Update articol:
EDUCATIE ANTREPRENORIALĂ

(Podcast) Eugen Lascu, taifas antreprenorial cu Cătălin Oprișan: “Antreprenorul român care dă de succes se smintește” – vezi condițiile esențiale pentru ca un antreprenor să aibă succes (video)

Un lider de organizație trebuie să îndeplinească patru condiții esențiale pentru a avea succes în ziua de astăzi: să fie Alert, să înțeleagă că în jurul lui au loc schimbări; să fie Anticipativ, să fie cu ochii pe ce se întâmplă; să fie Agil, să creeze structuri suple ca să absoarbă șocurile ca să poată supraviețui; să se Adapteze, pentru că trăim într-o lume în schimbare continuă, a spus consultantul Eugen Lascu, într-un taifas antreprenorial cu Cătălin Oprișan.

 

Lumea în care trăim este din ce în ce mai impredictibilă, mai disruptivă, spune Eugen Lascu.

În aceste condiții, factorii cheie ai supraviețuirii, ai dezvoltării sunt capacitatea de reziliență la factori disruptivi şi capacitatea de adaptare continuă.

Cerințele esențiale de leadership sunt cei patru “A“: Anticipare, Alertă, Agilitate și Adaptare.

 

  • Cum este antreprenorul român

Antreprenorul român are inteligență intuitivă, energie, determinare. Are apetență la risc, uneori necontrolată.

În opinia lui Eugen Lascu, acestea sunt calități reale, dar sunt și o serie de factori negativi privind la perspectiva lor de dezvoltare.

Eugen Lascu, managing partner la Thepesia Corporate Advisory, spune: “Un alt factor care este un contributor nefast la eșecul antreprenorilor români este cultura noastră. Am văzut foarte multe cazuri când, în momentul succesului, antreprenorul devine narcisist, mai ales că întotdeauna se găsesc indivizi în jurul său care îl vor face ușor-ușor să rupă legătura cu realitatea și chiar să se creadă Midas, cel care orice atingea se transforma în aur. Evident că în acele momente se iau decizii trăsnite, este momentul de “sminteală”.

Antreprenorul face ceva profit în afacerea de bază și îl investește în tot felul de active care îi asigură vizibilitate socială – mașini, hoteluri, restaurante, care nu au legătură cu afacerea de bază, din contră, o spoliază. Am văzut multe cazuri de eșec pornind de acolo.

Am întâlnit antreprenori care se jucau cu milioane de euro și spre final ajungeam să ne luptăm să le putem salva bunurile de bază. Când încep problemele se trece în faza de negare, iar în faza de jos dau în depresie.

Pe de altă parte, am întâlnit mulți antreprenori români de succes – din păcate nu atât de mulți pe cât mi-aș dori, și toți aceștia au în comun viziunea și echilibrul”.

Antreprenoriatul românesc este la faza de copilărie. În România se face antreprenoriat de 30 de ani, iar cei din străinătate sunt la nu știu câta generatie de antreprenori succesori. Antreprenorul român a trebuit să lupte într-un mediu ostil, impredictibil, nu a fost nici la Harvard Business School, nici la London Business School, ci a trebuit să învețe din zgura antreprenorială românească.

Antreprenor nu devii, ci te naști, mai spune Eugen Lascu.

Experiența Maltei

Eugen Lascu este și consulul onorific al Maltei în România. Domnia sa povestește experiența acestei țări: “Malta, după ce a obținut independența, s-a trezit pe o insulă stâncoasă, în care singura avere erau cele 300 de zile însorite pe an și nimic mai mult. Și atunci, pentru că exista un leadership politic anglo-saxon, educat, s-a decis că investiția cea mai importantă trebuie să o facă în educație. La ora actuală, Malta are nivelul mediu de educație foarte ridicat. Asta face ca valoarea adăugată a unui om acolo să fie adăugată. Toate serviciile acolo se bazează pe valoarea adăugata foarte ridicată”.

Notă: În calitate de consultant, Eugen Lascu are o experiență vastă în managementul schimbării (change management – component umană a schimbării) și finanțarea corporativă. Este practician certificat în restructurare – Turnaround Management, fiind membru al Turnaround Management și al Asociației Europene a Practicienilor în Restructurare. Totodată este practician în Managementul Schimbării.
Prin natură experienței, Eugen Lascu a lucrat peste 30 de ani în mediul antreprenorial românesc. A avut contact cu mulți antreprenori şi a restructurat un număr mare de companii în România.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/02/2023)

Raport auditor tranzactii parti afiliate an 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)