Update articol:

EUObserver: Mafiile din Italia – stimulate de Covid, urmăresc acum miliardele UE

italia, lockdown de Paște Sursa Pixabay

La începutul lunii martie 2020, în timp ce Italia era îngenuncheată de Covid-19, au izbucnit proteste în multe închisori din toată țara, potrivit unui articol publicat în EU Observer. 

Unele au degenerat în revolte reale. Potrivit investigațiilor în curs, diferitele mafii din Italia par să fi jucat un rol major în stimularea haosului. Luni mai târziu, în octombrie, au izbucnit proteste acerbe și pe străzile din Napoli. Membrii Camorra, puternica mafie napoletană, s-au numărat printre cei care au dat foc la coșurile de gunoi și au aruncat cu pietre asupra poliției.

Potrivit unui raport recent al direcției italiene de anchetă anti-mafie (DIA), „organizațiile criminale au tot interesul să alimenteze episoade de dezordine urbană prin exploatarea situației de dificultăți economice pentru a o transforma în proteste sociale, în special în sud”.

La fel ca alte țări din UE, Italia a suferit o criză economică severă de la izbucnirea epidemiei Covid-19. PIB-ul țării a scăzut cu 8,9 la sută în 2020. Și mafiile își consolidează și mai mult controlul asupra societății și economiei italiene.

“Mafiile au profitat întotdeauna de dezastre. Au făcut-o după marele cutremur din sudul Italiei, Irpinia, în 1962, și au continuat cu următoarele cutremure și dezastre”, explică Antonio Nicaso, un expert de renume internațional și autor a peste 30 cărți despre mafii și criminalitatea organizată.

„Mafiile au exploatat epidemia pentru a-și extinde afacerile murdare”, adaugă el, având o capacitate imensă de a investi. Traficul de droguri nu s-a oprit în timpul pandemiei. “Din păcate, economia drogurilor nu este o economie paralelă cu cea legitimă, ci una integrată. Spălarea banilor devine acum oxigenul economiei legale”, subliniază Nicaso.

Banca Italiei a raportat peste 110.000 de tranzacții suspecte în raportul său anti-spălare a banilor din 2020.

„Bunăstarea mafiei”

Criza economică a pus peste 100.000 de companii în pericol de insolvenţă în Italia; mafiile acordă împrumuturi întreprinderilor aflate în dificultate, primind adesea acțiuni în schimb, și le cumpără pe cele aflate în pragul falimentului.

Mafioții împart paste, lapte și carne în cartierele cu venituri mici din Napoli, Palermo, Catania și Reggio Calabria; împrumută bani persoanelor fără loc de muncă, uneori la rate scăzute ale dobânzii. Experții o numesc „bunăstare a mafiei”.

„Legitimitatea bazată pe consensul social este valoroasă pentru grupurile criminale”, spune Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea Oxford.

„Urgențele precum cea actuală împing mafiile să conducă și să încerce să fie autorități legitime, urmând  vechiul model al lui Al Capone, care în 1929 a deschis cantine gratuite pentru săraci: nu a cerut nimic în schimb, ci știa că oamenii pe care îi ajuta îi datorau o favoare “.

Prin fraude, mafiile au confiscat o parte din ajutorul guvernului italian pentru companiile și cetățenii aflaţi în dificultate. De asemenea, au intrat în afacerea luptei împotriva Covid-19.

În mai 2020, un bărbat suspectat de afiliere la Camorra, interceptat de procurori, a spus la telefon că „faci bani cu virusul”. El a vrut să transforme afacerea vărului său de spălătorie auto din Pesaro (Italia centrală) într-o companie de sănătate.

În general, mafiile exploatează haosul cauzat de situația de urgență generată de Covid-19 pentru a se infiltra și mai adânc în sectoarele în care sunt deja prezente, cum ar fi asistența medicală, serviciile mortuare și eliminarea deșeurilor (atât medicale, cât și non-medicale).

“Toate companiile mari trebuie să se ocupe de eliminarea deșeurilor. A face acest lucru prin intermediul mafiilor înseamnă o economie de 90% în comparație cu sistemele oficiale și legale”, explică Stefania Pellegrini, profesor la Facultatea de Drept, Universitatea din Bologna.

Vin miliardele UE

Acum ochii mafioţilor se îndreaptă spre miliardele care vor veni în Italia prin Fondul de redresare al UE.

Vincenzo Musacchio este profesor de drept penal, asociat cu Institutul Rutgers pentru Studii Anticorupție (RIACS) din Newark. El observă că „între 2015 și 2020, UE a alocat aproximativ 70 miliarde EUR Italiei în fonduri structurale și de investiții. Jumătate din aceste fonduri au ajuns în mâinile crimei organizate “.

Acum, când plăcinta este și mai mare, pofta mafiilor pentru o felie nu face decât să crească, potrivit EUObserver.

Din acest motiv, experții consultați de EUobserver insistă asupra faptului că guvernul condus de Mario Draghi nu ar trebui să simplifice procedurile de achiziții publice.

„Sunt necesare reguli pentru a preveni ajungerea banilor publici în mâinile mafiei”, spune un judecător din nordul Italiei, adăugând: „Simplificarea regulilor nu face viața mai ușoară pentru companiile oneste aflate în dificultate, ci ajută afacerile mafiilor sau care sunt controlate de acestea”.

Desigur, mafiile nu folosesc violența pentru a pune mâna pe fondurile europene, ci corupția, de exemplu în administrația publică locală. „Și asta se va întâmpla cu Fondul de redresare”, previzionează Pellegrini.

Cu toate acestea, problema s-a extins la nivel european: mafiile italiene tind să-și spele banii în alte țări europene decât Italia, cum ar fi Spania, Germania (unde Ndrangheta calabreză este foarte puternică), Olanda și Marea Britanie post-Brexit.

Musacchio este pesimist: “Suntem cu cel puțin 10 ani în urmă, în dezvoltarea unei strategii europene coordonate de combatere a mafiei”.

 

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023