Update articol:

Erorile europenilor se află la originea crizei preţului la gaz, afirmă Vladimir Putin

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Europa este responsabilă de criza gazului, pentru că ea nu a încheiat suficiente contracte de livrare pe termen lung cu Moscova, favorizând astfel creşterea record a preţurilor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Toată politica lor a fost de a ieşi din contracte pe termen lung şi această politică s-a dovedit a fi eronată (…) au comis erori”, a declarat el în cadrul unei reuniuni cu responsabili din sectorul energetic rus.

“În consecinţă, preţul gazului a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi, el se apropie de 2.000 de dolari la mia de metri cubi, respectiv de circa zece ori mai mult decât preţul mediu al anului trecut”, a adăugat preşedintele rus.

Europa, din ale cărei nevoi de gaze o treime sunt acoperite de Moscova, afirmă de ani de zile că are intenţia de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, fără prea mare efect.

Potrivit lui Vladimir Putin, europenii ar fi început să se bazeze mai mult pe achiziţiile de gaz pe termen scurt decât pe cele pe termen lung, care i-ar fi legat de Moscova pe mai mulţi ani.

Referindu-se la aceste vânzări complementare utilizate pentru a completa contracte pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că acestea “nu au putut umple deficitul existent”, adăugând că Rusia “este gata să vorbească din nou despre contracte pe termen lung”.

Preţul gazului a depăşit noi recorduri miercuri, crescând cu 25% pe pieţele europene, în contextul unei cereri care continuă să crească înainte de venirea iernii, coroborată cu o ofertă limitată şi stocuri reduse, notează AFP.

Valery Kuzmin, Ambasadorul Rusiei în România: Gazprom a crescut livrările de gaze către România cu 347,6%, în prima jumătate din septembrie   

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)