămâna trecută, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a avertizat că veniturile companiilor aeriene ar putea scădea anul acesta cu o sumă cuprinsă între 63 şi 113 miliarde de dolari, în funcţie de extinderea epidemiei. 
Anul trecut, veniturile totale ale industriei aeriene s-au situat la 838 de miliarde de dolari. IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. 

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022