Update articol:

eToro: Economia SUA ajunge la un moment de inflexiune

SUA sursa Pixabay

de Ionut Paulenco, analist al platformei de investiții eToro

Economia SUA se află într-un moment de inflexiune și va începe să crească mult mai rapid, în timp ce crearea de locuri de muncă se accelerează și ea, potrivit președintelui Fed, Jerome Powell. El a lăudat campania de vaccinare și pachetele de stimuli economici adoptate de Congres ca factori care au contribuit decisiv la recuperarea economică.

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă prognozează o creștere a PIB-ului de 6-7% pentru acest an, ceea ce ar fi cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani.

Însă Powell a avertizat că redresarea este încă inegală, cu părți ale economiei pe deplin recuperate, în timp ce alte sectoare, cum ar fi sectorul călătoriilor, sunt încă departe de revenirea la nivelele de dinaintea pandemiei. Rezerva Federala a indicat că nu va crește ratele dobânzii până când piața forței de muncă nu se va recupera pe deplin.

În martie inflația a crescut cu 0,6% față de luna anterioară, datele fiind aproape în concordanță cu creșterea preconizată de 0,5%. Piețele au perceput acest lucru ca fiind puțin probabil să convingă Rezerva Federală să își schimbe politica monetară.

Continuând pe o nota pozitivă, piețele au fost surprinse plăcut joi de un număr mai mic decât era de așteptat de noi cereri de ajutor de șomaj – în săptămâna care s-a încheiat pe 10 aprilie, au existat doar 576.000 de noi cereri, sub cele 700.000 așteptate.

Cifrele Chinei – fierbinți sau călduțe?

A doua cea mai mare economie mondială a raportat în primul trimestru al acestui an o creștere record a PIB-ului cu 18,3% față de anul precedent. Deși cifra în sine pare impresionantă, ar trebui să ne amintim că economia chineză a fost blocată în primele trei luni ale anului trecut din cauza pandemiei, scăzând cu 6,8% – o cifră record.

Creșterea din primul trimestru al anului 2021 comparativ cu trimestrul IV al anului 2020 a fost mult mai modestă,  de doar 0,6%, iar contextul internațional, cu o relație comercială și politică dificilă cu SUA, provoacă incertitudine.

Acesta este motivul pentru care Beijingul dorește să mențină o viziune prudentă, evidențiată prin stabilirea unui obiectiv modest de creștere economică de „peste 6%” pentru 2021 și caută să mențină sprijinul fiscal și monetar necesar.

România – perspective mai optimiste

România a avut și ea o săptămână bună, agenția de rating Standard & Poor revizuind perspectivele de la “negativ” la “stabil” din cauza riscurilor fiscale în scădere. S&P a menținut în același timp ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută a statului român.

Îmbunătățirea perspectivei indică faptul că măsurile de consolidare fiscală ale guvernului se bucură de credibilitate și că finanțele publice și poziția externă ale României se vor stabiliza în următorii doi ani.

După ce s-a contractat în 2020 cu un modest 3,9%, S&P se așteaptă ca economia României să-și revină în acest an cu 5%, pe baza investițiilor masive finanțate de UE și a revenirii cererii interne.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (12/05/2021)

Convocare AGAO 16.06.2021

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021