Update articol:

Erdogan la inaugurarea gazoductul TurkStream: „Ne propunem să facem din Turcia un hub energetic global” (vezi galeria foto)

 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, astăzi, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia şi Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră.

Vorbind la inaugurarea TurkStream, președintele Erdoğan a declarat: „Ne propunem să facem din țara noastră un hub energetic global. Nu am căutat niciodată tensiunea regională. Unicul scop al eforturilor noastre de explorare a hidrocarburilor în estul Mediteranei este protejarea intereselor țării noastre și a Republicii Turce a Ciprului de Nord. După cum spunem întotdeauna, niciun proiect care exclude Turcia în estul Mediteranei nu are șansa de a fi pus în aplicare economic, legal și diplomatic. Cu siguranță, Turcia, care are cea mai lungă coastă din Marea Mediterană, are un cuvânt de spus în toate tipurile de proiecte din această regiune”.

Reiterând apelul său către toate țările vecine pentru cooperare, președintele Erdoğan a subliniat: „Să transformăm Mediterana, leagănul civilizațiilor de-a lungul istoriei, într-o zonă de cooperare, nu de conflict. Suntem pregătiți să facem paşi în acest sens. Suntem pregătiți pentru toate tipurile de cooperare pe baza respectului reciproc și a dreptății. Viziunea Turciei pentru cooperare este întruchipată de TANAP, care transportă gaz natural din Azerbaidjan în Europa, și TurkStream, care transportă gaz natural rusesc în Europa”.

Vladimir Putin a declarat: “Lansarea oficială a noii conducte de gaz, TurkStream, este un eveniment foarte important nu numai pentru Rusia și Turcia, ci și pentru statele din sudul Europei, pentru întregul continent european. Implementarea cu succes a acestui mare proiect comun, un gazoduct prin Marea Neagră, arată clar că parteneriatul strategic ruso-turc produce rezultate semnificative și tangibile. Interacțiunea dintre Rusia și Turcia crește constant în aproape toate zonele. În ciuda situației internaționale complexe și a încercărilor unui număr de jucători la nivel mondial de a împiedica extinderea cooperării reciproc avantajoase între țările noastre, activitatea noastră bilaterală se desfășoară constant.

Rusia exportă gaz în Turcia de 30 de ani, chiar dacă nu toată lumea știe despre asta. Inițial a fost trimis prin conducta Trans Balkan, apoi prin conductă directă, fără tranzit, Blue Stream. Numai anul trecut, 24 de miliarde de metri cubi de combustibil au fost livrate partenerilor noștri turci. Acum, gazul rusesc va fi trimis în Turcia printr-o nouă rută, TurkStream. Aceasta este, în multe feluri, un sistem unic de transport, fără precedent în anumiți parametri. Au fost construite două linii paralele cu o capacitate de aproape 16 miliarde de metri cubi de gaz. Aceasta a presupus amplasarea a peste 1.800 de kilometri de conducte, unele dintre ele la o adâncime de peste doi kilometri. A fost o muncă dificilă și grea. Este, de asemenea, un proiect de înaltă tehnologie, deoarece conducta de gaz se află la o adâncime foarte mare, precum și într-un mediu foarte ostil. Prima linie va livra gazul din câmpurile din vestul Siberiei direct partenerilor noștri turci. Cea de-a doua va traversa Turcia spre Balcani, transportând combustibil în Bulgaria, Serbia și Grecia. Furnizarea de gaz rusesc prin TurkStream va avea, fără îndoială, o importanță deosebită nu numai pentru economia turcă și regiunea Mării Negre, ci va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra dezvoltării multor țări din Europa de Sud și va contribui la îmbunătățirea  securităţii energetice Europei” .

Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră, prin intermediul a două linii. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Inaugurarea conductei TurkStream vine la cinci ani după ce, în luna decembrie 2014, Rusia a anunţat că renunţă la proiectul gazoductului “South Stream”, care urma să permită furnizarea de gaze naturale ruseşti spre Bulgaria, Serbia şi Ungaria, via Marea Neagră, în favoarea proiectului “Turkish Stream”, care prevede construcţia unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră.

La ceremonie au participat președintele Rusiei Vladimir Putin, președintele Serbiei  Aleksandar Vucic și premierul Boyko Borisov din Bulgaria.

 

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (27/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (27/09/2021)

Cerere de chemare in judecata formulata de un actionar

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (27/09/2021)

Restructurare datorii Computer Learning Center & ISEC Associates