Update articol:

EUObserver.com: China este suspectată de bio-spionaj în „inima UE”

*Serviciul britanic de informaţii:  În unele cazuri, China face și spionaj economic”

“Am fost la fel de mult o țintă din partea SUA, Rusia, China sau chiar ţări  africane”, a declarat Martin Zizi, expert belgian în domeniul armelor biologice

 

Spionii chinezi au vizat experți din Belgia în război biologic și experți în vaccinuri, potrivit agenţiilor belgiene de informaţii, citate de EU Observer, care mai susţin că agenţii chinezi au vizat şi biroul din Belgia al gigantului farmaceutic britanic şi producător de vaccinuri GlaxoSmithKline (GSK), precum şi ale unor firme interne hi-tech.

Suspiciunile au fost detaliate în rapoartele confidențiale belgiene din 2010 până în 2016, cercetate de EUobserver. Acestea aveau menirea de a avertiza autoritățile belgiene cu privire la amenințarea spionajului militar, științific și medical din China.

Însă suspiciunile belgiene nu au o legătură directă cu actuala pandemie de coronavirus, care a început în China în decembrie 2019, din cauza unor cauze naturale, conform consensului științific. Și rapoartele, scrise de serviciul de securitate internă din Belgia, Veiligheid van de Staat (VSSE), nu au acuzat nicăieri China că ar avea un program ascuns de arme biologice, conform EU Observer.

La rândul său, misiunea chineză din UE a negat orice infracțiune în Belgia și a spus pentru EUobserver că China a acționat întotdeauna “în conformitate cu legile locale”.

Dar unul dintre rapoartele confidențiale belgiene, din 2016, spunea: “Această zonă [război biologic și vaccinuri] este de mare interes pentru serviciile [de informații] chineze. Ambele din punct de vedere defensiv, deoarece China, datorită suprapopulării sale, este foarte expusă la epidemii, la fel de ofensiv, deoarece a studiat Ebola ca vector ofensiv”.

Rapoartele VSSE s-au bazat pe mai mulți informatori umani. Și spionii chinezi nu au fost singurii care au arătat „interes” pentru acest subiect, au indicat serviciile de informaţii belgiene.

Jean-Luc Gala, un excelent expert belgian în arme biologice, a avut un asistent rus „suspect”, a notat VSSE. 

“Am fost la fel de mult o țintă din partea SUA, Rusia, China sau chiar părți africane”, a declarat Martin Zizi, un al doilea expert belgian în domeniul armelor biologice.

Zizi și Gala

Armele biologice au fost interzise de Convenția privind armele biologice din 1975, un tratat multilateral. Dar multe țări fac cercetări militare asupra războiului biologic, alături de studii medicale în ceea ce priveşte virologia și epidemiologia, pentru a fi în siguranță, în ciuda garanției tratatelor.

“Vaccinurile sunt prima linie de apărare într-un conflict [potențial] biologic”, a declarat pentru EUobserver o sursă belgiană din zona serviciilor de informaţii. Iar descoperirile în ceea ce priveşte vaccinurile  pot fi mine de aur naționale și corporative în situații de criză.

VSSE a avertizat deja despre bio-spionajul chinez în urmă cu un deceniu, potrivit EU Observer. Spionii chinezi l-au vizat pe Zizi, fost inspector în arme biologice pentru armata belgiană, şi care a fost, în 2010, profesor de știință la Vrije Universiteit Brussel (VUB), a declarat VSSE într-un raport din februarie al acelui an.

Zizi a fost foarte bun prieten cu un om de știință chinez, pe care l-a „introdus în mediul științific și medical” din Belgia, a spus VSSE.  Dar savantul chinez era medic militar în armata chineză, a notat VSSE și „ar putea păstra legături strânse cu țara natală și cu fostul său angajator”, a adăugat acesta.

“Era evident MSS”, a declarat sursa de informaţii belgiană pentru EUobserver, referindu-se la Ministerul de Securitate al Statului (MSS) din China.

