-
Se aşteaptă ca Rezerva Federală să semnaleze la întâlnirea sa de săptămâna aceasta că este gata să majoreze ratele dobânzilor și că va lua în considerare o altă înăsprire a politicii.
-
Fed își va anunţa deciziile în această după amiază, la sfârșitul întâlnirii sale de două zile, și este de așteptat să arate că este dispusă să ia măsurile necesare pentru combaterea inflației.
Rezerva Federală este de așteptat să semnaleze, la reuniunea sa de săptămâna aceasta, că este pregătită să majoreze ratele dobânzilor cât mai repede posibil în luna martie că va lua în considerare alte măsuri de înăsprire a politicilor, inversând politicile laxe pe care le-a pus în aplicare pentru a lupta împotriva pandemiei, potrivit CNBC.
Fed și-a început ședința de două zile marți, iar miercuri după-amiază este așteptată să emită o declarație în care să arate că este hotărâtă să lupte împotriva inflației. Pe fundalul unei corectii violente a pietei bursiere, oficialii Fed sunt aşteptaţi să spună că sunt pregătiţi să majoreze dobânda.
Fed se găsește în prima sa luptă majoră cu inflația din ultimele decenii, după doi ani de politici super laxe implementate pentru a contracara impactul economic și financiar al pandemiei. Indicele prețurilor de consum în decembrie a crescut cu 7%, cel mai mare din 1982.
Mark Cabana, analist șef la Bank of America, a spus că Fed ar putea indica faptul că prima sa majorare a dobânzilor din 2018 ar putea avea loc imediat după următoarea întâlnire, care va avea loc în martie. Acesta a făcut un comentariu similar în 2015, într-o altă declarație, cu o lună înainte de prima creștere a ratei dobânzii după criza financiară.
Scăderile de pe burse îngreunează munca Fed. Indicele S&P 500 a intrat luni pe teritoriul de corecție, în scădere cu 10%. În condițiile în care pandemia continuă și Rusia amenință cu acțiuni militare împotriva Ucrainei, Fed va trebui să recunoască aceste riscuri, potrivit analiştilor.
„Ceea ce vor trebui să facă este să spună că vor răspunde în măsura în care condițiile o justifică. Avem de tratat inflația și, chiar și cu ceea ce vedem, condițiile financiare sunt prea laxe. Acesta este singurul mesaj pe care îl pot transmite în acest moment”, a spus Diane Swonk, economist șef la Grant Thornton.
Altă înăsprire a politicii
Oficialii Fed au discutat, de asemenea, să reducă bilanțul lor de aproape 9 trilioane de dolari, care s-a dublat în timpul pandemiei. La întâlnirea lor din decembrie, oficialii băncii centrale au discutat despre bilanţ, iar unii strategi se aşteaptă ca lichidarea să înceapă în iunie sau chiar încă din mai.
Programul de cumpărare de active al băncii centrale, programat să se încheie în martie, a contribuit în principal la dimensiunea bilanţului. Fed cumpărase titluri de trezorerie și ipotecare de 120 de miliarde de dolari, lunar, dar a dat înapoi pe parcurs.
Odată ce programul se încheie, oficialii Fed trebuie să înceapă să examineze modul în care vor micșora bilanţul. În prezent, Fed înlocuiește titlurile care ajung la scadență cu achiziții de pe piață. Ar putea schimba această operațiune și ar putea face alte mișcări, cum ar fi modificarea duratei titlurilor de valoare pe care le deține.
„Faptul că ei vorbesc despre reducerea bilanţului în acelaşi timp în care încă adaugă la el este un pic inconsecvent”, a spus Swonk. Din acest motiv, ea se așteaptă că ar putea exista o oarecare divergență la întâlnirea din această săptămână și cel puțin un membru al Fed, precum președintele Fed din St. Louis, James Bullard, ar putea face eforturi pentru încheierea imediată a achizițiilor.
Swonk a spus că există, de asemenea, dezbateri în cadrul Fed cu privire la cât de agresivi ar trebui să devină cu majorările ratelor. Unii profesioniști ai pieței au speculat că Fed ar putea să iasă rapid cu o creștere de jumătate de punct procentual în martie, deși consensul este pentru o creștere de un sfert de punct.
Mișcările pe bilanţ în același timp cu creșterea ratelor dobânzilor, Fed ar accelera ritmul înăspririi. Swonk a spus că fiecare 500 de miliarde de dolari din bilanţ reprezintă 25 de puncte de bază de înăsprire. Un punct de bază este egal cu 0,01%.
„Ei vorbesc despre reducerea cu 100 de miliarde de dolari pe lună. Ar putea merge cu ușurință mai repede”, a spus ea.