Un document care anunţă obiectivele Comisiei Europene pentru planul REPowerEU a fost publicat miercuri.
Acesta a subliniat importanța economiilor de energie, diversificarea importurilor de energie și accelerarea a ceea ce a numit „tranziția europeană la energie curată”.
Dorința UE de a se îndepărta de hidrocarburile rusești înseamnă că va trebui să găsească petrol și gaze din alte părți ale lumii pentru a acoperi lipsurile de aprovizionare.
Comisia Europeană a concretizat detaliile unui plan de creștere a capacității UE în energie regenerabilă și de reducere a dependenței acesteia de combustibilii fosili ruși, recunoscând, în același timp, că instalațiile existente pe cărbune ar putea fi utilizate pentru „mai mult decât se aștepta inițial”, potrivit CNBC.
Un document care anunţă obiectivele Comisiei pentru planul REPowerEU a fost publicat miercuri, subliniind importanța economiilor de energie, diversificarea importurilor de energie și accelerarea a ceea ce a numit „tranziția europeană la energie curată”.
În total, planul prevede investiții suplimentare de 210 de miliarde de euro (220,87 de miliarde de dolari) între 2022 și 2027. În ceea ce privește cota surselor regenerabile în mixul energetic al UE, Comisia a propus ca obiectivul actual de 40% până în 2030 să fie crescut la 45%.
Propunerile Comisiei au venit în aceeași zi în care guvernele Danemarcei, Germaniei, Țărilor de Jos și Belgiei au declarat că vor viza o țintă combinată de cel puțin 65 de gigawați de capacitate eoliană offshore până în 2030. Până la jumătatea secolului, acestea urmăresc să ajungă la 150 GW de capacitate.
În ceea ce privește combustibilii fosili, situația este una provocatoare. Rusia a fost cel mai mare furnizor atât de petrol, cât și de gaze naturale pentru UE anul trecut, potrivit Eurostat.
Dorința UE de a se îndepărta de hidrocarburile rusești în urma invaziei Ucrainei înseamnă că va trebui să găsească petrol și gaze din alte părți ale lumii pentru a acoperi lipsurile de aprovizionare.
Comisia a spus că vor fi necesare investiții de 1,5 până la 2 miliarde de euro pentru a asigura aprovizionarea cu petrol. Pentru a importa suficient gaz natural lichefiat și gaze de conductă din alte surse, până în 2030 vor fi necesare aproximativ 10 miliarde de euro.
Toate cele de mai sus vin într-un moment în care UE a spus că dorește să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Pe termen mediu, UE dorește ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puțin 55% până în 2030, în ceea ce UE numește planul „Fit for 55”.
Comisia a spus că REPowerEU nu ar putea funcționa fără „o implementare rapidă a tuturor propunerilor Fit for 55 și obiective mai mari pentru surse regenerabile și eficiență energetică”.
În această nouă realitate, consumul de gaze în UE s-ar „reduce într-un ritm mai rapid, limitând rolul gazului ca un combustibil de tranziție”, a spus Comisia.
„Cu toate acestea, renunțarea la combustibilii fosili ruși va necesita, de asemenea, investiții direcționate pentru securitatea aprovizionării în infrastructura de gaze și modificări foarte limitate ale infrastructurii petroliere, alături de investiții la scară largă în rețeaua electrică și o coloană vertebrală a hidrogenului la nivelul UE”, a adăugat acesta.
„În paralel, unele dintre capacitățile existente de cărbune ar putea fi, de asemenea, utilizate mai mult decât se aștepta inițial”, a spus Comisia.
În timpul unei conferințe de presă de miercuri, șeful UE pentru climă, Frans Timmermans, a recunoscut că folosirea unei cantităţi mai mici de gaze naturale într-o fază de tranziție ar însemna „folosirea unei cantităţi mai mari de cărbune – asta având un impact negativ asupra emisiilor dumneavoastră”.
„Dar dacă, în același timp, așa cum ne propunem, accelerați rapid introducerea surselor regenerabile – solare, eoliene, biometan – atunci veți avea mișcarea opusă”, a spus el.
Timmermans, care este vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Green Deal, a continuat subliniind importanța găsirii unei soluții de mijloc.
„Dacă putem face cu adevărat ceea ce spun eu – să ne reducem consumul de energie în combinație cu o introducere mai rapidă a surselor regenerabile – ne vom reduce emisiile și mai repede decât înainte”, a spus el.
„Vom avea emisii puțin mai mari dacă oamenii se vor baza puţin mai mult pe cărbune, dar trebuie să atingem echilibrul, astfel încât, în general, să nu ne creștem emisiile – sperăm chiar că le vom reduce mai mult.”
Cărbunele are un efect substanțial asupra mediului, Greenpeace descriindu-l drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”.
De asemenea, U.S. Energy Information Administration listează o altă serie de emisii la arderea cărbunelui, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf, particule și oxizi de azot.
Anunțul Comisiei Europene a atras critici din partea mai multor organizații de mediu.
„Aceste planuri ar trebui să accelereze tranziția către energie curată – dar cea mai recentă strategie a Comisiei Europene dă cu o mână și ia cu cealaltă”, a declarat Eilidh Robb, un activist anti-combustibili fosili la Friends of the Earth Europe.
„Așa-numitul REPowerEU conține progrese utile și necesare către soluții regenerabile, dar permite simultan aproape 50 de proiecte și extinderi de infrastructură pe combustibili fosili”, a spus Robb.