Update articol:

Ericsson: Peste 1 miliard de oameni vor avea acces la acoperire 5G până la sfârșitul anului 2020

Transportation and communication network concept.
  • Ritmul de introducere a noilor funcționalități 5G a crescut în 2020 atât din punct de vedere al rețelei, cât și din punct de vedere al dispozitivelor, în ciuda incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19
  • 220 de milioane de abonamente 5G la nivel global estimate până la sfârșitul anului 2020, din care China ar urma să dețină 175 de milioane (sau aproape 80%)
  • Conexiunile FWA sunt oferite acum de aproape două treimi din furnizorii de servicii de la nivel global. Se estimează că, până la sfârșitul anului 2026, conexiunile FWA vor crește de trei ori, ajungând la peste 180 de milioane și reprezentând un sfert din traficul de date al rețelelor mobile
  • Se estimează că până la sfârșitul anului 2026 vor fi 3,5 miliarde de abonamente 5G, acestea reprezentând peste 50% din traficul de date mobile de la acel moment

 

Ericsson (NASDAQ: ERIC) anticipează că patru din zece abonamente mobile, în 2026, vor fi 5G, această prognoză fiind inclusă în cea mai recentă ediție a Raportului de Mobilitate al Ericsson (Ericsson Mobility Report), potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Raportul estimează că, până la sfârșitul acestui an, peste 1 miliard de persoane – 15% din populația lumii – vor locui într-o zonă cu acoperire 5G, iar în 2026, 60% din populație la nivel global va avea acces la acoperire 5G, abonamentele 5G urmând să ajungă la un număr de 3,5 miliarde.

Ericsson a majorat estimările pentru finalul anului 2020, pentru abonamentele globale 5G la 220 de milioane, deoarece furnizorii de servicii continuă să își construiască propriile rețele. Creșterea se datorează în mare măsură asimilării rapide din China, care a ajuns la 11% din baza de abonamente mobile. Acest lucru se datorează unei strategii naționale solide, competiției intense între furnizorii de servicii, precum și smartphone-urilor compatibile cu tehnologia 5G din ce în ce mai accesibile oferite de furnizori.

Se preconizează că, la finalul anului, aproximativ 4% din abonamentele mobile din America de Nord vor fi 5G. Ritmul de comercializare crește rapid, iar Ericsson estimează că, până în 2026, 80% din abonamentele de telefonie mobilă din America de Nord vor fi 5G, atingând cel mai înalt nivel din orice regiune din lume.

Europa va încheia anul cu aproximativ 1% abonamente 5G în regiune. În cursul anului, o serie de țări și-au întârziat licitațiile pentru spectrul radio necesar implementării 5G.

Fredrik Jejdling, Executive Vice President and Head of Networks, în cadrul Ericsson, afirmă: „Anul acesta societatea a făcut un salt important spre digitalizare. Pandemia a evidențiat impactul pe care îl are conectivitatea asupra vieții noastre și a acționat ca un catalizator pentru o schimbare rapidă, vizibilă și în această ediție recentă a Raportului de Mobilitate al Ericsson.

Tehnologia 5G intră în etapa următoare, în care dispozitivele și aplicațiile noi profită la maximum de avantajele oferite, în timp ce furnizorii de servicii continuă să construiască rețele 5G. Rețelele mobile sunt o infrastructură esențială pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi, iar 5G va fi cheia prosperității economice viitoare”.

Raportul subliniază și faptul că succesul 5G nu se va limita doar la acoperire sau la abonamente, ci valoarea sa va fi determinată și de noi cazuri de utilizare și aplicații, iar primele au început deja să apară.

IoT esențial, destinat aplicațiilor care solicită livrarea datelor într-o durată de timp specificată, va fi introdus în rețelele 5G. Acest lucru va face posibilă o gamă largă de servicii cu limită de timp pentru consumatori, companii și instituții publice din diferite sectoare, cu rețele 5G publice și dedicate.

Cloud gaming-ul este o altă categorie de aplicații emergente. Capabilitățile combinate oferite de rețelele 5G și tehnologiile edge compute vor permite serviciilor de streaming de jocuri de pe smartphone-uri să concureze cu o calitate a experienței (QoE) egală cu cea de pe PC sau consolă, deschizând drumul pentru jocuri inovatoare, captivante, bazate pe mobilitate.

Funcționalitatea 5G crește atât în materie de  rețea, cât și de dispozitive

Rata introducerii funcționalității 5G New Radio (NR) este în creștere, cu peste 150 de modele de dispozitive 5G lansate comercial. Multe dispozitive suportă modul de operare duplex cu diviziune în frecvență (FDD) și partajarea dinamică a spectrului (DSS). Primele rețele independente 5G (SA) și primele dispozitive ce suportă funcția “NR carrier aggregation” au fost lansate în Asia și America de Nord.

Servicii FWA oferite de tot mai mulți furnizori de servicii

Odată cu accelerarea digitalizării determinată de pandemia COVID-19 și cu creșterea importanței și necesității unei conectivități de bandă largă rapidă și fiabilă în locuințe, numărul furnizorilor de servicii care oferă conexiuni la internet fix livrate prin modemuri mobile (FWA – fixed wireless access) este în creștere. Aproape două treimi din furnizorii de servicii au în prezent oferte pentru FWA. Se estimează o creștere de peste trei ori a conexiunilor FWA, ajungând la peste 180 de milioane până la sfârșitul anului 2026 și reprezentând aproximativ un sfert din traficul total de date al rețelei mobile.

 

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/11/2022)

Disponibilitatea versiunii in limba romana a Raportului Anual pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Finalizare proces fuziune Greenfiber Intl. SA-Greentech SA,detineri indirecte

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/11/2022)

Document informare - alocare actiuni

ROPHARMA SA (RPH) (28/11/2022)

Hotarari AGA O & E 28.11.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (28/11/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014