China l-a vizat și pe Jean-Luc Gala, un alt specialist belgian în războiul biologic, au indicat rapoartele VSSE. Gala este șeful Centrului de Tehnologii Moléculaires Appliquées (CTMA), o întreprindere mixtă militară-privată belgiană care realizează cercetări în domeniul biotehnologiilor. Este un colonel pensionat, care a plecat într-o misiune cofinanțată de UE pentru a lupta împotriva Ebola în Africa în urmă cu șase ani.

El a folosit laboratoare mobile dezvoltate de CTMA și a petrecut o parte din timp în zone îndepărtate ale Guineei testând Avigan, a spus VSSE într-un document din 2014, referindu-se la un medicament anti-viral japonez, care este acum studiat în lupta împotriva coronavirusului.

CTMA a fost descrisă de către serviciul de spionaj belgian ca fiind „avangardistă pe tema bioterorismului”.

Aceasta se află în campusul Universității Catolice Louvain (UCL) din Louvain-la-Neuve, în centrul Belgiei. În urmă cu câțiva ani, VSSE a observat că două suspecte entități chineze au deschis birouri la un etaj diferit al aceluiași edificiu al campusului care adăpostea o unitate a institutului belgian pentru arme biologice.

Prima, Parcul Ştiințific Beijing ZGC, dizolvată în 2018,  fusese o companie cu obiect de activitate  „comerțul nespecializat cu ridicata”, potrivit declarațiilor sale din Banca Națională Belgia. Cea de-a doua, Shenzhen European Office, este o sucursală a unei agenții chineze de dezvoltare regională și funcționează în continuare la aceeași adresă cu UCL.

Dar unul dintre cei mai de seamă oameni de acolo, un oficial chinez, a prezentat suspiciuni, deoarece a fost „remarcabil de inactiv” în termeni publici de cinci ani de la sosirea în Belgia, a spus VSSE într-un raport în iulie 2016. „Evident MSS”, a spus sursa de informaţii  belgiană.

Cadouri chinezești

Centrul Tehnologic China-Belgia (CBTC) este finanțat din China şi îşi are sediul  în Louvain-la-Neuve. Acesta găzduiește deja 23 de firme chineze și belgiene în sectoarele de științe ale vieții, IT și producție de înaltă tehnologie, potrivit L’Awex, agenția de dezvoltare din Valonia, o regiune belgiană.

Centrul trebuie să găzduiască până la 800 de specialiști și antreprenori chinezi de înaltă tehnologie atunci când va fi finalizat la sfârșitul anului 2021, deși deocamdată construcția s-a întrerupt, din cauza pandemiei.

Este primul proiect de acest gen din UE și este situat în mod simbolic în „inima Europei”, spune site-ul CBTC, Belgia fiind numită așa pentru că găzduiește principalele instituții ale UE. 

CBTC este situat lângă UCL, sediul CTMA, și un incubator al altor câteva start-up-uri belgiene de înaltă tehnologie.

Și parcul științific chinez este situat lângă două centre GSK care fac cercetări privind vaccinurile: GlaxoSmithKline Biologicals în Waver (un district belgian) și GlaxoSmithKline Biologicals din Rixensart (un district vecin), lucru care dus la  alarmarea VSSE.

Ideea creării CBTC a venit când președintele chinez Xi Jinping a vizitat Belgia în 2014. Investiţia se ridică la peste 700 de milioane EUR și aproape 800 de locuri de muncă pentru Valonia, a spus l’Awex.

Dar darul lui Xi “implică un pericol foarte important de spionaj economic în detrimentul universității [UCL] … precum și împotriva numeroaselor companii tehnologice care o înconjoară”, a spus VSSE într-un raport din ianuarie 2014.

Și chiar dacă CBTC în sine nu ar fi un front pentru informațiile chineze, acesta ar putea fi folosit de MSS ca o ușă pentru viitor, a avertizat VSSE.

CBTC poate fi  „un viitor vector pentru agenții de informații însărcinați cu spionarea numeroaselor companii de înaltă tehnologie din apropierea UCL sau a universității în sine”, a spus VSSE într-un document din februarie 2014.

