Update articol:

Eugen Teodorovici: “Preţurile la gaze au crescut nejustificat, investiţiile nu au fost realizate”

Plafonarea preţului la gaze nu este o practică comunistă, chiar dacă aşa poate apărea la prima vedere, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. În opinia lui, această măsură se impune, în condiţiile în care cei doi operatori principali nu au realizat investiţiile asumate, iar preţurile au crescut.

Recent, Ministerul Finanţelor a propus plafonarea la 55 lei/Mwh a preţului gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021, justificînd că o astfel de măsură este necesară pentru liminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare a gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă. (https://financialintelligence.ro/finantele-propun-plafonarea-pretului-gazelor-naturale-din-productia-interna/)
(https://financialintelligence.ro/producatorii-de-gaze-impotriva-plafonarii-pretului/)

Eugen Teodorovici a declarat: ”Unii au încercat să inducă ideea că Ministerul Finanţelor are o practică comunistă vizavi de preţul la gaze. Da, poate la prima vedere aşa poate părea, că încerci să intri în piaţă, să reglementezi, aşa este, de acord, dar până la un punct. (…) Sunt doi operatori principali care, zi de zi, cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază. Tot timpul în sus, niciodată în jos. Dar investiţiile asumate de cei doi nu s-au realizat, dar preţul creşte fără nicio justificare pe fond. Atunci, dumneavoastră suferiţi, sunt preţuri care se răsfrâng asupra a ceea ce dumneavostră faceţi zi de zi, şi, implicit, economia are de suferit”. Teodorovici a spus că subvenţia va fi proporţional redusă, după scăderea tarifelor.