Update articol:
BCE menţine nemodificate dobânzile şi reduce la jumătate achiziţiile lunare de obligaţiuni

Euro se apreciază, după ce Mario Draghi a afirmat că majorarea salariilor nu este temporară

Sursa foto: World Economic Forum Sursa foto: World Economic Forum

Euro s-a apreciat joi, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că majorarea salariilor nu este temporară şi şi-a exprimat încrederea că inflaţia va atinge obiectivul băncii, transmit DPA şi Reuters. Joi, euro s-a apreciat cu aproape 0,4%, la 1,1433 dolari.

Mario Draghi şi-a menţinut opinia că riscurile la adresa economiei zonei euro sunt în mare parte echilibrate, minimalizând lunga listă de semnale privind încetinirea creşterii. “Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ale zonei euro încă pot fi evaluate ca în mare parte echilibrate. În acelaşi timp, riscurile legate de protecţionism, vulnerabilităţile de pe pieţele emergente şi volatilitatea de pe pieţele financiare rămân proeminente, ceea ce înseamnă că încă sunt necesare măsuri de politică monetară”, a afirmat şeful BCE.

Pe fondul efectelor războiului comercial, al riscului unui Brexit dur şi al reducerii producţiei industriale în trimestrul trei din 2018, economia zonei euro a avut o evoluţie sub aşteptări, într-un moment în care BCE se pregăteşte să retragă măsurile de stimulare. Economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, iar Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,3% pentru acest an. Rata şomajului a scăzut la 8,2%, de la peste 12% în 2013, dar redresarea rămâne inegală, înregistrându-se rate ale şomajului de 19,5% în Grecia şi de 15,1% în Spania.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să nu modifice dobânzile şi să menţină politica monetară ultra-relaxată şi, totodată, a confirmat că este în grafic pentru a finaliza programul său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului, transmit DPA şi Reuters. După ani în care a sprijinit creşterea economiei zonei euro, BCE a reafirmat joi că schema sa de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, se va încheia anul acesta iar ratele dobânzilor ar putea creşte din vara anului viitor.

Scăderi pe pieţele financiare internaţionale

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Joi, Banca Centrală Europeană a confirmat că va reduce la jumătate, începând din octombrie, achiziţiile sale lunare de obligaţiuni la 15 miliarde euro, în linie cu estimările pieţelor financiare.

Decizia BCE de a retrage treptat măsurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile bănci centrale din întreaga lume îşi înăspresc gradual politica monetară în urma redresării economiei, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ).

Draghi, încrezător că se va ajunge la un acord între Italia şi Comisia Europeană privind bugetul

Preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a exprimat încrederea că se va putea ajunge la un acord pentru încheierea disputei dintre Roma şi Bruxelles privind planurile Italiei de a-şi majora deficitul, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Marţi, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pe 2019 şi a acordat Romei maximum trei săptămâni pentru a prezenta o versiune revizuită.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a informat Consiliul guvernatorilor BCE că Bruxelles-ul trebuie să impună reglementări fiscale, dar va căuta să discute cu autorităţile italiene în privinţa bugetului, a declarat Mario Draghi. Acesta a avertizat că ar putea exista unele efecte negative asupra pieţelor din cauza tensiunilor din Italia.

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (15/01/2021)

Structura actionariat la data de 31 decembrie 2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/01/2021)

Materiale informative AGOA 16(17).02.2021