Update articol:

Erik Prince, fondatorul Blackwater, cere oamenilor 6.500 de dolari pentru un bilet de avion, ca să scape de haosul din Kabul

În ultimele câteva săptămâni, SUA și aliații săi au coordonat zboruri de evacuare pentru numeroși cetăţeni, inclusiv afgani, cărora li s-a permis să plece din Afganistan după preluarea de către talibani a țării din Asia Centrală. Acum, deoarece mulți așteaptă cu disperare să plece, unii indivizi încearcă să profite de haos, potrivit presei străine.

Fondatorul Blackwater, Erik Prince, a provocat recent revoltă publică și reacții adverse la Casa Albă, după ce au apărut informaţii că acesta ar fi încercat să obțină profit, cerând bani afganilor aflați în dificultate care doresc să părăsească Afganistanul.

Astfel, Erik Prince a declarat că oferă oamenilor locuri într-un avion închiriat din Kabul pentru 6.500 de dolari de persoană. Prince a spus că taxa va acoperi intrarea în aeroport și zborul de evacuare, dar va percepe mai mulți bani dacă pasagerii vor avea nevoie de transport în interiorul capitalei şi de asistenţă suplimentară.

Forțele SUA și NATO trimit echipe speciale de salvare în zonele controlate de talibani din oraș pentru a îndrepta cetățenii în aeroport. Dar nenumărați afgani care au crezut că SUA îi vor proteja după ce au asistat forțele coaliției conduse de SUA în ultimele două decenii își dau seama acum că cel mai probabil vor fi lăsați în urmă, scrie The Wall Street Journal.

Un bilet costisitor, potrivit lui Prince, asigură călătorilor plătitori că vor fi transportați în siguranță la Aeroportul Internațional Hamid Karzai. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă Prince are capacitatea reală de a-și îndeplini promisiunea.

Această iniţiativă la prețuri ridicate vine în timp ce administrația Biden și aliații SUA s-au străduit să evacueze cetățenii afgani care dețin viză din Afganistan și să organizeze zboruri. Au existat cazuri în care zborurile programate au plecat fără să se apropie măcar de capacitățile de zbor respective.

În afară de oferta lui Prince, zboruri gratuite de evacuare au fost oferite de multe organizații nonprofit, cum ar fi Fundația Clinton și No One Left Behind.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a condamnat miercuri oferta lui Prince care vrea să îşi maximizeze potențialele câștiguri financiare, referindu-se la el ca la un contractor „fără suflet”. „Nu cred că o ființă umană care are inimă și suflet ar profita de agonia și durerea oamenilor”, a declarat Psaki reporterilor, mai ales „în timp ce încearcă să plece dintr-o țară și se tem de viața lor”.

“Evacuăm oamenii fără costuri, deoarece acesta este pasul corect pe care trebuie să-l facem și, cu siguranță, nu suntem de acord ca unii să profite de persoane care sunt disperate să iasă dintr-o țară”, a spus ea, consolidându-și disprețul pentru astfel de iniţiative.

Prince, care a fondat contractorul militar privat Blackwater Worldwide, s-a întâlnit în 2017 cu consilierii de la Casa Albă ai președintelui Donald Trump în legătură cu propunerea sa de a privatiza operațiunea militară americană din Afganistan. Munca lui Prince în spațiul război pentru a obţine profit a fost controversată. În 2014, patru contractori din Blackwater au fost condamnați pentru uciderea a 17 civili irakieni într-un masacru din 2007.

Prince a încălcat embargoul ONU asupra armelor impus Libiei prin livrarea de arme și mercenari străini unui lider de miliție care intenționa să răstoarne guvernul susținut la nivel internațional  în 2019, a  constatat o anchetă confidențială a ONUla începutul acestui an, potrivit Business Insider.

Sora lui Prince, Betsy DeVos, a fost Secretarul Educației în timpul lui Trump, iar Prince a fost multă vreme strâns aliat cu Trump și implicat în politica republicană. El a lucrat cu grupul de extremă dreaptă Project Veritas pentru a recruta foști spioni britanici și americani pentru a se infiltra în grupuri progresiste şi în sindicate, a raportat anul trecut The New York Times.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%