Update articol:

Eugen Teodorovici: Fondul de investiţii locale este orientat către comunităţile mai sărace

Cetățenii sunt protejați împotriva eventualelor dificultăți cu care s-ar putea confrunta băncile, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România.

Fondul de investiţii locale de 10 miliarde de euro este orientat către comunităţile locale fără putere financiară care să le permită derularea de proiecte fără sprijin din partea statului, a afirmat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, marţi seara.

“Fondul de investiţii locale de 10 miliarde de euro este orientat către comunităţile locale fără putere financiară care să le permită derularea de proiecte fără un sprijin din partea statului, în special în zona aceasta de comunităţi locale mai sărace. Este o abordare care trebuia făcută de mai mulţi ani de zile pentru tot ceea ce înseamnă finanţări locale. De la felul în care se pot prioritiza, cum se dau avizele de la Finanţe pentru cei care împrumută, pentru ce se ia un împrumut, pentru acele proiecte care conduc la respectarea unor angajamente europene ca să fim conformaţi în zona de apă, canal, deşeuri. Banii vin din trezorerie, vor fi şi din ceea ce alocăm din buget pentru partea de local. Diferă foarte mult modul în care se finanţează şi mai ales cum se prioritizează”, a precizat Teodorovici la Digi24, citat de Agerpres. 

Şeful de la Finanţe a explicat faptul că fondul va avea credite de angajament, iar creditele bugetare se vor împărţi în funcţie de contractele care se semnează de către fiecare comunitate locală.

Acesta a subliniat, totodată, că fondul va fi consumat pe o perioadă mai mare de un an şi nu are nicio legătură cu Fondul Suveran de Investiţii.

Potrivit lui Teodorovici, fondul de investiţii locale va fi administrat printr-un mecanism creat de Comisia Naţională de Prognoză şi Ministerul Finanţelor, care are, în prezent, o comisie pentru autorizarea împrumuturilor locale.

“Acest fond de investiţii va trebui să schimbe oarecum şi principiul pe zona de fonduri europene. Nu aş vrea să mai vedem acele lansări tipice de cereri de proiecte la nivel local. Avem acele autorităţi de management care făceau aceste lucruri. Noi trebuie să finanţăm, din zona publică, iar structurile de management trebuie să vadă cum acele proiecte finanţate se încadrează pe priorităţile europene şi să ceară la Bruxelles decontarea acelor sume. Acesta este principiul corect şi rapid de utilizare a banilor europeni”, a menţionat ministrul Finanţelor.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că în cadrul CExN al PSD s-a discutat şi despre înfiinţarea unui fond de investiţii locale care să fie prins în proiectul de buget pentru 2019: “Acest fond de investiţii o să-l avem în bugetul pe 2019. Este vorba de cei 10 S (n.r- zece servicii publice) pe fiecare localitate în parte, fiecare localitate putând avea două proiecte, legate de apă, canal, şcoală, toate aceste lucruri, pe lângă PNDL vrem să facem acest fond de investiţii locale, aşa se numeşte, pe care-l să-l dublăm de o proiecţie financiară, pentru că, chiar dacă ne propunem să facem mai multe lucruri, dacă nu avem o proiecţie financiară nu vom putea realiza acest lucru”.

 

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021