Update articol:

Este ora 7.15 a.m. la Kiev. Iată cele mai recente evenimente

Volodimir Zelenski/ Sursa foto: twitter.com/ZelenskyyUa Volodimir Zelenski/ Sursa foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Pe măsură ce războiul intră în a treia săptămână, numărul distrugerilor și al morților crește. Iată cele mai recente evoluții Rusia-Ucraina, potrivit CNN:

Evacuarea rezidenților uciși: o lovitură militară rusă a lovit duminică un punct de trecere de evacuare într-o suburbie a Kievului, ucigând o familie cu doi copii și alți câțiva civili care încercau să fugă de invazia rusă, potrivit primarului orașului. Două obuze  au lovit punctul de control din suburbia Irpin, la nord-vest de Kiev, au declarat autoritățile ucrainene, care a fost locul unor bombardamente intense de către armata rusă în ultimele zile.

Primarul Irpin, Oleksandr Markushyn, a spus că opt civili au fost uciși, iar filmările din presa internațională la punctul de control au raportat că un obuz a aterizat în timp ce un flux de civili trecea.

Zelensky înfocat: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că plănuiește „crimă deliberată” în bombardarea teritoriului ucrainean. Vorbind într-un videoclip de pe Facebook duminică, Zelensky a adăugat că „Dumnezeu nu va ierta” în „Duminica iertării”.

Zelensky a spus că nu a auzit de nici o reacţie a vreunui aliat duminică. „Și nu am auzit nicio reacție de la niciun lider mondial astăzi”, a spus el. „De la niciun politician occidental. Nu există reacții la acest anunț. Gândiți-vă la sentimentul de impunitate al ocupanților: ei anunță atrocitățile care sunt planificate. De ce?”

Temeri nucleare: Președintele francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin au discutat despre siguranța centralelor nucleare din Ucraina, potrivit Kremlinului.

Macron a vorbit și cu Zelensky după aceea, reiterând „necesitatea absolută de a evita orice atac asupra integrității instalațiilor nucleare civile ucrainene”.

Rusia își intensifică asaltul: Rusia a lansat un total de 600 de rachete de când a început invazia Ucrainei, a declarat un înalt oficial american al apărării, iar Rusia a angajat aproximativ 95% din puterea sa de luptă acumulată în interiorul Ucrainei.

SUA au observat luni lupte în curs în Herson și Mykolaiv, a spus oficialul, iar forțele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Khakhiv și Cernihiv, precum și Mariupol.

Proteste împotriva războiului: Cel puțin 4.640 de persoane au fost reținute duminică în Rusia pentru că au participat la mitinguri împotriva războiului în toată țara, potrivit unui grup independent de monitorizare a drepturilor omului care urmărește detențiile.

Protestatarii din St. Petersburg, Rusia, au fost bătuţi violent de poliție, arată videoclipurile postate pe rețelele de socializare. CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipurilor, care au fost realizate duminică seara.

Companiile se retrag: Netflix a declarat duminică că va înceta să mai vândă și să ofere serviciul său video de streaming în Rusia pentru moment. De asemenea, marile studiouri de la Hollywood au amânat lansările de noi filme în țară. Duminică mai devreme, TikTok și American Express au suspendat și serviciile în interiorul Rusiei.