Update articol:

Tu urmezi: Kremlinul avertizează că cine nu plătește în ruble se va confrunta cu oprirea gazului – Politico

Rusia Sursa foto: Facebook.com/MIDRussia

* Comisia Europeană insistă că plata în ruble pentru gaz „este o încălcare a sancțiunilor noastre”.

 

Orice țară care refuză să se supună cererilor Kremlinului de a plăti gazul natural în ruble se va confrunta cu aceeași soartă ca Polonia și Bulgaria, a avertizat Moscova după ce aceste două țări și-au văzut livrările scăzând la zero miercuri, potrivit Politico.

„Plata într-o formă adecvată va fi baza pentru continuarea furnizării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la un decret din 31 martie semnat de președintele rus Vladimir Putin prin care se cere ca toate plățile de gaze să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană a insistat miercuri că plata către Rusia în ruble este interzisă, deoarece subminează sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei. „Îndrumările noastre aici sunt foarte clare”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. „Dacă acest lucru nu este prevăzut în contract, plata în ruble este o încălcare a sancțiunilor noastre”.

Ea a adăugat un avertisment pentru companiile cu contracte denominate în euro sau dolari – reprezentând 97% din tranzacțiile UE cu Rusia pe gaz. Ei „nu ar trebui să accepte cererile rusești, aceasta ar fi o încălcare a sancțiunilor, deci un risc mare pentru companii”.

Acest lucru creează o ciocnire majoră între UE, care primește 40% din gazele naturale din Rusia, și Moscova, care depinde de aceste vânzări și care nu poate muta cu ușurință livrările de gaze de pe piețele europene către cele asiatice.

Dar șase diplomați UE au replicat că instrucțiunile de la Bruxelles au fost orice altceva decât clare și, în schimb, ar putea submina unitatea UE în această problemă.

În instrucțiunile emise la începutul acestei luni, Comisia a spus că firmele ar putea deschide un cont la Gazprombank (așa cum a solicitat Moscova) pentru a efectua plăți pentru gaze în euro sau dolari (așa cum se specifică în contractele lor) și apoi să emită o declarație că obligația lor de plată se încheie cu depunerea de fonduri. Asta lasă orice conversie ulterioară în ruble în mâinile Rusiei.

Însă decretul rus consideră obligațiile de plată îndeplinite doar când conversia valutară este finalizată.

Pentru ca compromisul de plată al Comisiei să funcționeze, Rusia trebuie să accepte să joace împreună, spune Politico. Decretul lui Putin permite dispense la discreția Rusiei, dar nu detaliază procesul de solicitare sau acordare a unor astfel de privilegii – oferindu-i lui Putin șansa de a juca așa cum vrea în emiterea derogărilor sau de a anunța că unele firme chiar plătesc în ruble, sfidând sancțiunile UE.

Un diplomat al UE a descris îndrumările Comisiei drept o „capcană”.

„Ne așteptam ca Comisia să transmită un mesaj clar” că instrucțiunile Rusiei au încălcat sancțiunile, a spus un al doilea diplomat. „În schimb, am primit instrucțiuni despre modul în care companiile ar trebui să trateze singure cu Gazprom”.

“Aceasta este problema cheie: vor urma toate țările europene indicația UE de a plăti doar în euro/dolari, așa cum se indică în contracte? Sau vor decide unele să meargă pe drumul lor, respectând cererea Rusiei”, a spus Simone Tagliapietra, un expert în energie de la un think tank din Bruxelles.

La o întâlnire de miercuri, „mai mulți ambasadori au făcut comentarii critice cu privire la această ambiguitate și au cerut mai multă claritate”, a spus un al treilea diplomat al UE. „Scopul a fost ca toți să înțeleagă același lucru, ce este posibil și ce nu, dar au fost diferențe clare de interpretare.”

Patru diplomați au declarat că Comisia a promis la reuniunea de miercuri să ofere mai multă claritate.

Când a fost întrebat de POLITICO dacă Comisia a acceptat în continuare ca firmele din UE să deschidă conturi de plăți rusești în urma întreruperii gazului către Polonia și Bulgaria, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus miercuri: „Nu a existat nicio modificare a ghidului”.

Moscova  furioasă

Deocamdată, o Moscova furioasă nu dă semne de clintire.

