Update articol:

Europa începe să se împartă în răspunsul său la amenințarea Rusiei cu oprirea gazului – Bloomberg

gaze

Răspunsul Europei la amenințarea Rusiei că opreşte gazul dacă firmele nu plătesc în ruble începe să se fragmenteze, potrivitg Bloomberg.

Poloniei și Bulgariei le-a fost deja oprit gazul,  pentru că nu au respectat noile condiţiile ale lui Vladimir Putin. Dar Austria este încrezătoare că gazul va continua să curgă, iar Ungaria spune că nu are de ales decât să accepte cererile Moscovei. Germania pare să urmărească un compromis și spune că mingea este acum în terenul lui Putin.

Pe măsură ce termenele limită de plată se apropie, guvernele și companiile se luptă cu dilema de a accepta cerințele Rusiei și de a-l întări pe Putin în războiul său împotriva Ucrainei sau a risca să-și cufunde cetățenii în raționalizarea energetică. În joc este credibilitatea Uniunii Europene.

Companiile, dintre care unele sunt încă cel puțin parțial de stat, cer Comisiei Europene claritate.

Până acum, UE a emis linii directoare formulate vag prin care le spune companiilor să plătească în euro și să solicite confirmarea de la Moscova că tranzacția va fi considerată finalizată în acel moment. Rusia a spus că plata trebuie convertită în ruble și depusă într-un cont la Gazprombank înainte de a fi considerată efectuată. Oficialii UE au spus — deși încă nu în mod explicit pe hârtie — că deschiderea unui cont de ruble ar încălca sancțiunile pe care UE le-a impus băncii centrale a Rusiei.

Președintele UE, Ursula von der Leyen, a făcut declarații clare că firmele nu trebuie să plătească în ruble. Dar până acum, liniile directoare scrise ale UE par să permită mai mult spațiu de operare.

Prețurile gazelor sunt acum în scădere, deoarece traderii pariază pe un compromis. Iar o abordare fragmentară în Europa ar avea avantajul de a menține piețele în funcțiune: Germania trimite acum gaze către Polonia, o situație care poate dura doar atâta timp cât Germania nu este întreruptă.

Răspunsul Germaniei este în aer. Uniper SE, un cumpărător masiv de gaz rusesc, a spus de mult timp că crede că poate găsi o soluție, o viziune pe care a reiterat-o vineri purtătorul de cuvânt.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat la începutul acestei săptămâni că companiile vor plăti în euro și vor lăsa Rusiei să facă conversia. „Acum depinde de Kremlin și Gazprom dacă spun că acest lucru este suficient sau nu”, a spus el.

Experiența Bulgariei sugerează că s-ar putea să nu fie. Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a explicat joi de ce guvernul său a decis să nu accepte termenii Rusiei, ceea ce a dus la reducerea fluxurilor.

„Solicitarea a fost de a autoriza Gazprombank să execute tranzacția pe o entitate externă, adică bursa din Moscova”, a spus el. „Prin urmare, nu aveți niciun control asupra fondurilor proprii și, la sfârșitul zilei, plata este considerată executată atunci când este în ruble rusești”, a spus el reporterilor.

„Deci, există o perioadă semnificativă de timp în care nu ai niciun control asupra fondurilor tale și nu ai control asupra livrării de gaze naturale”, a spus el. „Dacă te uiți la asta dintr-o perspectivă corporativă, nu există o persoană care să-l semneze.”

La rândul ei, Slovacia caută îndrumări de la UE în timp ce încearcă să evite încălcarea sancțiunilor. Ministrul adjunct al Economiei Karol Galek a declarat într-un interviu că rămân întrebări uriașe cu privire la sistemul de plăți.

Austria, care are una dintre cele mai vechi și profunde conexiuni din Europa cu energia rusă, pare mai puțin îngrijorată. Ministrul austriac Karoline Edtstadler a declarat joi că Comisia Europeană a aprobat plățile companiei OMV pentru combustibil rusesc, deși nu a detaliat ce discuții au avut loc și nu a existat nicio confirmare de la Bruxelles.

Aplicarea sancțiunilor se rezumă în principal la guvernele naționale. Înainte ca chestiunea să ajungă în instanță, guvernele vor trebui să decidă cum să se ocupe de companiile care încalcă regulile.

În cele din urmă, unele țări vor fi forțate să ia decizii pe baza realităților economice. Ungaria și-a clarificat prioritățile.

„Fie cumpărăm gaze naturale și țiței, fie nu există combustibil, nici încălzire și economia se oprește”, a spus ministrul de cabinet Gergely Gulyas.

 

Tu urmezi: Kremlinul avertizează că cine nu plătește în ruble se va confrunta cu oprirea gazului – Politico

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025