Construirea CBTC în ceea ce este „una dintre cele mai dezvoltate zone din Valonia amenință că va prezenta probleme de spionaj economic în viitor”, a avertizat VSSE într-un raport din septembrie 2016.

“Nu există nicio modalitate de verificare a securității sutelor de resortisanți chinezi care vor veni și vor trece pe acolo”, a spus sursa de securitate belgiană.

GSK nu a fost numită în documentele VSSE văzute de EUobserver.

Dar serviciul de informații belgian a fost în contact cu GlaxoSmithKline Biologicals din Belgia  cel puțin din 2010, potrivit corespondenței prin e-mail între un ofițer principal de risc IT la GSK și VSSE din acel an, văzut de publicaţia belgiană.

Șefii corporativi de la GSK au venit de la Londra în Belgia pentru discuţii cu serviciul de informaţii belgian cu privire la amenințarea chineză, conform EO Observer. 

Un alt semn al interesului MSS pentru GSK este că un biochimist chinez se află în prezent în proces în SUA pentru spionarea facilităților firmei britanice din Elveția.

“GSK este o țintă majoră [pentru China]”, a declarat sursa de securitate belgiană pentru EU Observer. „Noua sa colaborare cu Sanofi o face și mai valoroasă”, a adăugat sursa, referindu-se la o recentă acțiune a GSK cu o companie farmaceutică franceză, care vizează crearea unui vaccin contra coronavirusului.

Stiluri de viață MSS

Belgia, în octombrie 2019, a declarat, de asemenea, profesor chinez de relații internaționale, Xinning Song, persona non grata. Xinning a fost directorul, la Bruxelles, al Institutului Confucius, un partener al ministerului chinez al educației.

El a lucrat la VUB și a locuit în Belgia timp de 10 ani, construind cercuri sociale largi în rândul elitei academice din Belgia, în timp ce spiona pentru China, conform VSSE.

Iar documentele confidențiale văzute de EUobserver au pictat și o imagine a unei comunități înfloritoare MSS în „inima” UE. 

O savantă chineză bănuită, încă din 2010, că l-a vizat pe Zizi încă trăiește în Belgia, potrivit profilului Linkedin.com, și acum lucrează pentru o firmă farmaceutică. Soțul ei, de asemenea, chinez, a lucrat pentru Asociația Profesioniștilor Chinezi, un club de afaceri din Louvain-la-Neuve.

Oficialul chinez suspectat că l-a vizat pe Gala și CTMA lucrează în continuare pentru Oficiul European din Shenzhen în UCL, potrivit paginii sale Linkedin.com. El a studiat la o universitate de top din Marea Britanie și a călătorit între Belgia și Danemarca, unde a avut un loc de muncă pentru o companie chineză de tehnologie, a spus VSSE.

Un alt bărbat chinez, numit drept potențială amenințare de către VSSE, locuiește și el în Belgia, conform Linkedin.com. Lucrează pentru o agenție de dezvoltare regională și deține o firmă de PR în Louvain-la-Neuve.

Un al patrulea chinez care era „binecunoscut… serviciului nostru”, a declarat VSSE într-un raport din septembrie 2016, obișnuia să lucreze într-o firmă consultanță de afaceri chineză de la marginea Bruxelles-ului.

La rândul său, misiunea chineză din UE a negat orice infracțiune.

“Guvernul chinez încurajează întreprinderile chineze să poarte cooperarea de afaceri din străinătate în conformitate cu legile locale, principiul pieței și regulile internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii , Liu Hui, pentru EUobserver. VSSE a refuzat să comenteze detalii despre fișierele confidențiale la care face referire publicaţia.

Dar, în ciuda negării de către misiunea chineză din UE, serviciul de informații belgian a acuzat China de „spionaj economic” într-o declarație mai generală.

“Ca parte a proiectului ambițios «Made in China 2025», care prevede dezvoltarea rapidă a know-how-ului în China, toate mijloacele disponibile trebuie utilizate pentru a importa cât mai multe cunoștințe în China”, a declarat VSSE pentru EUobserver, adăugând: “Acestea includ programe formale de transfer de cunoștințe, precum schimburi între cercetători, întreprinderi comune și preluarea companiilor. În unele cazuri, China face și spionaj economic”.