Peskov a spus că măsura de a impune rubla a fost o răzbunare pentru sancțiunile occidentale, care au înghețat peste 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale băncii centrale ruse. „Această nevoie a fost dictată de faptul că, după cum știți, ne-au blocat – sau, pentru a spune clar, au furat – o cantitate destul de semnificativă din rezervele noastre.”

Atât Polonia, cât și Bulgaria au spus că au făcut plăți la timp pentru gazul lor –  nu în moneda rusă – dar că livrările au fost întrerupte.

Cu toate acestea, ambele țări sunt destul de rezistente la o oprire imediată a gazului rusesc, mai ales acum că cererea de încălzire a locuințelor a scăzut odată cu sfârșitul iernii. Nici una din aceste țări nu folosește mult gaz rusesc pentru generarea de energie electrică și ambele au spus că au suficiente stocuri și provizii din alte surse pentru a scăpa de criza imediată.

Dar țări precum Germania, Italia și Austria ar putea fi mai vulnerabile.

O oprire din cauza neplății în ruble „ar avea consecințe îngrozitoare pentru economiile germane și europene”, a declarat Jonathan Hackenbroich, de la Consiliul European pentru Relații Externe. „Fabricile ar trebui să reducă producția sau chiar să închidă. Unele industrii cheie ar putea fi pierdute pentru totdeauna și, de fapt, este greu de evaluat întreaga gamă de consecințe”.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a reiterat miercuri că compania de gaze OMV „va continua să plătească pentru livrările de gaze din Rusia în euro. Austria respectă sancțiunile convenite de comun acord ale UE”.

Ministerul german al Economiei și Climei a declarat că va urma îndrumările Comisiei, spunându-le companiilor să facă plăți în euro sau dolari într-un cont Gazprombank și să declare plata îndeplinită.

Un purtător de cuvânt al ministerului olandez al economiei și climei a declarat că și Olanda respectă recomandarea UE care afirmă că plățile pot avea loc în unele cazuri.

Compania germană Uniper a spus:  „Continuăm să credem că procesarea viitoare a plăților este fezabilă”. Eni din Italia a refuzat să comenteze această chestiune, iar Engie din Franța nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Problema urmează să crească pe măsură ce mai multe plăți sunt scadente: plățile pentru livrările de gaze din aprilie trebuie, de obicei, plătite în mai, conform unei facturi standard din industrie, potrivit unui raport al Institutului Oxford pentru Studii Energetice.

Relație distrusă

Moscova insistă că încetarea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria și amenințarea altor clienți nu îi vor distruge reputația comercială.

“Acesta nu este șantaj. Rusia a fost și rămâne un furnizor de încredere, angajat în obligațiile sale”, a spus Peskov. „Condițiile care au fost stabilite în decretul prezidențial, necesitatea lor, au fost cauzate de măsuri neprietenoase fără precedent împotriva noastră”.

Dar chiar și în apogeul Războiului Rece, Moscova a menținut vânzările de energie departe de politică.

Rusia a întrerupt pentru scurt timp gazul către Ucraina în 2006 și 2009 din cauza disputelor de plată, dar ceea ce se întâmplă acum subminează permanent relația Rusiei cu cei mai mari cumpărători de gaze, au spus liderii UE.

„Suspendarea fluxului de gaz de către Rusia este o încălcare gravă a contractului și este un șantaj să implementeze un plan de plată în ruble prin terți, care nu a fost agreat”, a declarat miercuri premierul bulgar Kiril Petkov. „Nu vom ceda unui  asemenea șantaj”.

Contractele Gazprom cu Polonia și Bulgaria expiră la sfârșitul acestui an, iar niciuna dintre țări nu a planificat să le reînnoiască. Mișcarea Gazprom pune capăt acestor legături și mai devreme.

“Astăzi, Polonia a devenit independentă de gaze de Rusia. Nu suntem ameninţaţi de niciun şantaj”, a declarat miercuri prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Petkov a adăugat că Sofia își examinează toate contractele cu Gazprom, inclusiv cele de tranzit care permit pomparea gazului în Bulgaria către alte țări.

Compania poloneză PGNiG a declarat că va da în judecată pentru a forța Gazprom să reia aprovizionarea și solicită despăgubiri.

Pentru Comisia Europeană, toate aceste amenințări și contra-amenințări întăresc opinia conform căreia UE nu se mai poate baza pe Rusia.

„Era combustibililor fosili ruși în Europa va ajunge la sfârșit”, a spus von der Leyen. „Suntem hotărâți să facem acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil… pentru totdeauna.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014