“Țara noastră trebuie să se asigure că își păstrează independența strategică față de jucătorii străini precum China”, a adăugat VSSE. Spionii belgieni au ajutat firmele sensibile din Belgia să fie în siguranță, a spus VSSE. 

“În cercurile politice și economice, există o conștientizare din ce în ce mai mare a riscurilor legate de spionaj și interferența chineză”, conform VSSE, adăugând: “VSSE derulează, de asemenea, campanii de conștientizare în rândul actorilor care sunt susceptibili de a fi ținte ale interferenței chineze și ale activităților de spionaj”.

Cunoștințe periculoase

Gala nu a răspuns EUobserver. În schimb, Zizi nu a fost de acord cu evaluarea VSSE referitor la vechea sa prietenă VUB, om de știință chinez și suspectat spion MSS.

“Nu am introdus-o niciodată în mediul medical … Acest lucru nu este corect. A fost doctorand în laboratorul meu”, a spus Zizi pentru EUobserver din California, unde este acum CEO al unei firme de biometrie numită Aerendir.

Ea „nu a ascuns” faptul că a lucrat pentru armata chineză și „nu a existat nimic suspect în comportamentul ei vreodată”, a spus Zizi.

“Armele biologice şi apărarea biologică nu sunt activități pe care cineva le face într-un laborator la o universitate cu studenți simpli. Sunt  împărțite între [diferite] locuri și oameni”, a adăugat el.

Sursa de informaţii belgiană a declarat pentru EUobserver că “doar China face acest tip de spionaj extrem de specializat [arme biologice și vaccinuri]” în Belgia.

Dar Zizi nu a fost de asemenea de acord cu asta. Bio-spionajul nu „s-a limitat doar la China”, a spus el, adăugând: „Am fost la fel de mult o țintă din partea SUA, Rusia, China sau chiar părți din Africa”.

Gala, șeful CTMA, obișnuia, de asemenea, să aibă un „asistent” rus dubios la UCL, înainte de a merge în misiunea sa de testare anti-Ebola și Avigan în Africa, a notat VSSE. Profilul acestei persoane [asistentul Gala] este suspect în ceea ce privește colaborarea cu serviciile de informații din țara sa [Rusia], a spus VSSE într-un document din noiembrie 2014. Și ea este încă la UCL, conform profilului Linkedin.com.

Zizi a oferit o idee despre cum a fost să lucrezi în cel mai periculos domeniu științific din lume. Cercetările sale în războiul biologic i-au oferit „cunoștințe unice”, a spus el. Dar faptul că avea aceste cunoștințe a însemnat că „au fost țări în care nu aș putea pleca sau nu aş pleca acolo”, a adăugat el, menționând Rusia ca exemplu.

“Presupun că, dacă aş traversa această linie invizibilă și aș merge acolo unde nu ar trebui, poate o să am un accident nefericit, deoarece unii m-ar vrea  mai degrabă mort decât să lucrez pentru oameni răi”, a spus Zizi.

Avertizările belgiene cu privire la spionajul științific și economic chinez vin pe fondul temerilor mai largi ale UE. Comisia Europeană, de exemplu, elaborează linii directoare cu privire la modul prin care să ajute universitățile europene să oprească „interferența” chineză, de o manieră „coercitivă, ascunsă, înșelătoare [și] coruptă”.

“Astfel de activități au fost observate în UE”, a declarat recent o sursă a UE pentru EU Observer. Dar pentru Zizi, indiferent de modul în care o faci, cooperarea științifică cu rivalii geopolitici va avea întotdeauna risc.

„Trebuie să înțelegeți că totul în biologie și tehnologii moleculare este de dublă utilizare … Aceasta înseamnă că aceleași materiale pot fi folosite pentru a face diagnostice pentru un spital sau pot fi incluse într-un program de arme”, a spus Zizi.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014